Kurban Çeşitleri Nelerdir?

Sosyal hayatta ve fıkıh dilinde kurban denildiğinde, kurban bayramında ibadet olarak kesilen kurban anlaşılır. Bu kurbanın fıkıh kültüründeki adı “udhiyye”dir. Udhiyye, belli hayvanların kurban bayramı günlerinde, dinen belirlenmiş usullerle Allah’a ibadet niyetiyle kesilmesidir. Kurban kesmek için gerekli şartları üzerinde taşıyan kimse, bayram günlerinde bu kurbanı kesmekle yükümlüdür. Dinimizde bu kurbandan ayrı olarak, yine ibadet niyetiyle kesilen başka kurban çeşitleri de vardır. Bu kurban çeşitleri şunlardır.

ADAK KURBANI NEDİR?

Dinen yapması zorunda olmadığı halde, bir kişinin, Allah’tan yardım dilemek maksadıyla veya sırf Allah rızası için bir kurban kesmeyi adamasıdır. Böyle bir adakta bulunan kimsenin, o kurbanı kesmesi dinen vacip yani gereklidir. Bu adak kurbanını kesen kimse, kestiği hayvanın etinden yiyemez. Yakın akrabaları (ana-baba, dede-nine, eş, evlatlar ve torunlar) da bu etten istifade edemez. Kurbanın eti fakirlere dağıtılır.

AKİKA KURBANI NEDİR?

Çocuğu doğan bir kimsenin, doğumun ilk günlerinde Allah'u Teâlâ'ya şükür için kestiği kurbandır. İmkânı olan Müslümanların akika kurbanı kesmesi, onları sevaba ulaştırır. Bu kurbanın dinimizdeki hükmü sünnettir. Akika kurbanı kesen kişinin kendisi ve yakınları, bu kurbanın etinden yiyebilir.

HEDY KURBANI NEDİR?

Hac ve umre ibadetlerini yaparken Kâbe'ye ve Harem bölgesine hediye olmak üzere kesilen kurbandır.  Kıran ve temettü' haccı yapanların hedy kurbanı kesmesi vaciptir. Umre veya ifrad haccı yapanların bu kurbanı kesmesi müstehaptır. Hac yasaklarını ihlal edenlerin hedy kurban kesmesi ise vaciptir.

KIRAN HACCI NEDİR?

Hac aylarında, aynı ihramla hem umre hem hac yapmaktır. Bu hac çeşidinde, ihrama girerken hem umre hem de hac için niyet edilir. Ve neticede hac ve umre bir ihram ile yapılmış olur.

TEMETTÜ HACCI NEDİR?

Hac mevsimlerinde hac ve umreyi ayrı ayrı ihramlara girerek yapmaktır. Burada, önce, sadece umre niyetiyle ihrama girilir ve umre yapıldıktan sonra ihramdan çıkılır. Ardından hac için tekrar ihrama girilir ve hac ibadeti yerine girilir. Böylece hac ve umre iki ayrı ihramla yapılmış olur.

İFRAD HACCI NEDİR?

Hac aylarında, sadece hac niyetiyle ihrama girerek, umresiz hac yapmaktır.

ŞÜKÜR KURBANI NEDİR? 

kişinin Cenabı Hakk’ın kendisine verdiği bir nimete şükür ifadesi olarak kestiği kurbandır. Sevinçli, güzel bir olay veya haberden sonra, kişinin Yüce Allah’a şükrünü ifade etmek üzere, O’nun rızası için kurban kesmesi müstehaptır yani dinen güzel karşılanan ve sevaba vesile olan bir davranıştır. Şükür kurbanı kesen kişi ve ailesi kurbanın etinden yiyebilir, aynı zamanda fakirlere de dağıtabilir.

KAYNAK: Dr. Recep ÖZDİREK, Kurban İbadeti, Erkam Yayınları, 2007, İstanbul

İslam ve İhsan

VACİP OLAN HEDY KURBANI ÇEŞİTLERİ

Vacip Olan Hedy Kurbanı Çeşitleri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • İşime yaradı teşekkür ederim

    araştırmam gerekiyordu çok güzel bilgiler öğrendim harika

    çok teşekkürler sınavım vardı

    GUZEL BİLGİLER TESEKKURLER

    güzel site

    Kurban etini fakir fukara yer.

    Tşk din sınavım vardı

    Ya projem için lazımdı çok işime yaradı çok teşekkürler :3

    Yarin sınavım vardi çok saul

    çok teşekkür ederim yarın sınavım vardı

    Benimde yarın var
    Insallâh herkes Din sınavından yüksek alır
    Amin:)))

    Ogretmenim istemisti burdan yazdim. Cok begendi

    yarın din sınavım var inşallah yüksek not alırım bu arada teşekürler

    ödevime yardımcı oldu çok teşekkürler

    Tsk

    Gerçekten çok işime yaradı.

    Teşekkürler

    kişi askerdeki oğlu için kaza ve belalardan korunması maksadıyla kurban kesmek istiyor. bu kurbanı keserken nasıl niyet etmeli

    Teog a giricem yarın dua edin lutfen

    sağolun çok iyi bilgiler yazmışsınız

    iyi olmuş abi saolun ya ben size ettim siz de bana edin teoga girecem

    Teşekkürler çok iyisiniz bana dua edin teoga gieecem abi

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.