Moskova Merkez Camii 23 Eylül'de Açılıyor!

Rusya'nın Başkenti Moskova'da inşa edilen ve 23 Eylül'de törenle açılacak caminin iç süslemeleri ve yazıları, Türk sanatçılar tarafından Klasik Osmanlı sanatları üslubuyla tatbik edildi.

CAMİNİN TEZYİNÂTI DA TAMAMLANDI

Rusya'nın Başkenti Moskova'nın merkezinde yapılan, "Moskova Merkez Camisi"nin iç süslemeleri ve yazıları, Nakkaş Semih İrteş'in ekibi ve Hattat Hüseyin Kutlu tarafından, 16 ve 17. yüzyıl Klasik Osmanlı sanatlarının üslubuyla gerçekleştirildi.

Moskova Merkez Camisi'nin iç süslemelerini tatbik eden Nakkaş Semih İrteş, yaptığı açıklamada, "Rusya’da yapılan Moskova Merkez Camisi'yle ilgili projeye 6 yıl önce başlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı bu çerçevede bizi görevlendirdi. Caminin tezyinatı mihrap, minber, kürsü, çiniler, revzen, vitraylar ve diğer alanlarda tamamen Türk sanatçılar eliyle gerçekleştirildi" dedi.

Caminin süslemesinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Rusya Müslümanlarına hediye edildiğini  kaydeden İrteş, 2 yıl önce Müslüman bir iş adamının sponsorluğunda mimarinin bir an önce bitirilmesi için çalışmalar yapıldığını ve mimari işler bittikten sonra tezyinatla ilgili faaliyetlere başladıklarını anlattı.

SÜSLEMELER VE İÇ YAPI MALZEMELERİ TÜRKİYE'DEN

İrteş, caminin süslemelerin ve iç yapı malzemelerinin Türkiye’den getirildiğini hatırlatarak, "Aynı anda 10 bin kişinin namaz kılabileceği caminin içinde kullanılan mermeri, mihrabı, minberi, kürsüsü ve Naht işi yazılar Türkiye’den getirildi. Yaptığımız tezyinat tamamen Osmanlı klasik devir süslemeleri ancak, süslemelerin bütün tasarımlarını biz yapıyoruz. Dolayısıyla klasik devir üslubunda yeni uygulamalar ortaya çıkıyor" diye konuştu.

YAZILARI HATTAT HÜSEYİN KUTLU YAZDI

Osmanlı'da klasik sanatlarla ilgili sistemlerin belli olduğunu hatırlatan İrteş, Moskova Merkez Camisi ile ilgili klasik devir süslemelerine ilişkin farklı bir tasarım yaptıklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz burada çok yeni farklı bir tarz yaptık. ‘Çarkıfelek’ türünde bir sistem orta ana merkezde bir yazı ve ona bağlı kollar var. Yani dünyanın ve tüm kainatın dönüşünü orada anlatmaya çalıştık. Hattat Hüseyin Kutlu, fevkalade bir eser ortaya çıkardı."

Caminin içerisinde kullanılan yazıların bir bütünlük oluşturduğunu söyleyen İrteş, "Burada kullanılan yazılar bir mana bütünlüğü içinde, insanlara mesaj veren yazılar kullanıldı" dedi.

İrteş, caminin külliye tarzında olduğunu ve içerisinde müftülük binası ve ibadetle ilgili diğer kurumların da yer aldığını da hatırlattı.

AÇILIŞA DEVLET BAŞKANLARI KATILACAK

Diyanet İşleri Başkanlığı adına caminin süslemelerinin tamamlanmasında görev alan Başkanlık Müşaviri Dr. Mustafa Kütükçü de Moskova Merkez Camisi'nin 23 Eylül Çarşamba günü törenle açılacağını, açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türk Cumhuriyetleri devlet başkanlarının ve İslam ülkelerinin liderlerinin katılmasının beklendiğini belirtti.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.