Enes b. Mâlik’in (r.a.) Hayatından Kesitler

Peygamberimizin (s.a.v.) hizmetinde yetişen Enes b. Mâlik (r.a.) kimdi ve hayatı boyunca İslâm’a nasıl hizmet etti?

Enes b. Mâlik (r.a.), Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) on yıl hizmet etmiş, uzun ömrü boyunca ilim ve hadis yolunda İslâm’a büyük hizmetlerde bulunmuş sahâbîlerdendir.

ENES B. MÂLİK (R.A.) HAYATINDAN KESİTLER

Enes bin Mâlik radıyallahu anh, hicretten sekiz veya dokuz yıl evvel dünyaya gelmişti. Peygamberimiz Medine’ye geldiği vakit, annesi Ümmü Süleym onu Rasûlullah’a getirir.

“–Yâ Rasûlallah, Enes size hizmet etsin ve sizin terbiyenizde yetişsin,” der.

Bu andan itibaren Hz. Enes, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin hizmetinden, sohbetinden hiç ayrılmaz. Efendimizden çok şeyler öğrenir. Hz. Enes, 12 yaşında iken Bedir Harbi’ne iştirak etmiş, sonra sırasıyla Uhud, Hendek, Kurayza, Benî Mustalîk, Hayber Harbi’ne, Mekke ve Tâif’in fethine katılmıştır.

Hz. Ebû Bekir devrinde Bahreyn’de sadakaları toplamaya memur edilmişti. Hz. Ömer devrinde onun müşâvere meclisine girmiş, halka fıkıh talimi ile meşgul olmuştu. Sonra Basra’ya yerleşmiş, orada ders okutmakla meşgul olmuştur. Tüster Savaşı’nda esir düşen İranlı Hürmüzan’ı Medine’ye o getirmişti. Hz. Osman ve Hz. Ali devrindeki fitneleri önlemek için çok çalışmış, önlemek imkânı bulamayınca bir tarafa çekilmiştir. Ashâb-ı kirâm arasında en uzun yaşayanlardandır.

Hz. Enes, Ensâr içerisinde en çok çocuğu olan zattır. Sebebi; bir kere annesi onu Peygamber Efendimiz’e götürerek:

“–Şu oğluma dua et,” diye yalvarmıştı.

Rasûl-i Ekrem Efendimiz de çok sevdiği Hz. Enes için ellerini kaldırıp:

“–Yâ Rabbi! Enes’in malını, evlâdını çoğalt ve onu cennete koy.” buyurmuştu.

Bu dua hürmetine malı ve evlâdı çoğalmış, şerefi yükselmiş, Haccâc-ı zâlim gibi bir vâli bile kendisine saygı göstermeye mecbur olmuştur.

10 sene Rasûlullah Efendimiz’in yanında bulunması ona çok şeyler öğretmiş, bu sebepten ashâb-ı kirâm arasında rivâyeti en çok olanlardandır. Hadis neşrinde çok büyük hizmeti olmuştur. Medine, Basra, Mekke, Kûfe, Şam onun ilim öğrettiği merkezlerdendir. Rasûlullah Efendimiz’den 2186 hadis rivâyet etmiştir.

Hz. Enes, 93 yaşında iken öbür âleme intikal etmiştir. Vefat ederken, Peygamber Efendimiz’in mübârek saçlarından yanında bulunanların beraber gömülmesini vasiyet etmiştir. 93 senelik hayatı içerisinde 103 büyük memleket gezmiş ve İslâm’ı buralarda yayma şerefine ermiştir. Hele Basra’da pek çok talebe yetiştirmiştir. Cenazesi, talebelerinin parmakları üzerinde gitmiş, halkın yanaşmasına fırsat kalmamıştır.

Allah (c.c.) kendisinden razı olsun. (Tezkiratu’l-Huffâz, c. 1, s. 44; Müstedrek, c. 3, s. 573; Ashâb-ı Kirâm, c. 4, s. 292)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

ENES BİN MALİK’İN (R.A.) HAYATI

Enes Bin Malik’in (r.a.) Hayatı

PEYGAMBERİMİZİN HİMAYESİNDE YETİŞEN ÇOCUK

Peygamberimizin Himayesinde Yetişen Çocuk

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.