Sigarayı Bırakmak İçin 4 Hayati Neden

Sigarayı sonsuza kadar hayatınızdan çıkarmak için ciddi bir nedene ihtiyacınız varsa bu habere kulak verin.

Bir nefes sigara ile vücuda giren yüzlerce zehirli madde, zamanla tüm organlara zarar veriyor ve fiziksel aktivitelerde zorlanmaya da neden oluyor. Sigarayı bırakmak ilk olarak rahat bir nefes almayı sağlarken, yaşam kalitesinde de birçok olumlu değişiklik sağlıyor.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü öncesinde Uz. Dr. İlkay Keskinel, sigaranın zararlı etkileri ve sigarayı bırakma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Sigarayı bırakmanın insana kattıkları şunlardır:

1- KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Sigara başta ağız, dil, gırtlak, soluk ve yemek borusu olmak üzere birçok kanserin başlıca nedenlerindendir. Mide, pankreas, böbrek, mesane ve rahim ağzı kanserlerinde de önemli bir etkendir. Son derece tehlikeli bir akciğer rahatsızlığı olan KOAH hastalarının önemli bir bölümü sigara içicileridir. Sigara bırakıldığında tüm bu rahatsızlıklar ile risk azaltılmış olur.

2- BİR GÜNDE NEFES ALIP VERİŞİ DEĞİŞTİRİYOR

Sigarayı bırakan kişi hayat kalitesinin bir günde dahi ne kadar yükseldiğini fark edebilir. Kısa zamanda vücutta nikotin ve karbon monoksitin etkisi kaybolmaktadır. Bu da kişinin daha rahat nefes almasını, fiziksel kapasitesinin artmasını sağlamaktadır. Sigaradan uzak durmak, birkaç hafta içinde bağışıklığı baskılayan etkiyi de ortadan kaldırmaktadır.

3- TAT VE KOKU ALMA DUYULARI KISA SÜREDE DÜZELİYOR

Sigara içen bir kişi, bu alışkanlığı nedeniyle rahat nefes alamadığını ya da tat ve koku duyularının eskiye göre daha azaldığının farkına varamaz. Ancak sigarasız geçirilen bir gün, sağlıklı yaşamın farkını anlamaya yetecektir. Sigarasız geçen 1-2 gün sonunda da tat ve koku duyularında düzelmeler görülür. Zamanla yiyecek ve içeceklerden alınan tat artar ve koku duyusu gelişir.

4- BIRAKTIKTAN SONRA CİLT VE DİŞ KALİTESİ YERİNE GELİYOR

Sigara, cilt dokusunun yeterli oksijen almasını engellemektedir. Cildin daha hızlı yaşlanmasının da en önemli nedenlerindendir. Sigara içen kişilerin cildinde zamanla nikotine bağlı olarak lekeler oluşur. Aynı şekilde dişlerde de lekelenmeler görülmektedir. Sigarada bulunan nikotin cildin beslenmesini olumsuz etkilemektedir. Sigarayı bırakan kişiler tüm bu lekelerin zamanla dişlerinden ve cildinden kaybolacağını görecektir.

Sigaranın neden olduğu kötü kokudan kurtulmak, çocuklarınızla ve sevdiklerinizle daha kaliteli bir yaşam sürmek de sigarayı bırakmak için önemli nedenlerdir.

İLK ADIM KARAR VERMEK

Sigara bırakmada en zor süreç ilk birkaç gündür. Sigara içme isteği, bıraktıktan sonra gün geçtikçe mutlaka azalır. Vücuda sayısız zararı olan sigaradan kurtulmak için hiçbir zaman geç değildir. Sigara içilen süre sigarayı bırakmak için bir kriter sayılmamalıdır.

Sigarayı bırakmak için en önemli adım, kişinin bu konuda kararlı olmasıdır. Sigarayı bırakmayı daha önce denemiş ancak başarısızlıklar yaşanmış olmak da motivasyonu bozmamalıdır. Araştırmalara göre, sigarayı bırakmada başarılı olan kişilerin büyük bir çoğunluğu bırakmayı 3-4 kez deneyen kişilerdir.

UZMAN YARDIMI BAŞARIYI ARTIRIYOR

Birçok kişi sigarayı bırakmak için yardım almaktan çekinmekte veya kendi yöntemleri ile başarılı olabileceğini düşünebilmektedir. Ancak fizyolojik bağımlılığı yüksek derecede olan kişiler kimi zaman bunu başarmakta zorlanabilir. Göğüs hastalıkları uzmanlarınca yürütülen sigara polikliniklerinden destek almak sigara bırakmayı düşünen kişinin bırakma sürecinin daha kısa ve etkili olmasını sağlamaktadır.

Kan tetkikleri, akciğer filmi, solunum testi gibi tetkiklerin ardından tipi ve derecesi belirlenen sigara bağımlılığı için tedavi planı çizilmektedir. Sigarayı bıraktıktan sonra öksürük ve balgam miktarında geçici bir artış olabilmektedir. Sanılanın aksine bu aslında bir iyileşme belirtisidir. Bu belirtiler bronşlarınızdaki titrek tüylerin iyileştiğini ve solunum yollarınızın temizlenmeye başladığını göstermektedir.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Ben 10 yaşimdan beri içiyordum ve bırakmaya karar verdim allaha şükür biraktim herşeyden önce kafadan bitirmemeiz lazim

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.