Medrese 8 Asır Sonra Yeniden Hizmete Açıldı

Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat'ın eşi Hunat Hatun tarafından 1238 yılında yaptırılan ve o dönemin üniversitesi olarak kullanılan Hunat Hatun Kültür ve Sanat Merkezi 8 asır aradan sonra yeniden eğitime hizmet veriyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Kayseri Büyükşehir Belediyesine devredildikten sonra restore edilen tarihi yapının içinde geçmişi yüzyıllara dayanan ancak unutulmaya yüz tutmuş ebru, ney, tespih, kaligrafi, hüsnühat, tezhip, çini sanatlarının icra edilip eğitim verildiği atölyelerin yanı sıra aile danışma merkezi ile hadis, Osmanlıca, Arapça derslerinin verildiği bölümler bulunuyor.

Yediden yetmişe isteyen herkes bu atölyelere ve merkezlere gelerek eğitim alabiliyor.

800 YIL ÖNCE YAPTIRILDI

Hunat Hatun Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Mehmet Esat Yakut, yaptığı açıklamada, yaklaşık 800 yıl önce medrese olarak yaptırılan ve öğrencilerin kaldığı 20 oda, yaz ve kış dersliklerinin bulunduğu bölümlere sahip tarihi binanın, unutulmaya yüz tutmuş Türk İslam sanatlarının yaşatıldığı, yeniden hayat bulduğu bir mekan haline getirildiğini söyledi.

Merkezin tarihi bir değer olduğunu vurgulayan Yakut, şöyle devam etti:

"8 asır önce öğrencilerin yüksek ilim tahsil ettiği medresede şu anda tezhipten ebruya, hüsnühattan çiniye, neyden kaligrafiye ve resme kadar birçok alanda isteyen vatandaşlara eğitim veriliyor. Yıllarını bu sanatlara vermiş ustalar tarafından bu değerlerin incelikleri anlatılarak gelecek nesillere taşınmasına katkı sağlanıyor. Sadece el sanatları alanında değil, Osmanlıca, Arapça ve Hadis öğrenmek isteyen vatandaşlara da yine burada ders veriliyor ayrıca aile danışma merkezi bulunuyor. Çiftlerimiz gerek evlilik öncesi gerekse evlendikten sonra buraya gelerek görevlilere kafalarına takılan soruları sorabiliyor."

Medresede kış dersliği olarak kullanılan alanı 100 kişilik konferans salonuna çevirdiklerini ve burada da toplu eğitimlerin, sunumların yapıldığını anlatan Yakut, atölyelerin ve diğer dersliklerin hiç boş kalmadığını, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

BULUŞMA ADRESİ OLDU

Yakut, medrese içinde eyvan olarak bilinen ve yazın derslerin verildiği bölüm ile orta kısımdaki boş alanda da insanların oturup çay-kahve içebildikleri nezih alanların oluşturulduğuna değinerek, insanların buluşmak için ilk akıllarına gelen yerin de Hunat Hatun Kültür ve Sanat Merkezi olduğuna işaret etti.

Merkezin içinde el dokuması halı, soğanlı bebeği, takı tasarım ürünleri gibi yöresel ve kültürel ürünlerin de satışının yapıldığını aktaran Yakut, merkezin, özellikle yerli ve yabancı turistlerin de şehre geldiklerinde ilk uğrak yerleri arasında olduğunu söyledi.

Yakut, merkez içinde yer alan sahafa gelen vatandaşların da kolay kolay ulaşamayacakları eski kitapları buradan satın alabildiğini sözlerine ekledi.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.