Her Müslüman İçin Kritik Beş İbadet

Müslümanın hayatında ibadetin yeri ve önemi nedir? Hayatımıza maddi ve manevi etkileri ile, gönül dünyamıza huzur veren her müslüman için kritik beş ibadet hangileridir? Dr. Murat Kaya anlatıyor...

«Ümmetimden bir tâife hak üzerinde galib duracaklardır. Muhâlif olanlar onlara zarar veremiyeceklerdir.» (Müslim-Tirmizi)

1- Birincisi büyük zâtların sohbeti ve hizmetinin bir kimşeye nasih olması, en büyük nimet ve en güzel bir kazanç devamlı olmasa da (hatta en azından bir defa) onların hizmet ve sohbetinde bulunan, bunun bereketini görür.

2- İkincisi Namaz'dır, Şartlar ne olursa beş vakit namazı vaktinde kılmaya devam edilmeli, gücünün yettiği kadar cemaatle kılmaya gayret sarfedilmelidir.

Mecbüri hallerde ise, nasıl kınlnırsa kılınsın, o bir kazançtır. Namazda huzursu ilâhi ile bir iriibât ve bağlantı kurulur ve bunun bereketiyle kişinin duruma düzelir,

“Namaz insanı dinin yasak ettiklerinden ve çirkin işyerden muhakkak alıkor. (Ankebût-45J

3- Üçüncüsü, insanlarla az konuşmak ve az buluşmaktır. Bir de konuşulan sözü düşünerek konuşmaktır. Böyle yapmak, binlerce felâketten korunmak için en güzel bir yol dur.

4- Dördüncüsü, muhâsebe ve murâkabedir. Kişi dâima: «Ben Rabbimin huzurundayım. O, benim bütün gözlerimi,  işlerimi ve hallerimi görüyor.» diye düşünmelidir. Buna  murâkabe denilir. Muhüsebe ise; herhangi bir vakitte, (me selâ yatma vaktinde) yalnız başına oturarak, gün boyunca yaptığı işleri hatırlayarak «Şimdi hesâba çekiliyorum ve cevab vermekten âciz kalıyorum» diye tasavvur etmektir.

5- Beşincisi, tevbe ve istiğfardır. Bir hatâ olunca, tevbe  için özel bir vakit veya belli bir şeyin meydana gelmesi beklenmemelidir, Issız bir yerde secdeye kapanıp Allah (CC) dan özür dileyip af laleli edilmelidir, Ağlamak mümkünse ağlanmallf yoksa ağlar gibi yapılmalıdır. Kısaca bu beş şeye kim devam ederse, onun için bütün itaat ve ibâdet kapıları açılacaktır.

İslam ve İhsan

İBADETLERİN MADDİ VE MANEVİ FAYDALARI

İbadetlerin Maddi ve Manevi Faydaları

PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN İBADET EĞİTİMİ

Peygamber Efendimiz’in İbadet Eğitimi

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.