Düzce'de 497 Hafıza "İcazet Merasimi" Düzenlendi

Düzce'de hafızlık eğitimini tamamlayan 497 öğrenci için "Hafızlık İcazet Merasimi" düzenlendi.

Düzce Müftülüğümüz tarafından, il genelinde hafızlık eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun olan 274 erkek ve 223 kız olmak üzere toplam 497 öğrenci için "Hafızlık İcazet Merasimi" düzenlendi.

Düzce Bahçeşehir Kapalı Spor Salonunda düzenlenen programa, Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, Kıbrış Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, İl Müftüsü Rüstem Can, bölge il müftüleri, ilçe müftüleri, protokol üyeleri, kurum idari amirleri, hafız öğrencilerin aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda duygu dolu anlar yaşanırken, çocukları hafız olan ailelerin mutluluğu görülmeye değerdi.

"Kur'an-ı kalbine indirenler kalplerini karanlıktan kurtarmışlardır"

Hafızların sevincine ortak olan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, yaptığı konuşmada "Hafızlık nimeti her ferde nasip olacak bir nimet değildir bu kardeşlerimiz eşsiz bir nimetin sahibi olmuşlardır Cenabıhak İbrahim Suresi birinci ayette 'Kur'an-ı Kerim insanlığı karanlıktan aydınlığa çıkarmak için gönderilmiştir.' buyuruyor. Kur'an-ı kalbine indirenler kalplerini karanlıktan kurtarmışlardır. Kur'an-ı hanelerine indirenler hanelerini karanlıktan kurtarmışlardır. Kur'an-ı hayatlarına indirenler hayatlarını karanlıktan kurtarmışlardır. Bu Hafız kardeşlerimiz sadece Düzce’mizi değil bütün insanlığı karanlıktan kurtaracak kitabın varisi olmuşlardır. İnşallah hıfzettikleri Kur'an'ın ahlakını ve ahkamına sahip olarak diğer tahsil planları ile birlikte medeniyetimizin taşıyıcı sütunları olacaklardır." dedi.

Velileri de tebrik eden Başkan Yardımcısı Dinç, "Anne babalar sizleri de tebrik ediyorum. Siz kurtuluşun Kur'an'da ve Kur'an eğitiminde olduğunu gördünüz. Siz selamet yolunun Kur'an yolu olduğunu gördünüz. Sizler evlatlarınıza ettiğiniz duaların kabul gününü yaşıyorsunuz. Rabb'im mübarek eylesin. Sizler yetiştirdiğiniz evlatlarınız da çevrenize örnek oldunuz. Bugün Medya moda ve marka kıskacında kıvranan ve savrulan insanlığın rehberi olacak, istikamet çizgisi olacak evlatlar bahar iklimi, huzur limanı olacak evlatlar yetiştirdiniz. Siz sadece bu dünya için değil ahiret içinde bir kurtuluş ağacı diktiniz." ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal ise "Biz bu yola çıkarken çok küçük yaşlarda şöyle söylemişti bir hocamız. 'Yüksek tahsil yükseğin kitabını okumakla olur. İlim öğrenmek demek bilinmeyeni öğrenme serüvenidir. Bu amaç için atılacak en sağlam adım her şeyi bilenin kitabını okumaktır.' Sizler yüksek tahsili tamamladınız. Bundan sonra öğrendiklerinizin farkına varma sürecini yaşayacaksınız. Şunu unutmayın ki hayatınızın geri kalan kısmında ne öğrenirseniz kitaba göre ölçün. Allah'ın kitabına aykırıysa kitaptan değil öğrendiklerinizden tereddüt edin." diye konuştu.

Programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan İl Müftüsü Rüstem Can da "Şu manzara mevlamızın bize bir rahmetidir. Bu güzel manzarayı Yüce mevlamız kıyamete kadar daim eylesin. Yüce Mevlam her haneden bir Hafız çıkarmayı da bizlere nasip eylesin." dedi.

Kur’an-ı Kerim ziyafeti, icazet alan hafız öğrencilerin kısa süreleri okumaları ve Reisü’l-Kurra Mustafa Demirkan’ın duasıyla devam eden program, hafızlık eğitimini tamamlayan hafızlara Türkiye Diyanet Vakfı Düzce Şubesi’nin katkı ve destekleriyle hazırlanan hediyelerin takdimi edilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

NASIL HÂFIZ OLUNUR?

Nasıl Hâfız Olunur?

HZ. ÖMER'İN HAFIZLARA NASİHATLERİ

Hz. Ömer'in Hafızlara Nasihatleri

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.