Çare İslâm Ahlâkına Dönmektir

Câhiliyyenin yeniden ortaya çıktığı günümüzde aile içi şiddet kavramı gün geçtikçe daha yayılır bir hale gelmiş ve aileler ciddi bir yara almıştır. Peki aileyi kurtaracak ve tekrar özüne döndürecek çözüm nedir?

Câhiliyyenin yeniden ortaya çıktığı, nebevî ahlâkın unutulduğu âhirzaman hengâmında, aile içi şiddet diye bir hâdise yayılmıştır. Yine bu menfî şartlar içerisinde;

  • Ailelerde huzursuzluklar artmış,
  • Boşanmalar çoğalmış,
  • Evlilikler gecikmeye, bekârlık çoğalmaya yüz tutmuştur.

İslâm ahlâkının yaşandığı şerefli mâzîmizde bu sayılanlar neredeyse yok hükmündeydi. Hanımlar gelinliği ile girdiği evde hayırlı bir ömür yaşar ve oradan kefeniyle çıkardı. Kendilerine de bu fazîlet telkin edilirdi. Dergâhlar aile içinde yaşanabilecek tatsızlıkların güzel telkinlerle, samimî arabuluculuklarla düzeltildiği yerler olurdu. Herkes birbirine hüsn-i muâşereti, sabır ve tahammülü, rıfk ve mülâyemeti tavsiye ederdi.

Çünkü Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in bu husustaki tâlimâtı buydu:

“Mü’minlerin îman bakımından en mükemmeli, ahlâkı en iyi olanıdır. Sizin en hayırlılarınız da, kadınlarına karşı ahlâken en hayırlı olanlarınızdır.” (Tirmizî, Radâ, 11/1162)

Çare, İslâm ahlâkına dönmektir.

Batıdan gelen telkinler; artık cinsiyeti yok etme, sapıklıkları terviç edip onlara saygı duyma (!) noktasına gelmiştir. Batı ülkelerinin halklarında dahî, ailenin tahrip edilmesine karşı itirazlar yükselmeye başlamıştır.

Tanzîmat’tan beri körü körüne Avrupa’yı taklit hastalığı, günümüzde artık tersine dönmelidir. Yeniden millî ve dînî kimliğimize dönmeli, ailemizi de asr-ı saâdet esaslarıyla yeniden en güzel kıvamda inşâ etmeliyiz.

Bunun yolu da başta zikrettiğimiz, evlâtlara karşı vazifelerimizi edâ keyfiyetiyle gerçekleşecektir.

Nikâh akitlerindeki güzel duâ ile niyâz edelim:

Cenâb-ı Hak; ailelerimize, Hazret-i Âdem ile Havvâ Vâlidemiz, Hazret-i İbrahim ile Hâcer Vâlidemiz, Hazret-i Muhammed Mustafâ -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz ile Hatice Vâlidemiz, Hazret-i Ali ile Fâtıma Vâlidemiz’in arasındaki ülfeti nasip buyursun.

Evlâtlarımızı asr-ı saâdetin bahtiyar nesilleri gibi İslâm karakter ve şahsiyetiyle yetiştirebilmemizi müyesser eylesin… Âmîn!..

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2025 Ay: Nisan, Sayı: 242

İslam ve İhsan

ZEVÇ VE ZEVCENİN BİRBİRLERİ ÜZERİNDEKİ HAKLARI

Zevç ve Zevcenin Birbirleri Üzerindeki Hakları

HUZURLU BİR AİLE HAYATI İÇİN NELER GEREKLİDİR?

Huzurlu Bir Aile Hayatı İçin Neler Gereklidir?

AİLEDE HUZUR VE MUTLULUK NASIL SAĞLANIR?

Ailede Huzur ve Mutluluk Nasıl Sağlanır?

AİLE HUZURU İLE İLGİLİ HADİSLER

Aile Huzuru ile İlgili Hadisler

AİLEDE HUZUR İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Ailede Huzur İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

AİLE HAYATINDA HUZURUN REÇETESİ

Aile Hayatında Huzurun Reçetesi

HUZURLU YUVA NASIL OLUR?

Huzurlu Yuva Nasıl Olur?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.