Hüdâyi'de Mezuniyet Coşkusu

Lider Eğitim Kültür ve Sanat Gençlik Kulübü Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği “Beklenen Nesil” Hüdayi Nesli programının üçüncüsü gerçekleştirildi.

Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 3. Geleneksel “Beklenen Nesil” Hüdayi Nesli programına Lider Eğitim Kültür ve Sanat Gençlik Kulübü Derneği Başkanı İdris Topçuoğlu, Hüdayi Vakfı Yurtiçi Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Adem Ergül, Lider Eğitim bünyesindeki yurt müdürleri, yurt öğrencileri ile birlikte çok sayıda öğrenci velisi katıldı.

“Beklenen Nesil” Hüdayi Nesli programı İstiklal Marşı’nın okunması ve akabinde Çekmeköy Nun Yurdu öğrencilerinden Mustafa Turan’ın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlandı.

Programın açılış konuşmasını Lider Eğitim Kültür ve Sanat Gençlik Kulübü Derneği Başkanı İdris Topçuoğlu yaptı. Topçuoğlu, yaptığı açılış konuşmasında Lider Eğitim Derneği’nin yaptığı eğitim çalışmaları ve diğer hizmetleri hakkında bilgi verdi.

BİR FEDAKÂRLIĞINIZ OLSUN

Topçuoğlu konuşmasında  mezun olan gençlere seslenerek, onlara tavsiyelerde bulundu. Topçuoğlu yaptığı konuşmada fedakârlığın önemine değinerek; “Dört yıl boyunca nasıl size gönüllerde ve zihinlerde vakit ayrılmışsa ve üzerinizde heyecanlar oluşturulmuşsa siz de gittiğiniz yerlerde birilerine gönüllerinizde vakit ayırın. Vaktinizin bir kısmını alakaya muhtaç çocuklara ve gençlere ayırarak bir fedakârlıkta bulunun. Bunu yaptığınız takdirde size dört yıl boyunca verilmiş emeğe gerçek vefayı, saygıyı ve teşekkürü göstermiş olursunuz” şeklinde konuştu.

ESİR ETMEDEN İHSAN EDEN İNSANLARIN OLMASI BÜYÜK NİMET

Hüdayi Vakfı Yurtiçi Hizmetleri Müdürü Dr. Adem Ergül Hüdayi’den mezun olan gençleri yetişmiş insan ihraç etmeye benzeterek Hüdayi’de bulunmanın önemine değindi. Dr. Ergül de mezun olan gençlere tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi: “Yetişkinlik düzeyiniz ne olursa olsun, hangi kitapları okursanız okuyun. Beraber yaşadığınız insanlar hayat seviyenizi belirliyor. Bu bakımdan mezun arkadaşlarımız geriye dönük Allah’a şükretsinler. Çünkü bizim üzerimizde yaptıkları iyilikleri başa kakacak tarzda bakmayan gözler var. Sizden bir teşekkür beklemeyen, hürriyetinizi almadan, sizi esir etmeden ve köleleştirmeden size ihsan eden insanların olması çok büyük bir nimettir. İhsanı ve iyiliği çoğu zaman insanlar muhatapların köleleştirmek, zihinleri ve gönülleri esir etmek için kullanırlar. Ancak biz her şeyden önce ‘Allah’ın bu güzel emanet kullarına en güzel hizmeti nasıl yaparız’ diye kaliteli bir bakış, nitelikli bir niyet ile size yönelişte bulunuyoruz. İdarecilerimiz bu niyetle bakmaya çalışıyorlar”

“BEKLENEN NESİL” OLABİLMEK

Programdaki konuşmaların sonuncusunu mezun öğrenciler adına Hukuk Fakültesi öğrencisi İbrahim Sucuoğlu yaptı. Sucuoğlu konuşmasında “beklenen nesil” vasfına layık bir birey olmanın önemine değinerek Hüdayi Vakfı ile tanışmasını anlattı. Hüdayi’de okumanın kendisi için büyük bir nimet olduğunu ifade ederek yeni mezun olacak arkadaşlarına çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Konuşmaların ardından mezun olan öğrencilerin isimlerinin ve fotoğraflarının olduğu bir tanıtım sunumu ile Lider Eğitim faaliyetlerinin tanılatıldığı bir slayt gösterimi yapıldı.

“HER ŞEY ÜNİVERSİTE İÇİN”

Daha önce Lider Eğitim Kültür ve Sanat Gençlik Kulübü tarafından organize edilen “Hüdayi’nin Ziyafet Sofrası” oyunun sahneleyen Tiyatro Külliyen ekibi Beklenen Nesil programında da “Her Şey Üniversite İçin” isminde bir tiyatro oyunu sahneledi.

Bir üniversiteli olma adayının üniversiteye gitmenin yollarını adım adım sahneye alan oyun, izleyiciler tarafından beğeniyle izlendi. Oyun esnasında izleyiciler oyunu sık sık alkışladı.

BEKİR DEVELİ İLE BOL MUHABBETLİ SAATLER

Tiyatro gösterisinin ardından programa 15 dakikalık bir ara verildi ve ardından ekranların sevilen yüzü Bekir Develi Lider Eğitim için hazırladığı özel bir programla sahnede yer aldı.

Gösterisinde neşeli saatler yaşayan izleyiciler, Bekir Develi'nin kendine has üslubuyla eğlendi.

Develi, mizahın gücünü yansıttığı hayatın içinden hikâyeleriyle beğeni topladı. Türklere has davranış biçimlerini anlatan sanatçı, ibadetler sırasında ortaya çıkan olumsuzlukları esprili bir dille anlattı. Develi, "Allah’u Ekber dediğimiz anda şeytanda mesaiye başlıyor. İbadetlerimizi vesveselerle yapar hale geldik. Dizi seyrederken, reklam arası namaz kılanlar görüyorum. Teravih namazını en kısa sürede hangi hoca kıldırıyorsa o camiye gidenleri biliyorum." eleştirisinde bulundu.

Programın sonunda Hüdayi’den mezun olan öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.