Dinleyicisinin Kalbini Önemsiyor Erkam Radyo

Erkam Radyo'nun Genel Yayın Yönetmeni Selahaddin Kocaaslan, radyonun dünü, bugünü ve yayın politikası hakkında Abdullah Güner'in sorularını cevapladı.

Röportaj: Abdullah Güner

Bundan üç yıl önce sessiz sedâsız yayın hayatına başlayan ve kısa bir süre içerisinde radyo dinleyicilerinin dünyasında özel bir yer edinerek “Kalbin Sesi” olan Erkam Radyo'nun dününü ve bugününü, radyonun Genel Yayın Yönetmeni Selahaddin Kocaaslan ile konuştuk.

Erkam Radyo’nun yayın hayatına merhaba dediği günlerden bugünlere gelme hikâyesi ile başlayalım isterseniz… Bize yayına başlama yolculuğunuzu anlatır mısınız?

Öncelikle bizi biz yapan değerleri gündeme alan, derinlikli, nitelikli, vefâlı ve iz bırakan haberleri ile kültür sanat dünyasının nabzını tutan dunyabizim.com’a teşekkür ederek başlamak isterim söze… Tabii genelde radyoyu özelde ise Erkam Radyo’yu önemseyip sayfalarınızda yer vermeniz ayrı bir incelik… Eksik olmayınız.

Bu girizgâhtan sonra sorunuza gelecek olursak; Erkam Radyo ilk olarak 5 Temmuz 2013 Cuma günü 15:05 itibariyle Kur’ân tilaveti ile sadâsını duyurmaya başladı. Programlı yayıncılığa geçtiğimiz 16 Eylül 2013 tarihine kadar daha çok Osman Nûri Topbaş Hocaefendi’nin kaleme aldığı, Yusuf Ziyâ Özkan ve Hayri Küçükdeniz gibi değerli seslendirme sanatçılarının okuduğu kıymetli eserleri yayınladık. 16 Eylül Pazartesi sabahı ise yine Kur’ân-ı Kerim tilâveti ve müteakiben Ahmet Taşgetiren Bey ile “Medya ve Gündem Analizi” ile başlattığımız programlı yayıncılığımızı her geçen gün muhtevasını biraz daha zenginleştirerek devam ettiriyoruz. Dile kolay, nerdeyse 3 yılı geride bırakacağız. Dün gibi…

Erkam Radyo nasıl bir ihtiyacı karşılamak üzere yola çıktı? Önünüze koyduğunuz hedefler nelerdi?

Her şeyden önce evlerine, işyerlerine, vasıtalarına, en önemlisi gönüllerine misafir olduğumuz dinleyenlerimiz için farklı bir ses, özgün bir nefes olabilmeyi, sesimize kulak veren dostlarımızın kalbine dokunarak anlarına değer katmayı önemsiyoruz.

Erkam Radyo, “Kalbin Sesi’’ parolasıyla yola çıktı. Bir gönül çağrısı olmayı, Hakk’ın ve hakîkatin o gür sadâsını en güçlü bir şekilde mikrofonlarından duyurmayı tercih etti. Tabii bunu yaparken de nezîh bir dil ve üslûp kullanmayı, sade ve anlaşılır olmayı, dinleyicisinin kalbini önemseyerek, ona iyi bir yol arkadaşı olmayı hedefledi. Bizim için bir kalbe yalnız atmadığını hatırlatmak ve dinleyicilerimizin kalbî dualarına muhatap olmak çok kıymetli…

photo

Allah’ın izni ve yardımıyla; büyüklerimizin fiilî ve kavli dualarıyla, programcılarımızın emek ve gayretleri ile ve tabii ki dinleyicilerimizin de destek ve teşvikleriyle bir radyo için kısa denilebilecek bir zaman içerisinde önemli mesafeler kat ettik. Ne kadar şükretsek az!..

