İşitme Engelliler Mobil Eldivenle 'konuşacak'

Konya'da iki üniversite öğrencisi, işitme engellilerin iletişim kurmasını kolaylaştırmak amacıyla işaret dilini sese ve yazıya dönüştüren mobil "Konuşan Eller" isimli eldiven tasarladı.

Konya'da Selçuk Üniversitesi (SÜ) öğrencisi iki genç tarafından üretilen, işitme engellilerin iletişim kurmasını kolaylaştırmak amacıyla işaret dilini sese ve yazıya dönüştüren mobil "Konuşan Eller" isimli eldiven ilgi çekiyor.

SÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Uğur Mutlu Kalaycı ve Fatma Kevser Aslan, işitme engellilerin herhangi bir zorluk çekmeden hayata adapte olabilmelerini sağlamak için çalışma başlattı. Öğrenciler bir yılın sonunda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) aldıkları destekle işaret dilini sese ve yazıya dönüştürebilen "Konuşan Eller" isimli eldiven tasarladı.

Eldivenin parmaklarında bulunan sensör, yapılan hareketi algılıyor ve bluetooth cihazı, bu işaret dilini android yazılıma sahip akıllı telefona gönderiyor. Telefonda tanımlı uygulama da işaret dilini sesli ve yazılı olarak kişiye gösteriyor.

Tam kapasite batarya ile bir gün boyunca çalışabilen eldiven, bin kelime ve yüz cümleyi hafızasına kaydedebiliyor.

Öğrencilerden Uğur Mutlu Kalaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eldiveni işitme engellilerin günlük hayatta daha kolay kullanabilmesini sağlamak amacıyla mobil olarak tasarladıklarını söyledi.

"TELEFONDAKİ UYGULAMAYI DA KENDİMİZ YAPTIK"

Konuşan Eller'in çift eldivenden oluştuğunu belirten Kalaycı, şunları kaydetti:

"Eldiveni her iki el için iletişim kurmakta zorlanan işitme engelliler için tasarladık. Parmaktaki sensör sayesinde kişi belirlediği bir işareti tanımlamak istediğinde 3 saniye gibi kısa sürede hafızasına kaydediyor. İşaret her yapıldığında telefonda bulunan uygulama, yazılı ve sesli olarak mesajı gösteriyor. Telefondaki uygulamayı da kendimiz yaptık. Benzerlerine göre çok daha fazla kelime kapasitesine sahip ve çift eldiven şeklinde tasarladık. Mobil olarak kullanılıyor, yani herhangi bir yere ya da bilgisayara bağlanmıyor. Ayrıca eldivene normal işaret dilini tanımlayabildiğimiz gibi belirlediğimiz başka bir işareti de hafızasına kaydedebiliyoruz."

Kalaycı, benzer eldivenlerin bilgisayara bağlı şekilde çalıştığına dikkati çekerek, "Bilgisayarla kullanım kişi için pek kullanışlı olmuyor. Ancak Konuşan Eller'de telefon bağlantısı olduğu için kullanıcı bunu dışarıda rahatlıkla kullanılabiliyor." dedi.

İşitme engellilerin eldiven sayesinde işine gidebileceğini ve zorluklarla karşılaşmadan rahat iletişim kurabileceğini aktaran Kalaycı, eldivenlerin dünyanın her yerinde kolaylıkla kullanılabileceğini ifade etti.

Kalaycı, sensörler geliştirildiği takdirde eldivenin kelime kapasitesinin artabileceğini dile getirdi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.