İdarecinin Sorumlulukları

Bir baba, bir idareci olarak sorumluluklarımız nelerdir? İdareciliğin getirdiği yükümlülükler...

Halîfe Ömer bin Abdülaziz -rahmetullâhi aleyh-, zamanındaki sâlih insanlardan nasihat isterdi. Ziyâd bin Ebî Ziyâd -rahmetullâhi aleyh-’ten nasihat isteyince, Ziyâd ona şu suâli sordu:

–Gayet düşman duygulara sahip biriyle mahkemelik olan bir kişi hakkında ne düşünürsün? Onun hâli nicedir?

–Kötü bir hâldedir.

–Ya iki düşmanca hasmı varsa?

–Daha beter bir hâldedir.

–Üç hasım ise?

–Bu kişi hayattan bıkar.

–Vallâhi ey mü’minlerin emîri, ümmet-i Muhammed’in her bir ferdi (yarın) senden dâvâcı olacaktır. (Buna göre mes’ûliyetini düşün ve titizlikle muâmele et!)

Bu îkazlar üzerine Ömer bin Abdülaziz, gözyaşlarına boğuldu. (Heyet, Nasâihü’l-Enbiyâ ve’l-Ulemâ li’s-Selâtîni ve’l-Ümerâ Abra’t-Târîh, s. 268-269)

Hakikaten anne-babaların bile evlâtlarından, evlâtların anne-babalarından kaçacağı o günde, herkes dâvâcı olacak birini arayacak ve en çok da dünyada mes’ûliyeti altında bulunduğu idareci, patron, âmir ve benzeri kişileri suçlayacaktır.

Bu dünyada herkes kendi mes’ûliyet sahasında bir idarecidir. Hadîs-i şerifte buyurulduğu üzere, her fert sorumluluğu altında bulunanlardan mes’ûldür:

“Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüklerinizden mes’ûlsünüz.

Erkek, ailesinin çobanıdır ve sürüsünden mes’ûldür.

Kadın, kocasının evinin çobanıdır ve o da kendi sürüsünden mes’ûldür.” (Buhârî, Vesâyâ, 9; Müslim, İmâre, 20)

Bilhassa günümüzde anne-babaların, çocuklarına karşı uhrevî ve mânevî vazifeleri çok mühimdir.

Bir anne-baba; evlâdına, İslâm şahsiyet ve karakterini mîras bırakma gayreti içinde olmalıdır. Bunu temin için; çocuklarını mutlaka;

  • Kur’ân kurslarına yahut
  • İmam-hatip ortaokulu ve liselerindeki Kur’ân-ı Kerim tahsiline ağırlık veren projelere göndermeleri lâzımdır.

Anne-babaların, evlâtları için; kurs ve imam-hatip yanında, sağlam hocaları ve güzel arkadaş çevresini de seçmeleri de mühimdir. Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuştur:

“Ey İbn-i Ömer! Dînine iyi sarıl, dînine iyi sarıl!

Zira o, senin hem etin, hem kanındır. Dînini kimden öğrendiğine iyi dikkat et! Dînî ilimleri ve hükümleri, istikamet ehli âlimlerden al, istikametten sapanlardan alma!” (Hatîb el-Bağdâdî, el-Kifâye fî İlmi’r-Rivâye, s. 121)

İslam ve İhsan

ÇOCUĞUNUN YAPTIĞI BÜTÜN GÜNAHLARDAN MESUL OLACAKSIN!

Çocuğunun Yaptığı Bütün Günahlardan Mesul Olacaksın!

ÇOCUK EĞİTİMİ SADECE KİTABÎ BİLGİ İLE OLMAZ!

Çocuk Eğitimi Sadece Kitabî Bilgi İle Olmaz!

ÇOCUK EĞİTİMİNDE BUNLARA DİKKAT!

Çocuk Eğitiminde Bunlara Dikkat!

ÇOCUK EĞİTİMİNDE İHLAS

Çocuk Eğitiminde İhlas

ÇOCUK EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLECEKLER!

Çocuk Eğitiminde Dikkat Edilecekler!

ÇOCUK TERBİYESİNDE 4 KURAL

Çocuk Terbiyesinde 4 Kural

ÇOCUK TERBİYESİ İLE İLGİLİ HADİSLER

Çocuk Terbiyesi ile İlgili Hadisler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.