En başta millî ve manevî değerlerimizi önemseyen, önceleyen programlara yer veriyoruz. Bu çerçevede dinî ve tasavvufî muhtevâlı programlarımız ağırlıklı diyebilirim. Çocuk, aile ve gençlik programlarımız ile 7’den 70’e toplumun her kesimini kucaklayan programlarımız var. Aynı şekilde kültür, sanat, tarih ve edebiyat sahalarında da birbirinden nitelikli programlarımızla dinleyenlerimizin anlarına değer katmaya gayret ediyoruz.Erkam Radyo’da hangi tür programlar yayınlanıyor?

Tüm bu programlarımızın yanı sıra Erkam Radyo’da doğru, hızlı ve güvenilir haberler vermeyi de çok önemsiyoruz. Basınımızın sağduyulu ve vicdanlı kalemlerinden Ahmet Taşgetiren Bey’in hafta içi her sabah 08:00’de yaptığı “Medya ve Gündem Analizi’’ programı, haber konusunda ne kadar hassas olduğumuzun müşahhas bir göstergesi… Aynı şekilde gün içerisinde yayınladığımız haberler ve akşam haberleri de büyük özen ve titizlikle hazırlanıyor.

Erkam Radyo olarak radyo yayıncılığında nelere dikkat ediyorsunuz?

Öncelikle programlarımızda kullandığımız dil ve üslûba son derece dikkat ediyor, buna özel bir itîna gösteriyoruz. Zengin  lisânımızı en güzel bir şekilde kullanmaya gayret ediyoruz… Ne demek bu? Şu demek: Biz Erkam Radyo olarak daha çok bizim kelimelerimizi kullanıyor, uydurukça kelimelere iltifat etmiyoruz.

Radyomuzda, bir insanın ailesiyle beraber 7 gün 24 saat dinlerken huzur bulabileceği, kendini bulabileceği, ufkunu genişletecek, yolunu aydınlatacak ve anlarına değer katacak programlarımız var.

Radyomuzda program yapan isimlerin her biri ayrı bir değer. Biz de bu anlamda dinleyicilerimizin anlarına değer katmayı önemsiyoruz. Kimsenin zamanını israf etmek gibi bir lüksümüz yok. Söylediğimiz sözün, konuştuğumuz mikrofonların, bulunduğumuz stüdyoların bize bir emanet olduğunun şuurundayız, idrakindeyiz. Sözün ve mikrofonun emanet oluşunu son derece önemsiyoruz. O yüzden sözü söylerken nereye gittiğini hesap ederek, ince eleyip sık dokuyarak, düşünerek söylemeye gayret ediyoruz.

Erkam Radyo’da program yapan isimler arasında kimleri sayabilirsiniz?

Hepsi birbirinden kıymetli, düşünen, kafa yoran, fikir üreten kanaat önderi diyebileceğimiz isimler radyomuzda programlar hazırlayıp sunmakta.

gonul_sadası1

Tabii bizleri her anlamda destekleyen ve yüreklendiren genel müdürümüz Murat Karaman Bey’e ve her biri sahasında usta olan hepsi birbirinden fedakâr teknik yönetmen arkadaşlarımıza da çok şey borçluyuz. Yayınlarımızın kalitesinde ve dinleyicilerimize sıhhatli bir şekilde ulaşmasında hepsinin büyük emek ve gayretleri olduğunu burada kalpten bir teşekkür eşliğinde belirtmek isterim.En başta radyomuzun kuruluşunda da fiili ve kavli duaları olan ve halen radyomuzda “Gönül Bahçesinden Sohbetler”ine yer verdiğimiz Muhterem Osman Nuri Topbaş Hocaefendi ve sırasıyla Erkam Yayınları ve Altınoluk Dergisi’nin kurucusu ve yöneticisi Abdullah Sert Bey, radyomuzun yayın danışmanı, usta gazeteci Ahmet Taşgetiren, Nureddin Yıldız, Ebûbekir SifilMuhammed Emin Yıldırım,  Prof. Dr. Sadettin Ökten, Prof. Dr. Kemal Sayar, Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu, Prof. Dr. İrfan Gündüz, Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Prof. Dr. Ergun Yıldırım, Mustafa Akgül,Yusuf Özkan Özburun, Fahri Sarrafoğlu, Senai Demirci, Adem Ergül, Hüseyin Goncagül, Bestami Yazgan, Ender Doğan, Dursun Gürlek, Ali Rıza Temel gibi daha burada ismini sayamadığım hepsi birbirinden değerli isimler radyomuzda programlar hazırlayıp sunuyor. Dile kolay, 57 farklı programcımız ve 60 civarında programımız var, hangi birini sayalım…

Radyoculukta neyi önemsiyorsunuz?

