Yüzakı Dergisinin Temmuz 2025 Sayısı Çıktı

Yüzakı dergisinin 245. sayısı çıktı. Yüzakı dergisinin Temmuz 2025 sayısı “Yolculuk Nereye?” kapağıyla yayınlandı.

“Yolculuk Nereye?” başlığıyla çıkan Yüzakı dergisinin 245. sayısı, gündemimizin ne olduğuna dikkat çekerken, kaçınılmaz âhiret yolculuğuna dair sorulara samimiyetle cevap arıyor...

YOLCULUK NEREYE?

Nerden çıktı bu cenâze? Ölen kim?

Bu kaçıncı bahçe gördüm târumâr?

Bir gün bütün bahçeler târumâr olacak ve kapak resmimizdeki gibi bir yolculuğa koyulacağız. Onu görmezden gelmenin bir faydası yok. Onu bucak bucak gündemimizden uzaklaştırmaya çalışmamızın bir yararı yok.

Lâkin o yolculukta sağda mı solda mı olacağımızın belirleyici ölçüleri, bugünkü davranışlarımıza göre belirleniyor.

Yolculuk olsun mu olmasın mı diye soran yok!.. Âdeta şu havalimanlarındaki yürüyen yollar gibi, ayağımızın altından kayıp gidiyor ömür:

Neylersin ölüm herkesin başında.

Ama şu sual soruluyor: Yolculuk Nereye?

Nerenin biletini aldıysak oraya! Nerenin vizesine başvurduysak, tâlip olduysak oraya!... Pasaportumuza nerenin mührü vurulursa oraya!..

Takvâ ziyneti bir vize alırsak, yolun sonu ebedî bir cennet bahçesi olur... Rabbim nasîb eylesin...

Lâkin îman ve takvâ vizesinin dışındaki her kapı, «keşkeler»e açılıyor. Akletmeli... Selîm aklı çalıştırmalı... Nesil ve serve-ti, doğru istikamette kalabilmek üzere değerlendirmeli...

Kerbelâ ve 15 Temmuz gibi tedâîler eşliğinde, her tercihte, mazlumdan yana, haktan yana olmalı...

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ, çare için şu muhasebeyi teklif etti:

Herkes, kendisine sansürsüz bir şekilde sorup sansürsüz bir şekilde cevap vermeli:

–Bugün en baskın gündemin ne?

  • Dünya mı, âhiret mi?
  • Gaflet mi, takvâ mı?
  • Keyif ve zevk mi, dert ve dâvâ mı?
  • Seyretmek mi, çare olmak mı?

Yolculuk nereye?

Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi; «Nesil ve Servet Mes’ûliyeti»ni Kur’ân-ı Kerim’deki «Mallarınız ve Evlâtla-rınız» vurgulu âyetler çerçevesinde ele aldı.

Kıssalarda ise «Kul Hakkı ve Telâfîsi» makalesi, misallerle dolu bir dosya hâlinde sizi bekliyor.

Kaçınılmaz yolculuğa hazırlanmakta bize en çok mâni olan şeylerden biri rızık endişesi... Dr. Ahmet Hamdi YILDIRIM; rızık meselesini, enine boyuna, inanç ve amel bakımından masaya yatırdı.

İnanca çengel için sorulan; “Bu yaratılış gerçekten mükemmel mi?” suâlinin tefekkürleri...

Selâma dair hadîs-i şerifler, tecessüs ve haset belâsı, sosyal medyanın ne kadar sosyal olduğuna türlü muhasebeler, sırât-ı müstakîm yolcusu olmanın ehemmiyeti, nükteler, hâtıralar, tespit ve teşhisler...

15 Temmuz’a, Kerbelâ Hâdisesine, yeni hicrî yıla, tarihî şahsiyetlere ve hâdiselere dokunan şiirler...

Hepsi doğru yola evrilmemiz ve çevrilmemiz için birer pusula mâhiyetinde kalem gayretleri...

Şiirle başladık şiirle bitirelim:

Ölüm âsûde bahâr ülkesidir bir rinde;

Gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter.

Ve serin serviler altında yatan kabrinde,

Her seher bir gül açar, her gece bir bülbül öter.

Dergiyi temin etmek için tıklayınız.

Kaynak: Yüzakı dergisi, Sayı: 245

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.