
Yüzakı Dergisinin Haziran 2025 Sayısı Çıktı
Yüzakı dergisinin 244. sayısı çıktı. Yüzakı dergisinin Haziran 2025 sayısı “Hakk’a Dost Eyleyen Sır: FEDÂKÂRLIK” kapağıyla yayınlandı.
“Hakk’a Dost Eyleyen Sır: FEDÂKÂRLIK” başlığıyla çıkan Yüzakı dergisinin 244. sayısı, Hazret-i İbrahim’den Asr-ı Saadet’e uzanan fedakârlık iklimini hatırlatıyor; Kurban’ın ruhunu, insanı meleklerden üstün kılan sırla birlikte tefekküre davet ediyor.
HAKK’A DOST EYLEYEN SIR: FEDÂKÂRLIK
Yeme-içme, üreme döngüsü içine hapsolmuş insan; «ke’l-en‘âm / davarlar gibi...» İnsanı insan yapan, bu cismânî sıfatları değil...
İnsan entelektüel tarafıyla, okuyup yazması, öğrenip varlığı işlemesiyle bu âkıbetten sıyrılacak zannedilirdi. Fakat bilgi çağı diye gelinen noktada; yine hazların peşinde koşan, sadece teknik imkânlarıyla gaddarlığını ve vahşetini artır-mış bir insan ile karşı karşıyayız. Tek farkla ki, bu da robotlar gibi...
Nerede bizi melekler gibi yapan fark? Hattâ meleklerin üstüne çıkaran fârika?
İnsanın farkı zekâ sanılırdı. Fakat zekâ, artık bir makine fonksiyonu olarak insanı en azından hız ve verimlilikte katbekat aşmış durumda. Sanat mı? Onun da mânâsını gerçeküstücü, varoluşçu bayırlarda buharlaştırdık. Sözü uzatmaya gerek yok.
İnsanın farkı, yaratıcısıyla dost olabilmesindeydi. Yani onu, Hakk’a dost edebilecek hasletlerde. Fakat insanın önüne hep aynı engeller çıkıyor:
Kalpteki Üç Taht...
Can, Mal ve Evlât İmtihânı...
İnsânî değerleri taşımazsak; benzetildiğimiz davarları kurban ettiğimiz bir bayramda, Kurban Bayramı’nda, Hazret-i İbrahim’in ve oğlu Hazret-i İsmail’in sergilediği muhteşem vasıfları, teslîmiyeti, rızâyı, sabrı, muhabbeti ve kurbeti ele alıyoruz:
Hakk’a Dost Eyleyen Sır: FEDÂKÂRLIK…
Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ; can, mal ve evlât imtihanında tarih boyunca kazananları ve kaybedenleri sıralayarak, bu imtihanda kazanmanın sırrını, kurban gerçeğini ortaya koydu:
- Bu âhiret tarlasında sebat ve aşk ile geceyi gündüze katmak gerek.
- Emânet ve mes’ûliyetler içinde fedâkârlık gerek.
Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi; «Fedâkârlık» başlıklı yazısında, Hazret-i İbrahim’den, Rasûlullah Efendimiz’e, sahâbe ve «evliyâullâh»a fedâkârlık ahlâkının umdelerini tâdâd etti.
Kıssalarda ise; «Mâzî ve İstikbal Mukayesesinde EVLÂT TERBİYESİ» var. Şehzâde terbiyesinden Enderûn ve Harem’e, sıbyan mektebinden çıraklığa, medreseden dergâha, dünün bütün eğitim mekanizmaları, bütün imkânsızlıklara rağmen verimli neticeler verirken, istikbâlimizin, mâzîmizden feyiz ve ilhamlar alması gerektiği hatırlatıldı.
Yazarlarımız;
- Kurbanın fıkhı, âdâbı ve mâneviyâtı, menâsik-nâmeler,
- Yaz mevsiminin eğitimle değerlendirilmesi, bir bütün olarak zamanın kıymetinin bilinmesi ve boş meşgalelerin terk edilmesi,
- Gençliğin telkinlerle belli kalıplara yönlendirilme tehlikesi,
- Kur’ân-ı Kerîm’in harekete geçirici üslûplarından biri gibi birbirinden değerli mevzuları ele aldılar.
Tarih köşemizde ibretli hâdiseler, şiirlerde ise, Gazze hâdisenin yanık terennümleri, zulmü tel‘in ve mazluma imdat çağrıları var.
İnsanın ayırıcı vasfını biz arayıp bulup yüceltmezsek; milletlerin, insanlığın başına birtakım hâdiseler gelip onu zaten ortaya çıkarıyor. Zor yoldan öğrenmemek dileğiyle...
YORUMLAR