Dünyanın Dört Bir Yanına Giden İrşad Fatihleri

Kılıç ve ordularla alınan şehirler irşâd ehlinin gayretleriyle gönül gönül fethedildi. İşte dünyanın dört bir yanından irşad fatihleri ve örnek çalışmaları, hizmetleri...

Hazret-i Ömer’in hilâfeti zamanıydı. Dımaşk vâlisi hilâfet makamına şu mealde bir mektup yazdı:

“Şam ehli çoğalmakta, şehirleri doldurmakta ve kendilerine Kur’ân’ı ve dîni öğretecek muallimlere ihtiyaç duymaktadır. Ey mü’minlerin emîri, onlara Kur’ân öğretecek muallimler göndererek bana yardım edin.”

Hazret-i Ömer, bu talep üzerine, ensardan Kur’ân’ı iyi bilmeleriyle temâyüz eden; Übey bin Kâ‘b, Ubâde bin Sâmit, Ebû Eyyûb el-Ensârî, Muaz bin Cebel ve Ebu’d-Derdâ -radıyallâhu anhüm-’ü çağırdı ve onlara;

“–Şam’daki kardeşleriniz, benden kendilerine Kur’ân-ı Kerim ve dîni öğretecek irşâd ehli istiyor. Aranızdan üçünüzü belirleyin, Allah size merhametiyle muâmele eylesin. Eğer belirleyemezseniz kur’a çekelim.” dedi.

Onlar dediler ki:

“–Kur’a çekmemize ihtiyaç yoktur. Zira birimiz (Ebû Eyyûb) çok yaşlıdır. Diğerimiz (Übey) de hastadır. Geri kalan bizler bu vazifeye hazırız.”

Hazret-i Ömer onlara tâlimatlar verdi. Her birinin Şam bölgesinde, halkı müsait birer şehirde yerleşmesini istedi.

  • Ubâde -radıyallâhu anh- Humus’ta,
  • Muaz -radıyallâhu anh- Filistin’de,
  • Ebu’d-Derdâ -radıyallâhu anh- da Dımaşk’ta muallimlik yaptılar.

Hazret-i Muaz, vebâdan şehîd oldu. Diğer iki sahâbî de son nefeslerine kadar bu vazifeye devam ederek, halkı irşâd ettiler. (İbn-i Sa‘d, Tabakāt, II, 307-308)

Beldeler; kılıç ve ordularla değil, işte böyle irşâd ehlinin gayretleriyle gönül gönül fethedildi.

Tıpkı Yesrib’in Mus‘ab bin Umeyr -radıyallâhu anh-’ın kapı kapı dolaşarak yaptığı irşâd ile Medine’ye dönmesi, Kur’ân ile fethedilmesi gibi…

Tıpkı Habeşistan’ın Câfer-i Tayyâr’ın tebliğiyle, Yemen bölgesinin Muaz ve Hazret-i Ali’nin irşâdıyla İslâm ile müşerref olması gibi…

Sahâbe; nâil olduğu Kur’ân ve İslâm nimetinin şükrünü, o nimeti diğer insanlara da ulaştırmak sûretiyle edâ etme şuuruna sahipti. Bu hususta, sonsuz bir şevk ve enerjiyi Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’le âhirette de beraber olmak aşkından alıyorlardı. Bu sebeple asla bezginlik, yorgunluk ve bıkkınlık göstermiyorlardı. Karşılaştıkları hiçbir zorluğa ve çileye aldırmıyorlardı.

Bu hâdisede kendisinden «çok yaşlı» diye bahsedilen Ebû Eyyûb Hazretleri, bu tarihten 30 sene sonra İstanbul’u muhasara eden orduya katıldı. Seksen belki de doksan küsur yaşındaydı. O yaşta bir kişinin ordudaki vazifesi elbette ki kılıç sallamak değildi. Yeni nesillere en güzel şekilde örnek olmak, onları irşâd etmekti.

Nitekim İstanbul muhasarası esnasında hastalanıp durumu ağırlaşınca, kendisinin en ileri noktaya defnedilmesini şu sözleriyle vasiyet etti:

“Şayet ölürsem beni yanınıza alın ve Rum topraklarına doğru gidebildiğiniz en son noktaya götürün. Düşman saflarıyla karşılaşıp (daha fazla ilerleyemez olduğunuzda) beni oraya, ayaklarınızın o ulaştığı yere defnedin!..” (Bkz. Ahmed, V, 419, 416)

Rivâyete göre bu isteğinin sebebini de şöyle açıkladı:

“Çünkü ben, Peygamberimiz’in şöyle buyurduğunu işittim:

«Konstantiniyye surları önünde sâlih bir zât defnolunacaktır.»

İşte ben, Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in işaret buyurduğu kimse olmak isterim.” (İbn-i Abdirabbih, el-Ikdü’l-Ferîd, IV, 337)

Onları heyecanlandıran bir müjde de şu hadîs-i şerif idi:

“Ashâbımdan herhangi bir kimse herhangi bir bölgede vefât ederse, kıyâmet günü o belde halkı için bir lider ve nûr olarak mahşer yerine getirilir.” (Tirmizî, Menâkıb, 58)

Şair, İstanbullular için ne güzel söylemiştir:

Yetişmez mi bu şehrin halkına bu nîmet-i Bârî,

Rasûl-i Ekrem’in yâri, Ebâ Eyyûb el-Ensârî!.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2025 Ay: Mayıs, Sayı: 243

İslam ve İhsan

TEBLİĞ VE İRŞÂD İLE İLGİLİ ÂYET VE HADİSLER

Tebliğ ve İrşâd İle İlgili Âyet ve Hadisler

İRŞAD VE TEBLİĞ METODU

İrşad ve Tebliğ Metodu

SAHABENİN İRŞAD VE TEBLİĞ AŞKI

Sahabenin İrşad ve Tebliğ Aşkı

TEBLİĞ VE İRŞAT VAZİFESİNİN EN BÜYÜK ÖRNEĞİ SEVGİLİ PEYGAMBERİMİZDİR

Tebliğ ve İrşat Vazifesinin En Büyük Örneği Sevgili Peygamberimizdir

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.