Beyaz Eşyaların Ömrünü Uzatan Tavsiyeler

Beyaz eşyaları kullanırken bilmeden de olsa yaptığımız hatalar, beyaz eşyaların ömrünü kısaltıyor. İşte o hatalar ve beyaz eşyaların ömrünü uzatacak tavsiyeler...

Beyaz eşyaların ömrünü uzatan tavsiyeler...

ÇAMAŞIR MAKİNESİ

Çamaşır makinenizin üzerine ağır eşyalar koymayın ve oturmayın.  Makineye koyduğunuz çamaşırların ceplerini kontrol edin. Çamaşır makinenizde sadece çamaşır makinesi deterjanları kullanın. Makine bittiğinde hemen boşaltın. Islandıkça ağırlaşan çamaşırlar uzun süre kaldığında tambura zarar verebilir. El yıkamak için kullanılan köpüklü deterjanlar bozulmasına neden olabilir.

Makinenin içindeki lastik kısımları her yıkamadan sonra silin. Çekmeceyi çıkarıp temizledikten sonra tekrar takın. Küf oluşumunu engellemek için düzenli olarak tekrar edin. Makineniz kendi kendini temizlemiyorsa ayda bir bunu siz yapın. Boş makineyi en sıcak programda çalıştırın. Bir miktar limon suyu ya da sirke ekleyebilirsiniz.

BUZDOLABI

Buzdolabının uzun süre dayanması için ilk adım eve gelmeden önce başlıyor. Buzdolabınız eve getirilirken baş aşağı çevrilmemeli ve 40 dereceden fazla yatırılmamalı. Kompresör yağı sızarsa bütün sistem bozulabilir.

Sıcak yiyecekleri buzdolabına koymayın.Eve getirilir getirilmez buzdolabını çalıştırmak da kompresör yağının sızmasına neden olabilir. Doğru taşınıp taşınmadığından emin değilseniz çalıştırmadan önce 4-6 saat bekletin. Sıcak yiyecekleri buzdolabına koymayın. Modern buzdolaplarının senede 2 kez buzunun eritilmesine gerek yok. Ancak zaman zaman fişini çekip içini boşaltıp temizlemekte fayda var.

Buzdolabının arkasındaki tozu ve örümcek ağlarını temizlemeyi ihmal etmeyin. Bunun için elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz ancak öncesinde fişi çekmeyi unutmayın.

BULAŞIK MAKİNESİ

Bulaşıkları daima ters bir şekilde dizin. Bulaşıkları makineye dizmeden önce bütün yiyecek artıkları ve yağı akıtmayı unutmayın. Mutfak gereçlerinizdeki etiketleri söktüğünüzden emin olun. Aksi takdirde filtrenizi tıkayabilir.

Bulaşıkları makineye dizerken birbirlerine temas etmeyecek ve su püskürtücüsünü engellemeyecek şekilde düzenleyin. Bulaşık yıkarken makine deterjanları kullanın. Elinizde yıkarken kullandığınız deterjanlar makineye zarar verebilir.

MİKRODALGA

Hafif yiyeceklere pişirirken yanına bir bardak da su koyun. Su, mikrodalgadaki radyasyonu emerek daha iyi sonuç almanızı sağlayacak. Mikrodalganızın üzerine herhangi birşey koymayın. Koymak zorundaysanız havalandırma ızgarasının önünü açık bırakın.

Mikrodalgayı boşken çalıştırmayın. Bu, magretronu bozabilir. Yumuşak bezlerle mikrodalganın içindeki kalıntıları ve yağları mutlaka temizleyin. Mikrodalga için uygun olmayan kapları kullandığınızda yangın çıkarabilirsiniz. Yiyecekleri gereğinden fazla pişirmeyin. Mikrodalganızın içine çok ağır şeyler koymaktan kaçının.

BLENDER

Blenderı kaynar yiyeceklerde kullanmayın. Altını kapattıktan sonra ilk sıcağının gitmesini bekleyin. Blenderı uzun süre çalıştırmayın. Bu, motorunun ısınmasına neden olur. Çalıştırırken 10 saniyede bir ara verin. Blenderınızın motor yuvasına herhangi bir sıvı girmediğinden emin olun. Kuru ve sert yiyecekler için blender kullanmaktan kaçının.

Kaynak: Yasemin

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.