Belgelerle İsrail'in Filistin'i İşgal Haritası Çıkarılıyor

Osmanlı arşivlerindeki Filistin belgeleri doğrultusunda, İsrail'in kuruluşundan bu güne kadar gelinen süreçte, Filistin toprakları üzerindeki işgalin haritası ortaya çıkarılacak. Filistin'in hak arayışı için hukuki bir kaynak teşkil edecek harita, 25 akademisyen tarafından 100 bin belge dikkatle incelenerek hazırlanıyor. Harita, BM, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatına bir rapor halinde sunarak, haksızlıkların giderilmesi noktasında referans alınacak.

Filistin Platformu tarafından başlatılan, "Osmanlı Arşivlerinde Filistin Belgeleri" projesiyle, İsrail'in kuruluşundan bu yana Filistin'de işgal ettiği yerlerin haritası çıkarılarak, Filistin halkının uluslararası alanda hak aramada dayanağı olacak hukuki bir kaynak oluşturulması amaçlanıyor.

Çok sayıda STK'nın birleşmesiyle kurulan Filistin Platformu, İsrail'in 1948'ten bu yana Filistin'deki işgal ve el koymalarıyla ilgili adil ve kalıcı çözüm için akademik ve bilimsel çalışmaya başladı.

Bu kapsamda, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı desteğiyle, İsrail'in kuruluşundan bu yana Filistin'den çıkardığı kişiler ve el konulan arazilerin tespit edilmesi amacıyla, "Osmanlı Arşivlerinde Filistin Belgeleri" projesi başlatıldı.

Proje kapsamında Marmara ve Mimar Sinan üniversitelerinden 25 akademisyen tarafından, Osmanlı arşivlerindeki bölgede yer alan tüm tapu ve nüfus hareketlerini gösteren belgeler mercek altına alındı. İlk adım olarak Filistin ile alakalı yer isimleri kılavuzu hazırlayan ekip, tüm arşivlerdeki konuyla ilgili yaklaşık 100 bin belgeyi elden geçirip tasnif etti. Söz konusu belgelerden bugüne kadar yaklaşık 30 ciltlik doküman oluşturuldu. 2 yıl daha sürmesi planlanan projenin sonunda bu sayının 50 cilde ulaşması bekleniyor.

Tamamlanmasının ardından tarihi yorumlaması yapılacak eserler, hukuki açıdan gerekli değerlendirmeden sonra İngilizce ve Arapça'ya çevrilip, rapor haline getirilecek. Ardından ilgili kurum ve kişilere sunulacak raporla, Filistin halkının hukuki dayanağı olan, kalıcı ve sürdürülebilir savunma zemininin oluşturulmasının sağlanması amaçlanıyor.

"İşgal edilen tüm yerler ortaya çıkarılıyor"

Filistin Platformu Genel Başkan Yardımcısı ve İslam Dünyası STK'ları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri Ali Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in kuruluşundan bu yana Filistin'de yürüttüğü işgal politikalarına karşı kalıcı, bilimsel ve hukuki bir dayanak oluşturmak amacıyla çalışmayı başlattıklarını söyledi.

Özellikle mülkiyet hakları, tapu kayıtları ve sicillerinin yok edilmesinin, Filistinli mültecilerin geri dönüşünü zorlaştırdığını anlatan Kurt, "Bu insanların ellerinde hiçbir evrak yok. Osmanlı arşivlerinde bu konuyla, o coğrafyayla alakalı ciddi belgeler var. Bu konuda en ufak hareketlerin bile kaydedildiği müthiş arşivlerimiz var. Maalesef bugüne kadar Filistin konusuna derli toplu bir çalışma yapılmamış. Bundan hareketle, köküne kadar inmiş, akademik, göstermelik olmayan, hukuki alt yapısı sağlam olan belgeleri elden geçiriyoruz." diye konuştu.

Proje kapsamında "Filistin Atlası" başlıklı bir çalışma yaptıklarını aktaran Kurt, şunları kaydetti:

"Filistin haritasında olan köy, kasaba tüm yerlerin olduğu, BM kararlarına rağmen İsrail'in açtığı yerleşim yerlerinin hukuksuz olduğunu gösteren tarihi ve hukuki belgeler niteliğinde elimizde bir sürü harita var. Vaktiyle oralarda merkezler, yaşayan insanlar vardı. Hangi ailenin, kimin tek tek nerede yaşadığını gösteren belgeler kayıtlı. Buraların mülkiyetinin kime ait olduğu da belli. Sadece tapu kayıtlarıyla ilgili 9 cilt mülkiyet evraklarına yönelik doküman var elimizde."

"BM dahil ilgili kuruluşlara rapor olarak sunulacak"

Projenin, çok stratejik bir çalışma olduğunu vurgulayan Kurt, şöyle devam etti:

"Kalıcı bir çözüm ortaya koyacak bir çalışma. Proje hukuki dayanak olarak son şeklini aldıktan sonra o topraklarda her yerin asıl sahiplerinin kim olduğu ve işgal edilen her yer tek tek ortaya çıkmış olacak. Ayrıca, çalışma bittiğinde Filistin Araştırmaları Merkezi veya Filistin Enstitüsü oluşturacağız. Bu çalışmayı da uluslararası toplumun ve Filistin devletinin istifadesine sunacağız. Bu çerçevede yurt dışında bu işle ilgilenenler ve mağdur Filistinliler de istifade edecek. Ayrıca, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile İslam İşbirliği Teşkilatına bir rapor halinde sunarak, haksızlıkların giderilmesi noktasında referans alınacak bir belge oluşturmuş olacağız."

Ali Kurt, bugüne kadar 32 ciltlik dokümana ulaştıklarını dile getirerek, sözlerini, "İşgal edilen yüzlerce vakıf, binlerce şahıs arazisi var. Biz mülkiyet ve nüfus hareketleri üzerinde duruyoruz. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir çalışma. İşgali ortaya koyan çok önemli bir çalışma." diye tamamladı.

Kaynak: Yenişafak

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.