Fransa’da Yaşayan Gurbetçilerden Afrika’daki İhtiyaç Sahiplerine Yardım Eli

Gurbeteli İnsani Yardım Platformu çatısı altında bir araya gelen 25 gurbetçi, 4 Afrika ülkesinde 15’e yakın su kuyusu açıp yüzlerce kurban ve Kur’an-ı Kerim dağıtıp onlarca kişinin katarakt ameliyatı olmasını sağladı.

İzmir’den 2013 yılında Fransa’nın başkenti Paris’e taşınan ve burada çalışmaya başlayan Yavuz Aras ile arkadaşı Ahmet Erkan, 2019 yılında Çad’da bir su kuyusu açtırmaya karar verdi.

Su kuyusunu bu ülkeye giderek açtıran Aras ve Erkan’ın, yaptığı yardımı gören diğer gurbetçi arkadaşları da bu tür yardımlara katılmak istediklerini belirtti.

Aras ve Erkan öncülüğünde “Gurbeteli İnsani Yardım Platformu” kapsamında bir araya gelen 25 gurbetçi, 3 yılda 15’e yakın su kuyusu açtırıp, yüzlerce kurban keserek ihtiyaç sahiplerine dağıttı.

Gittikleri ülkelerde hafız olmak isteyen öğrencilerin Kur’an-ı Kerim’leri olmadığını ve tahtalar üzerine yazılan harflerle hafızlığı öğrendiğini gören platform üyeleri, binlerce Kur’an-ı Kerim’i de bu ülkelere hediye etti.

Çok sayıda kişinin katarakt ameliyatı olmasını sağlayan gurbetçiler, Afrika’daki tüm ülkelere ulaşmayı hedefliyor.

“TÜRKİYE’ DENİLDİĞİ ZAMAN TÜM DÜNYADA FARKLI AMA ONLAR İÇİN ÇOK DAHA FARKLI”

Yavuz Aras, tatil için geldiği İzmir’de, Sudan, Çad, Tanzanya ve Uganda’da ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunduklarını belirtti.

Son 3 yılda 13 su kuyusu açtıklarını, binlerce Kur’an-ı Kerim dağıttıklarını ve yüzlerce kurban kestiklerini anlatan Aras, “Katarak ameliyatları yaptırdık. Çoğu hafız olan yetim ve öksüz çocuklara iftarlar verdik. Böyle başladık ve devam ediyoruz.” dedi.

Yılda bir kez ihtiyaç sahibi ülkelere gittiğini, gitmedikleri zamanlarda ise sahada bulunan partnerlere yardımları gönderdiklerini bildiren Aras, şöyle konuştu:

“Kendi çevremizdeki arkadaşlarımız, patronlarımız aracılığıyla yardımları topluyoruz. Bir havuzumuz var ve bu havuzdaki paralarla ‘şunları yapacağız’ diyoruz. İstişare edip sonrasında ya gidiyoruz ya da sahadaki partnerlerimize yardımları, hayırları ulaştırıyoruz. Çad’a gitmeden oraya ‘Türkler gelecek’ demişler. Biz gittiğimizde hepsinin elinde Türk bayrakları vardı ve bizi yolda karşıladılar. ‘Türkiye’ diye tezahürat yapıyorlardı. Bizim için çok duygusal oldu. ‘Türkiye’ denildiği zaman tüm dünyada farklı ama onlar için çok daha farklı. Yardımların büyük çoğunluğu Türkiye’den gidiyor.”

NEDEN AFRİKA?

Aras, genelde “Neden Afrika?” sorusuyla karşılaştıklarını vurgulayarak, “Afrika yokun bile yok olduğu bir yer. Yiyecek, içecek yok. Sudan’da 80 metreden su çıkarken, Çad ve benzeri ülkelerde 25-30 metreden çıkıyor ama o materyalleri alabilecekleri paraları olmadığı için suyu çıkaramıyorlar. Şartlar çok ağır ve pahalı. Bu noktada biz devreye giriyoruz.” diye konuştu.

Hedeflerinin daha çok ihtiyaç sahibine ulaşmak olduğunu bildiren Aras, Uganda’da Müslüman olmayan bazı köylerde Müslümanların yaptığı yardımları görüp Müslüman olan çok sayıda kişiyi gördüklerini, bu köylere de su kuyusu açma sözü verdiklerini bildirdi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

TÜRKİYE’DEN AFRİKA’YA SU KUYUSU PROJESİ

Türkiye’den Afrika’ya Su Kuyusu Projesi

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.