
Hadis Dinin Can Suyudur
Hadis ilmi sadece bilgi değil, bir hayat rehberidir. Dinin özüyle bağ kurmak isteyen için hadisler, hem hikmet hem de yön pusulasıdır.
Her konuşanın bir vakitten sonra sözü dine getirmesi boşuna olmasa gerek. Din alanının genişliği düşünülenden daha geniştir. Bilgi kaynakları arasında dini bilginin diğer bilgilerden daha cazip bir şekli vardır.
Bilgi denilince aklımıza hemen gündelik, teknik, sanat, felsefi, din ve bilimsel bilgi gelir. Bilimsel bilgi ise akli, doğa ve insan bilimleri olarak sıralanır. Din alanının kuvvet mi bilgi mi olduğu hakkında sürüp giden konuşmalar içinde bulunduğumuz dünyayı anlamak için ipuçları verir.
Din bilgi mi verir yoksa o sadece güç ve kuvvet kaynağı mıdır?
Temel ilahiyat bilimleri göz önünde bulundurulacak olursa hayli farklı okuma alanları açmak mümkün. Yüz yılı aşan bir süredir kavga aslında bu hikmetin ortaya çıkması adına yapılıyor.
HADİS DİNİN CAN SUYUDUR
Hadis bilgileri dinin temel yapılarını oluşturur. Mensubu bulunmakla daima övündüğümüz İslam, kitabımız Kuranı Kerim, Peygamberimiz insanca yaşayabilmemiz için, biz Müslümanlara refah ve saadet yollarını göstermiştir. Yapılması istenen emirlerin yanında yasakların da hikmetinin öğrenilmesi bu çabanın nirengi noktası iken bu hususta ilgisiz olmanın bedeli elim olmaktadır.
Dinimizin sebep sonuç işleri içinde ortaya koyduğu hususları test etmek için ahireti beklemeye hiç mi hiç gerek yok.
Peygamberimizin şu mübarek sözleri bakın ne diyor:
“Beş şey gelip çatmadan evvel o beş şeyi ganimet bil:
- Ölüm gelmeden evvel hayatın kıymetini,
- Hasta olmadan evvel sağlığın kıymetini,
- Meşguliyetinden evvel boş zamanın kıymetini,
- İhtiyarlıktan evvel gençliğin kıymetini,
- Fakirlik gelmeden evvel zenginliğin kıymetini bil ve bunlardan istifadeye çalış.”
Şimdi gelin bu tabloya kendimiz yerleştirelim. Hayat nedir? Bu soru ile metafizik alanına girdiğimizi anlıyorum. Madde, ruh ve hayat sorusu kadim hikmetin eşiğidir. Bu alanı geçmek için rehbere ihtiyaç olacak, akıl devreye girip bizler gönül dünyasında salınıp duracağız. Sağlık dediğimiz alan hakkında herkesin epey bilgisi var, boş vakit ise ömrün süreçleri içinde yaşanıp gider ama gençlik denilen o hazine kaybolunca bir daha geri gelmez. Zenginlik dediğimiz ise şu anda bizim için gönül zenginliği çerçevesinde anlaşılsa iyi olur, servet biriktirme düzeyinde bir zenginliğe ulaşmak akıl karı gözükmüyor.
Müminler olarak bu bilgileri hayatımıza taşıdığımızda varlığımızı, birliğimizi, huzur ve saadetimizi devam ettirebildiğimizi görüyorum.
Hadis bilgilerinin geniş dünyasına girmek şart. Kendi de başlı başına bir ilim dalı olan hadis ilminin bir de usulü vardır; bu da hadisler okunurken bilinmesi gereken hakikatleri bize söyler. İnsanlığın kültür mirası incelendiğinde hadis çalışmalarının başlı başına bir değer olduğu da görülür. Kemal sıfatları üzerimizde taşımakla Eşref-i Mahluk olacağız yoksa Esfel-i Safilini boylarız ki işte o zaman da iş işten geçmiş olur. Sözümüzü şu hikmetle bitirelim;
“Ey garip bülbül diyarın kandedir/ Bir haber ver, gülizarın kandedir
Sen bu ilde kimseye yar olmadın/ Var senin elbet yârin, kandedir” (Niyazi Mısri)
Kaynak: Ali Büyükçapar, Altınoluk Dergisi, Sayı: 473
YORUMLAR