Suriyelilerin Hayatı Giderek Zorlaşıyor

İç savaş nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan ve Türkiye'nin sınır ilçelerinde kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilerin yaşamı her geçen gün daha da zorlaşıyor.

İç savaş nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan ve Türkiye'nin sınır ilçelerinde kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilerin yaşamı her geçen gün daha da zorlaşıyor.

SURİYELİLERİN BİRİKİMLERİ TÜKENDİ

Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, uzun süredir kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilerin beraberlerinde getirdikleri birikimlerinin tükendiğini belirtti.

Her şeye rağmen hayatın devam ettiğini anlatan Vezir, "Suriyeli aileleri, geçim derdi kaygılandırmaya başladı. Ev kirası, diğer masraflar, çalışamayan bir aile için çok büyük para. Küçük ilçelerde günübirlik iş bulmakta dahi zorlanan Suriyeliler, çözümü iş bulabilecekleri, Ankara, İstanbul, Adana, Bursa, gibi büyükşehirlerde arıyorlar. Çünkü uzun süredir kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilerin beraberinde getirdikleri birikimleri tükeniyor" diye konuştu.

EKMEK PARASI İÇİN ÖLÜM PAHASINA GÖÇ ETMEYE ZORLANIYORLAR

Son zamanlarda Suriyelilerin Avrupa'ya göçü sırasında yaşanan deniz kazalarına da değinen Vezir, insanların ekmek parası için ölüm pahasına, göç etmek zorunda kalmasının, bu sıkıntının en büyük göstergesi olduğunu savundu.

Feribot facialarının tekrarlanmasından endişe duyduklarını belirten Vezir, bu göçlerin önlenmesi için bir takım önlemler alınması gerektiğini ileri sürdü.

"ÇÖZÜM, SINIR ÖTESİNDEKİ KONTEYNER KAMPLAR"

Büyükşehirlere göçlerin başladığını vurgulayan Vezir, şunları söyledi:

"İnsanlar para kazanmak istiyor. Çünkü çocuklarına bakmak zorunda. Bu nedenle iş için yaşanan göç manzaralarını Türkiye'nin her ilçesinde görmek mümkün. Geçim kaygısı taşıyan Suriyelilerin, ilk sığındıkları sınır ilçelerini terk ederek, Türkiye'deki büyükşehirlere, Avrupa'ya göç etme zorunluluğu her geçen gün artıyor.

Örneğin Hatay'ın Yayladağı ve diğer sınır ilçelerinden büyükşehirlere göç başladı. Bunun önüne geçilmeli. Bu göçün kesin çözümü belki yoktur, ancak sınır ötesindeki güvenli bölgelere kurulacak konteyner kamplar, insanların Suriye'ye dönüşünü sağlayacaktır. Suriye'de kimse vatanını bırakmak istemiyor. Yeter ki güvenli olsun, yardımlar orada dağıtılsın."

Türkiye Devleti ve halkının savaşın ilk gününden beri her konuda yanlarında olduğunu kaydeden Vezir, Suriyelilerin yardımlarla geçimlerini sağladığını, Suriyelilerin Türk ailelere daha fazla yük olmak istemediğini söyledi.

Suriyelilerin Türkiye'deki rahatlığını başka ülkelerde göremediğini belirten Vezir, gerek din, gerek kültür gerekse insanların yardım severliliği nedeniyle Türkiye'de daha rahat olduklarını kaydetti.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.