Zilhicce Ayının İlk On Günün Fazileti

Zilhicce ayının ilk 10 gününün fazileti nedir? Osman Nuri Topbaş Hocaefendi cevaplıyor.

Cenâb-ı Hak, bazı gecelere ve bazı gündüzlere özel faziletler lütfetmiştir. Bu, ümmet-i Muhammed’in bu vakitlerden istifadeyle ecir kazanması içindir. Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyuruluyor:

"Andolsun on geceye." (el-Fecr, 2)

Bu “on gece”, Zilhicce ayının ilk on günü ve gecesidir; yani Kurban Bayramı'na kadar olan süre. Bazı müfessirler bu gecelerin Ramazan’ın son on gecesi ya da Muharrem’in ilk on gecesi olduğunu da belirtmiştir. Ancak güçlü görüş, içinde bulunduğumuz Zilhicce’nin ilk on günü ve geceleri olduğudur.

Bu günlerin önemine dair Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

“Allah katında başka hiçbir günde yapılan sâlih amel, Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan sâlih amelden daha sevimli değildir.”
Sahâbe sordu:
— “Yâ Resûlallah! Allah yolunda yapılan cihat da mı bu kadar faziletli değildir?”
Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu:
“Evet, cihat da bu kadar faziletli değildir. Ancak canı ve malıyla cihada çıkıp da şehit olan kişi bunun dışındadır.”
(Buhârî, Îdeyn, 11)

Yani bu on gün ve gece, amel bakımından çok yüksek bir fazilete sahiptir.

Ayrıca Kur’ân-ı Kerîm’de geçen bazı ayetler de bu günlere işaret etmektedir. Örneğin:

“Kendilerine ait birtakım yararlı şeylere şahit olsunlar ve Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine, belirli günlerde (O’nun adını) ansınlar...” (el-Hac, 28)

İbn Abbas -radıyallahu anh- bu “belirli günler”in, Zilhicce’nin ilk on günü olduğunu söylemiştir. Aynı şekilde, Bakara Suresi 203. ayette geçen “Eyyâm-ı Ma’dûdât” ifadesi için de benzer yorumlar yapılır. Bu da Kurban Bayramı ve teşrik günlerini kapsar.

Bu sebeple bizler, şu an böyle faziletli, bereketli ve mübarek vakitlerin içindeyiz.

İmam Buhârî'nin bildirdiğine göre, Abdullah bin Ömer ve Ebû Hüreyre -radıyallahu anhüm- bu günlerde çarşı pazara çıkar, yüksek sesle tekbir getirirlerdi. Onları gören halk da tekbirlere katılırdı.
(Buhârî, Îdeyn, 11; Fethu’l-Bârî, 2/462)

Ayrıca Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

"Arife günü tutulan oruç, geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefaret olur."
(Müslim, Sıyâm, 196)

Bu hadis, küçük günahlar için geçerlidir. Cenâb-ı Hak dilerse, kulun tevbesiyle daha büyük günahları da affedebilir. Arife günü orucu, sevap ve ecir bakımından çok yüce bir gündür.

Hadis âlimleri, Resûlullah’ın bu müjdeyi şu şekilde ifade ettiğini rivayet eder:

“Ben Allah’ın, Arife günü orucunu, önceki ve sonraki birer senenin günahlarına kefaret kılmasını umarım.”
(Müslim, Sıyâm, 196)

Yani, Arife günü oruç tutan kimseye, geçmiş ve gelecek birer yıllık günahlarına kefaret olacak kadar sevap ve rahmet verileceği umulur.

İslam ve İhsan

ZİLHİCCE AYINDA NELER YAPILIR?

Zilhicce Ayında Neler Yapılır?

ZİLHİCCE AYININ ÖNEMİ VE FAZİLETİ

Zilhicce Ayının Önemi ve Fazileti

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.