Promosyon Parasından Vergi veya Ceza Borcu Ödenebilir mi?

Promosyon parasından eşimin vergi veya ceza borcunu ödeyebilir miyim? Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.

Kullanamaz. Detaylarını önceki videolarımızdan izleyip takip edebilirsin. Yani eşinin firmasının vergi borcunu ödemek, eşinin vergi borcunu ödemek eşte — eğer evliyseniz, senin eşin olacağı için — kendi kullanımın demektir bu. Dolayısıyla bir insan, kendi kullanımına ihtiyaç duymadığı sürece… ihtiyacın da zaruret derecesi önemlidir.

Yani her şey ihtiyaçtır. Bugün bakıyorsunuz, 5 milyar dolarlık bir adam yine ticaret peşinde koşuyor. Demiyor ki: “Ya, bu 5 milyar dolar benim 70 sülaleme yeter.” Niye? İhtiyaç görüyor demek ki.

Yani ihtiyaç kavramı göreceli bir kavram. Ama… hani çölde bir bardak suya olan ihtiyaçla, bir sebilin yanında bir bardak suya olan ihtiyaç aynı değil. Çöldeki ihtiyaç burada önemli. Onun için de defaatle bunu söyledik.

Kriter olarak benim anladığım — başka hocalarımız farklı da ifade edebilirler — bir adam şehir hayatında faturalarını ödemekte zorlanıyorsa; efendim, 200 lira elektrik faturası geliyor, “Aman çocuklar, lambayı kapatın. Aman kaloriferleri kapatın. Bu ay 200 lirayı nasıl öderiz?” diye bir tedirginliği varsa, bu adam zaruret durumundadır. Bu kimse, faturalarını bu tür bir paradan ödeyebilir.

Efendim, filan insan gecekonduda yaşıyor. Yakacak sıkıntısı var, çalışmıyor, hastası var, şuyu var buyu var… Aldığı üç beş kuruş onun insanca yaşamasının imkânını ona sunmuyor. Bu kimselere bu verilir.

Ama vergi borcu… Yani vergi borcu varsa bir adamın, demek ki kazancı var. E, kazancı olmadan vergi olur mu? Normalde olmaması lazım. Ama bazen haksız vergiler olabiliyor. Bunun da birçok sebebi var.

Maalesef, henüz vergide hakkaniyet ve adalet düzeyine gelebilmiş değiliz. Gelmek de işimize gelmiyor anlaşılan. Çünkü adaletin bir maliyeti var. Adalet bazen seni de vurabilir; dünyada vurur, ahirette kurtarır. Ama o dünyadaki vurmasına, maliyetine katlanabilmek de mangal gibi Müslüman bir yürek istiyor. Maalesef orada ciddi sıkıntılarımız var.

Eğer bir haksız vergi söz konusu olmuşsa, haksız bir ceza olmuşsa ve eşin de onu ödeyebilecek durumda değilse, efendim, işletmesi bundan sebep zarar görecek, batacak, kapanacak vesaire ise, o zaman zaruret durumları söz konusu olur.

Yoksa, işte sen yolda giderken 200’le gitmişsin de radara yakalanmışsın ve “Ben bu radar parasını, bu eşimin arabasının trafik cezasını buradan ödeyebilir miyim?” Ödeyemezsin.

İslam ve İhsan

BANKADAN PROMOSYON ALMAK CAİZ Mİ?

Bankadan Promosyon Almak Caiz mi?

PROMOSYON PARASINI BORÇLU BİRİNE VERMEK CAİZ MİDİR?

Promosyon Parasını Borçlu Birine Vermek Caiz midir?

PROMOSYON PARASINI EFT, HAVALE VB. BANKA MASRAFLARINDA VEYA VERGİLERDE KULLANABİLİR MİYİM?

Promosyon Parasını EFT, Havale vb. Banka Masraflarında veya Vergilerde Kullanabilir miyim?

BANKA PROMOSYONU CAİZ MİDİR?

Banka Promosyonu Caiz midir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.