Yazın Kilo Aldıran Nedenler

Siz farkında olmadan yazın kilo aldıran 6 neden...

Yaz mevsiminde havaların ısınması, tatilin verdiği rahatlık, beslenme düzenimizin değişmesi nedeniyle kısa sürede kilo almamız mümkün. İşte siz farkında olmadan yazın kilo aldıran 6 neden...

MEYVE SUYU TÜKETİMİNİ ABARTMAK

Yazın ağır, yağlı yiyeceklerden kaçarken, bolca meyve yemek, vücudun yağlanmasına neden olabilir. Meyveyi yaz aylarında bol tüketmenin sıvı ihtiyacının karşılanması, vitamin ve mineral dengelerinin sağlanması açısından önemli olduğu unutulmamalı. Meyvede meyve şekeri yani fruktoz bulunduğu için aşırı tüketim fazla kilolar olarak karşımıza çıkar. Özellikle çok tatlı meyveler (incir, üzüm, muz, karpuz) hem şişmanlatır, hem de kanda trigliserid seviyesini yükseltir.

TEK TİP BESLENMEK

Bir kişinin günde sadece meyve yemesi, sadece yağlı yiyecekler tüketmesi ya da sadece sebzeyle beslenmesi sağlıklı beslenme için yeterli değil. Kadınların günde ortalama 2000-2200, erkeklerin ise ortalama 2500 kalori almaları gerektiği bilinir. Ancak tüm besin gruplarından beslenme uzmanlarının kişiye, yaşa, cinsiyete, yaşam risklerine, var olan hastalıklara göre hazırladıkları planlarla kilonun sağlıklı seviyelerde tutulması mümkün olur.

ÇOK BÜYÜK BARDAKTA MEYVE SUYU İÇMEK

Son yıllarda büyük boy, adeta çiçek vazosu kadar büyük bardaklarda meyve suyu tüketiliyor. Taze meyve suyu elbette faydalı, ancak miktarlara her zaman dikkat etmek gerekir. Bir bardak portakal suyu elde etmek için ortalama 4-5 portakalın suyu sıkılır. Büyük boy bir bardak meyve suyu için sıkılan meyve miktarı günlük almanız gereken değerlerin üstüne çıkar ve bu kilo alımına neden olabilir.

GEÇ SAATTE YEMEK YEMEK

Vücudun biyolojik bir saati, metabolizmanın da en çok enerji harcadığı ve en düşük enerji harcadığı saatler var. Bunları bilmeyince çok geç saatlerde yemek yenilebilir ve kalorili içecekler tüketilebilir. Bu durumda 18.00-19.00'dan sonra yemek yemek, bir de yüksek kalorili yemekler, içeceklerle beslenmeyi tamamlamak kilolara davetiye çıkarır. Fazladan alınan her 7 bin kalorinin kilo olarak döneceğini unutmamak gerekiyor.

AÇIK BÜFELERİN ÖNÜNDEN GEÇMEK

Açık büfe yemekleri sadece tatilde yemiyoruz. Her hafta sonu geç kahvaltı etmek, ara öğünlerin yapılmamasını ve yemek saatlerinin aksamasına yol açar. Hafta sonları açık büfelerdeki soslu, yağlı yiyeceklerle karmaşık beslenmek kilo almanıza sebep olur.

KALORİSİ YÜKSEK KREMALI KAHVELER İÇMEK

Özellikle büyük kahve zincirlerinin günlük yaşamımıza entegre ettiği, kremalı, bol kalorili, büyük boy kahveler, soğuk içecekler yazın kilo alımına sebep olur. Çünkü insanlar yedikleri kadar içtiklerinden de kilo alırlar. Kremalı kahvelerden iki tane içmek günlük kalori ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Böylece vücudumuza çok yararlı olan, balık, tavuk, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, tahıllı ekmek, süt, yumurta, yoğurt hayatımızdan çıkmış olur. Bol enerjili içekler bol enerji verir, enerji bitince de abur cubur yiyecekler yiyerek gittikçe kilo aldırır.

PEYGAMBERİMİZİN YEMEK TAVSİYESİ

Bir insanın hayatında yeme ve içme gaye olmuşsa, onda ahiret hayatı adına bir hazırlık beklemek de zordur. Nitekim Peygamberimiz:

“Ademoğlu karnından daha kötü bir kap doldurmamıştır. Oysa ki Ademoğlu için belini doğrultacak birkaç lokma yeterlidir. Şayet mutlaka yemesi gerekiyorsa, o zaman (midesinin) üçte birini yemek, üçte birini su, üçte birini de nefes için ayırsın.” (Tirmizi, Zühd, 47) buyurmuşlardır.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.