Kanada'da Başörtülü Kadın Haklı Bulundu

Kanada'nın Quebec eyaleti Yüksek Mahkemesi, Müslüman bir kadının başörtülü olmasını gerekçe göstererek davasına bakmayan hakimi hatalı buldu.

Kanada'nın Quebec eyaleti Yüksek Mahkemesi, Müslüman bir kadının başörtülü olmasını gerekçe göstererek davasına bakmayan hakimi hatalı buldu.

Mağdur Rania el-Alloul'un olayı taşıdığı Quebec Yüksek Mahkemesi, dosyanın incelenmesinin ardından, hakim Eliana Marengo'nun hatalı olduğuna karar verdi.

Kararı açıklayan Quebec Yüksek Mahkemesi üyesi hakim Wilbrod Decarie, "Hakim Eliana Marengo'nun davranışının hukuki hiçbir dayanağı olmadığı görüldü. Mahkememiz, Bayan Rania el-Alloul'un duygularını paylaşıyor ve kendisine yönelik yapılan muameleden derin üzüntü duyuyor." dedi.

Decarie, başörtüsüne karşı yapılan itirazların Kanada Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce reddedildiğini hatırlattı.

Karara sevinen Alloul ise söz konusu davranışın yanlış olduğunu söyleyen başka bir hakimin yaptığı açıklamayı duymasının kendisi için önemli olduğunu ifade etti.

Alloul, herkesin nasıl isterse öyle giyinmesini, hangi dine mensup olursa olsun mahkemeye giderken korkmamasını ve kendini güvende hissetmesini istediğini vurguladı.

"Ya başörtünü çıkar ya da avukat tut duruşmaya o gelsin"

Montreal kentinde geçen yıl şubat ayında yaşanan olayda, Quebec Eyalet Mahkemesi hakimi Eliana Marengo, duruşması olan davalı Rania el-Alloul'dan başörtüsünü çıkarmasını istemişti.

Mahkeme salonlarının laik mekanlar olduğunu belirten Marengo, hakimin karşısına düzgün bir kıyafetle, şapkasız ve güneş gözlüğü olmadan çıkılması kuralını hatırlatarak, başörtüsünü de bu kapsamda değerlendirmişti.

Davalı Müslüman kadına, duruşmaya devam etmek için iki seçenek sunan hakim Marengo, bunlardan birinin başörtüsünü çıkarmak, diğerinin de avukat tutarak duruşmalara onu göndermek olduğunu ifade etmişti. Alloul ise avukat tutacak parası olmadığını ve başörtüsünü de dini inancı nedeniyle çıkarmayacağını belirterek, bu isteği reddetmişti. Bunun üzerine duruşmaya devam etmeyen Marengo, duruşmayı süresiz ertelemişti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau başta olmak üzere birçok siyasetçi ve insan hakları kuruluşunun tepkisini çeken olay hakkında, avukatların da talep etmesine rağmen hakim Eliana Marengo özür dilemedi. Quebec Hakimler Konseyi de Rania el-Alloul'un avukatlarının başvurusuna karşın Marengo hakkında herhangi bir işlem yapmadı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.