Bu Savaşın Kaybedeni Hep Bölge Halkı

Suriye’nin bütünlüğünü bir şekilde korumak isteyen kimi küresel ve bölgesel aktörlerle bunun aksi istikamette çalışanların çatışması olarak da görülen bu hesaplaşmadan kimin galip çıkacağını kestirmek güç

Düşürülen Rus uçağın ardından Ankara’nın Moskova ile bozulan ilişkilerini tamir etmesi ve sonrası süreçte yaşananlar Suriye’deki dengeleri bir hayli derinden etkiledi. Bunda şüphe yok. İlişkilerin tamir edilmesinin ardından Türkiye, kendi bütünlüğünü tehdit eden Suriye topraklarındaki DAİŞ ve PYD gibi terör unsurlarına karşı çok daha yoğun mücadele etme imkânı yakaladı.

Fırat Kalkanı Harekâtı ile Türkiye hem sınırındaki terör unsurlarını kısa bir sürede temizlendi,  hem de arkasında ABD’nin olduğundan şüphe duyulmayan, Türkiye-Suriye sınır hattı boyunca bir PKK/PYD koridoru oluşturma projesini de suya düşürmüş oldu. Bu durum ABD’deki bu projenin arkasındaki olan çevreleri rahatsız etse de bir şey yapamadılar. Neticede Türkiye, bölgedeki tüm aktörlerin mücadele ettiğini ileri sürdüğü, savaşır gibi yapıp savaşmadığı, dünyanın başına bela olan bir terör örgütünü çok kısa bir sürede çok ağır zayiat verdirmişti. Hem kendileri de istemiyor muydu Türkiye’yi DAİŞ ile daha etkin mücadele yapmaya!

TÜRKİYE-RUSYA-İRAN UZLAŞISI VE ABD

Bu bağlamda ABD’de rahatsızlık doğuran bir başka gelişme ise Türkiye, Rusya ve İran üçlüsü arasındaki Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması noktasında varılan uzlaşı. Suriye’nin geleceği konusunda farklı planları olan ABD yönetimi üzerindeki etkili çevreler bu uzlaşıdan rahatsızlık duyuyor ve bu uzlaşıyı bozmaya yönelik adımlar atıyorlar.

Bu çerçevede terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'ye verilen açık destek, hatta terör örgütüne silah yardımında bulunulmaya devam edileceğinin basına sızması, Tel Abyat'ta bu örgütün Amerikan bayrağı çekmesine izin verilmesi, Ankara'ya verilen vaatlerle Menbiç'te Fırat Kalkanı'nın hızının kesilmesi bu uzlaşıdan duyulan rahatsızlığın yansımaları olarak okunuyor siyasi analizlerde.

Deyrizor'daki bombalama ile Moskova-Şam yönetimi arasının açılması, DAİŞ’e askeri destek verilmesi, Fırat Kalkanı'na katılmak istemesi, Türkiye'yi PYD ile birlikte Rakka operasyonuna çekmeye çalışması ABD'nin bu uzlaşıyı bozmak için attığı diğer adımlar olarak sıralanıyor.

Sonuç olarak küresel bir felakete doğru sürüklenen Suriye krizi her geçen gün biraz daha derinleşmekte, çok daha içinden çıkılmaz bir hal olmaya doğru yol almaktadır. Ne yazık ki durum hiç de umut verici değil. Suriye’nin bütünlüğünü bir şekilde korumak isteyen kimi küresel ve bölgesel aktörlerle bunun aksi istikamette çalışanların çatışması olarak da görülen bu hesaplaşmadan kimin galip çıkacağını kestirmek güç ancak kaybedenin bölge halkı olacağı muhakkak.

Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, 368. Sayı

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.