Genç Dergisinin 203. Sayısı Çıktı

Genç dergisinin 203. sayısı çıktı. Genç dergisinin Ağustos 2023 sayısı “Dikkat! Bu Sayı Katkı Maddesi, Koruyucu ve Renklendirici İçermemektedir!” kapağıyla yayınlandı.

“Dikkat! Bu Sayı Katkı Maddesi, Koruyucu ve Renklendirici İçermemektedir!” başlığıyla çıkan Genç dergisinin 203. sayısının sunuş yazısında, okurlar için bu ay hazırlanan sağlık dosyasında “Umutsuz mu olmalıyız? Sağlıklı beslenmek günümüzde de mümkün mü? Yediğimiz her şey mi zararlı? Hiç mi sağlıklı ürün yok?” gibi sorulara cevaplar arandığı belirtildi.

GENÇ DERGİSİNDE BU AY NELER VAR?

Dikkat! Bu Sayı Katkı Maddesi, Koruyucu ve Renklendirici İçermemektedir!

Gençliğin diriltici nefesiyle koşmak, aşkla, heyecanla yeni ufuklara yelken açmak, dostlarımızla muhabbet etmek, kulluğumuzun tadına varmak için sağlıklı bir bedene ihtiyacımız var. Sıhhatli bir bedenin yolu sağlıklı beslenmekten, güvenilir gıdadan geçiyor. Biz bu sayımızda hayatımızın merkezinde yer alan gıda konusunu “acil durum” çağrısıyla masaya yatırmayı arzu ettik.

“Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi/Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi.” diyor şair. Sağlık, dünya yolculuğumuza güzel bir şekilde devam edebilmek için olmazsa olmaz şartlardan biri. Bunu sağlayan da doğal ve fıtri gıdalar. Lakin günümüzde doğal gıdalar geri planda. Özellikle çocuklar ve gençler, gıda konusunda çok büyük bir tehlikeyle yüz yüze. Raflarda kanser, nice hastalık kol geziyor, safi fıtratlar bozuluyor. “Gıda meselesi” artık bir milli güvenlik meselesidir.

Fizyolojik hastalıklara, ruhi bunalımlara, pek çok sıkıntıya sebep olan nice sağlıksız gıda hayatımızı işgal etmiş durumda. Peki, umutsuz mu olmalıyız? Sağlıklı beslenmek günümüzde de mümkün mü? Yediğimiz her şey mi zararlı? Hiç mi sağlıklı ürün yok? Cevaplar dosyamızın içinde saklı…

GİMDES Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu üyesi olan Hayreddin İşbilir ile helal, temiz ve sağlıklı gıdalara ulaşım hakkında özel bir söyleşi gerçekleştirdi Sefa Soner Kurt. YediHilal Genel Başkanı Samet Paçacı ile gençliğe ve gençliğin durumuna dair konuştu Şehadet Özek. Yazar Ahmet Melih Karauğuz ile edebiyat, yapay zeka ve dijitalleşme üzerine muhabbet etti Hanife Palta. Öğretmen Resul Aydoğan ile oyunları, çocukları, Eğitsel Oyunlar Akademisini, oyunlarla öğrenmeyi ve eğitimcinin eğitimini konuştu Serdar Kesik.

Nurcan Doğan, “Neler Olmuş Öyle?” köşesinde gençliğin dilinden haberler aktarıyor. Burak Çetik, özgün yaklaşımı ve özel seçkisiyle dünyanın dört bir yanından farklı güzellikleri sunuyor “Yeryüzü Güzelleri” köşesinde. “Vefa” köşesinde hatıralarını yazmaya devam ediyor Süleyman Ragıp Yazıcılar. Mehmet Yüzücü, “Anadolu Postası” köşesinde Nuri Pakdil’i mercek altına aldı. Tülay Gökçimen, samimi kalemiyle mültecileri satırlara döktü.

Tuğçe Şifa Zorlu, gönle dokunan, kalpten vuran yazılar kaleme alıyor “Turnusol Kâğıdı” köşesinde. Emre Topoğlu, “İzi Kalır” köşesinde güzel bir iz bıraktı yeni sayımızda. Muhammed Esat Altıntaş, gençlere yeni ve güzel tekliflerle geliyor “Bir de Böyle Baksak” köşesinde. “Şifahane” köşesinde dimağımızı tatlandıran, gönlümüzü güzelleştiren cümleler sunuyor Abdullah Uçar. Prof. Dr. Soner Duman, “Kafadaki Sorular” köşesinde gençliğin sorularına gençliğin dilinden yanıtlar veriyor. S. Bilgehan Eren, gençler için mühim konuları mercek altına alıyor “Fikr-i Firari” köşesinde.

“Heybe” köşesinde gençliğin dilinden gençliğe sesleniyor Kürşat Karaca. “Sağlık Olsun” köşesinde sağlığımıza iyi gelecek tavsiyeler sunuyor Abdülsamet Koçyiğit. Hande Berra gezdiği diyarlarda biriktirdiği hatıraları ve heybesine koyduklarını paylaşıyor “Gezi-Yorum” köşesinde. Burak Genç, “Sanat Defteri” köşesiyle kültür sanat dünyasının nabzını tutuyor, kıymetli tavsiyeler sunuyor. Süleyman Çınar, “Tecrübe Konuşuyor” köşesiyle gençlerin gönlündeki sorularla büyüklerin tecrübeleri arasında köprü olmaya çalışıyor. “Kılavuz” köşesinde çizgilerle hem güldürüyor hem düşündürüyor Yusuf Kot.

Ayrıca ülkemizden, gönül coğrafyamızdan ve dünyadan özgün yaklaşımlarla hazırlanmış haberlere, kültür sanattan bilim teknolojiye, yazılardan röportajlara birçok güzide içerik GENÇ Dergisi’nde sizleri bekliyor.

Daha fazlası için GENÇ'in yeni sayısını almayı, çevrenize duyurmayı unutmayın, unutturmayın.

GENÇ Dergisi, Ebedi Gençlik Dergisi...

Dergiye ulaşmak için tıklayınız.

İslam ve İhsan

SAĞLIK İLE İLGİLİ HADİSLER

Sağlık ile İlgili Hadisler

SAĞLIK VE AFİYET İÇİN OKUNACAK DUALAR

Sağlık ve Afiyet İçin Okunacak Dualar

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.