Tüm Yurtta 15 Temmuz Şehitleri Hatim Ve Dualarla Anılacak

Diyanet İşleri Başkanlığı "15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü" dolayısıyla yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Diyanet İşleri Başkanlığınca "2025 Yılı 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü" kapsamında ülke genelinde gerçekleştirilecek faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

Bu kapsamda 81 il ve 922 ilçe müftülüğü koordinasyonuyla icra edilecek programlar şöyle sıralandı:

- Kur’an-ı Kerim hatimleri duası

Bu kapsamda tüm il müftülüklerinde 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitlerin ruhuna ithafen okunan 81.000 hatmin duası yapılacak.

Din görevlileri, Kur'an Kursu öğrencileri ile vatandaşların okuduğu hatimlerin duası programları müftülüklerce belirlenen camiler ve mekanlarda yapılacak.

- Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Mevlid programları

15 Temmuz 2025 Salı günü öğle namazı öncesinde ülke geneli tüm camilerde (90.000) şehit için Kur’an-ı Kerim okunup dualar edilecek.

Ülke genelinde valilikler himayesinde yapılan ana programlarda Kur’an tilavet edilip dini musiki icra edilecek ve dualar yapılacak.

- Cumhurbaşkanlığı Millet Camii'nde özel program

Aynı gün Cumhurbaşkanlığı Millet Camii’nde mevlid-i şerif programı icra edilecek ve bu program Diyanet TV tarafından canlı yayınlanacak.

- Salâ ve Camilerin aydınlatılması

15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece saat 00.13’te tüm camilerde eş zamanlı salâlar verilecek. Tüm camilerin minare ışıkları sabaha kadar açık kalacak.

- Sabah Namazı buluşması

16 Temmuz 2025 Çarşamba günü tüm camilerde Sabah Namazı buluşması düzenlenecek.

- Kent Meydanlarında dualar

Kent meydanlarında düzenlenecek 15 Temmuz etkinliklerinde de Kur’an’ı Kerim okunup dualar edilecek.

- Şehitlik ve Gazi ziyaretleri

İl ve ilçe müftülükleri heyetleri, şehitlikler, şehit yakınları ve gazileri ziyaret edecek.

- Yaz Kur’an Kursları özel programları

- Kurs öğrencilerine yönelik “15 Temmuz ve Din Görevlileri” temalı etkinlikler düzenlenecek.

- Gençlik Hizmet Merkezlerinde etkinlikler

Diyanet Gençlik Hizmet Mekanlarında, Gençliğin Korunması Bağlamında Din İstismarına yönelik bilgilendirme toplantıları yapılacak.

- TV ve Radyo Yayınları

Diyanet TV ve Diyanet Radyo kanallarında 15 Temmuz ve din istismarı konulu fragmanlar, haber bültenleri, canlı bağlantılar, ortak yayınlar, dinleyici görüşleri, kısa sunumlar, edebi metin seslendirmeleri gibi içerikler hazırlanacak ve ulusal medya kanallarıyla paylaşılacak.

- 15 Temmuz temalı Cuma Hutbesi

Diğer yandan 11 Temmuz 2025 Cuma günü tüm camilerde 15 Temmuz’u konu alan özel bir hutbede okunmuş milli birlik ve beraberlik vurgusu yapılmıştı.

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.