Göz Şişkinliğinin Yedi Nedeni

Gözlerimizin şişmesine yol açan nedenler sandığımızdan daha fazla!

Swann Dermatology’den Dermotolog Mike Swann, göz şişkinliğinin nedenlerini ve çözüm yollarının şu şekilde olduğunu söylüyor:

1- Odayı fazla ısıtmak

Soğuk havalarda kaloriferi çok açtığında gözlerin daha da kurur. Böylece gözlerin normalden daha hassas hale gelir. Sıcaklığa bağlı olarak gözküresindeki muköz membranlar kuruyacağı için, gözdeki doku kalınlaşacak ve irrite olacak ve şişkinlik meydana gelecektir.

2- Uykusuz bir gece geçirmek

Bunu bildiğinden hiç şüphemiz yok. Fakat tekrarlamakta fayda var. Kötü uyku sonucunda sabahları gözlerin şiş uyanabilirsin. Özellikle de stres altındaysan. Swan, “Stres altında olduğunda, adrenal bezlerinden kortizol hormonu salgılanır ve bu nedenle vücudundaki tuz dengesi değişir. Tuz dengesi bozulduğunda da daha fazla su tutarsın ve şişkinlik meydana gelir.” diyor.

3- Mevsimsel alerji 

Mevsim alerjilerinin en yaygın semptomları arasında göz şişkinliğini sayabiliriz. Alerjin varsa, vücudunda histamin salgısına başlanır. Deriye histaminin ulaştığı bazı durumlarda, özellikle göz çevresinde reaksiyon oluşabilir.

4- PMS dönemleri

PMS döneminde yaşadığın şişkinlik, gözlerinde de oluşabilir. Bu dönemde gözlerinde de su tutulabiliyor ve birkaç gün içerisinde kayboluyor.

5- Ağlamak

Bunu da bildiğinden şüphemiz yok. Fakat arkasındaki bilimsel gerçekleri bilmiyor olabilirsin. Ağlamanın ardından oluşan şişkinlik, gözyaşı bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklanıyor. Ağlama sırasında salgılanan gözyaşının yapısında daha az tuz ve daha fazla su bulunuyor. Dokusal yapı ile gözyaşı arasındaki tuz konsantrasyonu farkı da göz şişkinliğine yol açıyor.

6- Vücuttaki suyun azalması

Gözler, beslenme planındaki küçük değişikliklere bile duyarlıdır. Zararlı içecekler vücuttaki su miktarını azalttığı için gözlerde de kuruluğa yol açar. Fazla tuzlu beslenen insanlar için de durum pek farklı değil.

7- Tiroit sorunları

Yukarıda sıralanan maddeler bir bakıma gelip geçici. Fakat bazı durumlarda göz şişkinliği önemli sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Hipertroidinin bazı çeşitleri, göz çevresindeki yağ dokusunda kalınlaşma meydana getirerek göz şişkinliğine neden olabilir.

Nasıl kurtulabiliriz?

Çoğu durumda göz kremi kullanabilirsiniz. Bu sayede göz çevresindeki kolajen dokusunu kalınlaştırır ve şişkinliği azaltırsınız.

Gözlerinize 15 dakika boyunca salatalık dilimi ya da soğumuş çay poşeti koymak da iyi bir yöntem.

Soğuk, genellikle inflamasyonu azaltır; buna bağlı olarak histamin salınımını yavaşlatır ve şişkinliği azaltır.

Hormon kaynaklı şişkinlik söz konusu olduğunda göz kremi pek işini görmeyebilir; fakat yine de şişkinliği azaltacaktır. Eğer alerji ve tiroit sorunların varsa, sorunu doktorunla birlikte çözmeniz iyi olacak.

Kaynak: Yasemin

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.