Erkam Radyo, sesine kulak verenlerin kalbini önemseyen bir radyo... Sahici, samimi ve anlaşılır bir üslûp ile dinleyicimizin kalbine dokunmayı önemsiyoruz. Biz biliyor ve inanıyoruz ki "kalpten kalbe yol vardır." Biz de yolda olduğumuzu, yolcu olduğumuzu unutmadan dinleyicilerimize iyi bir yol arkadaşı olmaya gayret ediyoruz dilimiz döndüğünce, nefesimiz yettiğince…

Muhabbet ağları ile gönül köprüleri kurma hedefi ile yola çıktık. Sesimizi değil sözümüzü yükseltmek ve o sözü en sade, en nezih, en duru bir şekilde çoğaltmak gibi bir derdimiz var. Zira bugün bu kuşatan ve kucaklayan sese ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Dünya Bizim sayfaları vasıtasıyla kendilerine ulaştığımız tüm dostlarımıza bizleri 7 gün, 24 saat erkamradyo.com internet sitemizden dinleyebileceklerini ve facebook, twitter üzerinden de Erkam Radyo’yu takip edebileceklerini hatırlatarak; son sözü basınımızın düşünen, kafa yoran, fikir üreten vicdanlı kalemlerinden aynı zamanda radyomuz programcılarından Ahmet Taşgetiren Bey’e bırakmak isterim. Ahmet Bey, Erkam Radyo’nun misyonunu anlattığı bir yazısında şöyle özetliyor yayın çizgimizi:

“Bu radyoda;

İslam var: En kalbî boyutlarda, en sıhhatli yaklaşımlarda, en sade ve anlaşılır dilde...

Kur'an var, Rasulullah'ın muazzez şahsiyeti, altın sözleri var, bunlardan süzülen günlük hayat ölçüleri var, temel inanç çerçevesi var, tasavvuf var, hayatları ile yolumuzu ışıtan Allah dostları var... Bütün arı duruluğu ile İslam var.

Türkiye var: Bütün renkleriyle... İnsani çeşitliliği ile yücelme tutkusuyla...

Haber var: En objektif ölçülerde. Yorum var: En adaletli nitelikte. Medya ve Gündem analizi var: En derin arka plan bilgilerinde.

Aile var: Anne var, baba var, çocuklar var, sorunları irdeleyen, mutluluk reçeteleri sunan danışmanlar var, sağlık danışmanlığı var...

Gençlik var: Sorunlarıyla, heyecanlarıyla, mücadeleleriyle, kariyer arayışları... Gençliğe ulaşan, gençliği mikrofonlarına taşıyan bir radyo: Erkam Radyo...

Kültür - Sanat var: Şiirleriyle, şiir tahlilleriyle, edebiyat haberleri ve ürünleriyle, edebiyatçıların canlı sohbetleriyle...

Musıki var: Kalbin sesinden gelen ve kalplerde derin ürpertiler oluşturan musıki repertuarıyla...

Elhasıl ''Bütün bir hayat var'' Erkam'da...

Söz sorumluluktur. Onun için kalbe bağlandık ve kalpten konuşmayı tercih ettik.

Erkam ''Kalbin sesi'' olsun istedik. Kalp işçiliğine bir tuğla da bizden olsun dedik.

Kalbini önemseyenler Erkam'a bağlanacaklar. Erkam günün her saatinde, gece gündüz parmaklarının ucunda olacak.”

Ayrıntılı Bilgi: www.erkamradyo.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.