Zaferlere İmza Atan Anneler

Zaferlere imza atan annelerin fazileti ve önemi nedir?

Hissî yapısı kuvvetli olan kadın, evlâtlara en kuvvetli mânevî teşviki yapabilecek yegâne kişidir. Günümüz tabiriyle, en iyi şekilde o motive eder.

Asr-ı saâdette ve devamında İslâm ordularının büyük muzafferiyetlerinin ardında, evlâtlarını teşcî eden, cesaretlendiren mübârek sâliha anneler vardır.

  • Ensardan Afrâ Hatun -radıyallâhu anhâ- üç evlâdını birer İslâm kahramanı mücâhid olarak yetiştirmişti. Onlar Bedir Harbi’nde cengâverce harp ettiler. Allah ve Rasûlü’nün düşmanı Ebû Cehil’in bertaraf edilmesinde büyük hizmet verdiler.

Bu üç şecaat sahibi bahâdır evlâttan ikisi; Bedir’de, şehidlik mertebesine kavuştu.

Afrâ Hatun -radıyallâhu anhâ- iki oğlunun şehîd olduğunu haber alınca Allâh’a hamd etti. Diğer oğlunun onlarla birlikte şehîd olamayışına üzüldü. Onun, kardeşlerinden geri kaldığı endişesini hissetti. Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ise onu tesellî etti. (İbnü’l-Esîr, Üsdü’l-Ğâbe, V, 507)

  • Hansâ Hatun dört oğlu ile birlikte Kādisiye Muharebesi’ne iştirâk etti. Onları yiğitçe cihâd etmeye teşvik etti. Savaşta dördü birden şehîd oldu. Evlâtlarının şehîd olduğu haberi kendisine ulaşınca, Hansâ Hatun;

“Beni evlâtlarımın şehâdeti ile şereflendiren Allâh’a hamdolsun! (Ne mutlu ki mahşer günü, dört şehîd annesi olarak haşredileceğim!) Yüce Rabbimden beni onlarla, nihayetsiz olan rahmetinde birleştirmesini niyâz ediyorum.” diye şükür ve duâ etti. (İbn-i Abdi’l-Berr, el-İstîâb, IV, 1827-29)

Çanakkale’de elde edilen muazzam zaferin görünmeyen kahramanları da, Allah yoluna kurban ettiklerinin bir nişânesi olarak, evlâtlarını cepheye kınalayıp da gönderen annelerdir.

Ne mutlu Ömer bin Abdülazizler, Alparslanlar, Fatihler yetiştiren mübârek vâlidelere!

Ne mutlu Çanakkale Zaferi’nde, Millî Mücadele’de, 15 Temmuz’da dîni, vatanı ve nâmusu için şehâdete koşan aslanları teşvik eden mukaddes annelere!

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2023 Ay: Şubat, Sayı: 216

İslam ve İhsan

HAYRAT SAHİBİ ANNELER

Hayrat Sahibi Anneler

SALİHA ANNELERİN FAZİLETİ

Saliha Annelerin Fazileti

ASR-I SAÂDETTE SÂLİHA HANIM

Asr-ı Saâdette Sâliha Hanım

KUR’ÂN’DA BİLDİRİLEN SÂLİHA HANIMLAR

Kur’ân’da Bildirilen Sâliha Hanımlar

KUR'AN'DA İSMİ GEÇEN TEK KADIN KİMDİR?

Kur'an'da İsmi Geçen Tek Kadın Kimdir?

SALİHA ANNEDEN KIZINA 10 NASİHAT

Saliha Anneden Kızına 10 Nasihat

SALİHA ANNELİK VE KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

Saliha Annelik ve Kız Çocuklarının Eğitiminin Önemi

SALİHA HANIMIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Saliha Hanımın Özellikleri Nelerdir?

SALİHA KADININ ÖZELLİKLERİ

Saliha Kadının Özellikleri

İSLAM'DA KADIN

İslam'da Kadın

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.