Bakan Eroğlu'ndan Piknik ve Çöp Uyarısı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Allah aşkına piknik yapıyorsanız yapın da çöpünüzü, şişenizi lütfen poşete koyup götürün. Ormanlar çöplük değil sevgili kardeşlerim. Belediyeler, sizler de ormanlara çöp atmayın." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, vatandaşlara ve belediyelere ormanları kirletmemeleri uyarısında bulunarak, "Vatandaşlardan ricam şu, Allah aşkına piknik yapıyorsanız yapın da çöpünüzü, şişenizi lütfen poşete koyup götürün. Ormanlar çöplük değil sevgili kardeşlerim. Belediyeler, sizler de ormanlara çöp dökmeyin." dedi.

Sinop Valiliğini ziyaret eden Eroğlu, basına kapalı gerçekleştiren, yatırımları değerlendirme toplantısı öncesi bakanlığı tarafından kentte yürütülen projelere ilişkin bilgi verdi.

ORMAN YANGINLARI TEDBİRLERİ

Eroğlu, bir gazetecinin orman yangınlarına ilişkin sorusu üzerine, Türkiye'nin bu alanda dünyada en ileri teknolojiye sahip ülkelerden biri olduğunu söyledi. Oluşturdukları yangın harekat merkezinden, Türkiye'nin neresinde yangın çıkarsa takip edebildiklerini, anında müdahalede bulunduklarını anlatan Eroğlu, çok güçlü hava araçlarına sahip olduklarını belirtti.

TÜRKİYE'DE ORMAN YANGINLARI

Türkiye'de yanan ormanların oranının diğer ülkelere göre düşük olduğuna işaret eden Eroğlu, şöyle devam etti:

"Kanada'da son yangında yanan alan miktarı 500 bin hektar. Çok acı üzülüyoruz ama Türkiye'de yılda yanan alan miktarı 8 bin hektar civarında. Merak etmeyin, hakikaten çok güçlü bir ekibimiz var. Ülkemizde çıkan yangınlara müdahale etmekle birlikte civarımızdaki ülkelerde çıkan yangınlara da müdahale ediyoruz. O ülkelere destek veriyoruz. Rusya'da bir dönem çıkan yangına bizim ekiplerimiz müdahale etti ve söndürdü. Sayın Putin bizim ekibimize başarısından ötürü takdirname verdi. Yani biz yangınlar konusunda çok iyi bir ekibe sahibiz."

"ÇÖPÜNÜZÜ, ŞİŞENİZİ LÜTFEN POŞETE KOYUP GÖTÜRÜN"

Bakan Eroğlu, ülke genelinde çok sıcak yaz günlerinin yaşandığını anımsatarak, vatandaşlara ve belediyelere piknik ve çöp uyarısında bulundu. Vatandaşlardan piknik yaparken doğayı kirletmemelerini isteyen Eroğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaşlardan ricam şu, Allah aşkına piknik falan yapıyorsanız, yapın da çöpünüzü, şişenizi lütfen poşete koyup götürün. Ormanlar çöplük değil sevgili kardeşlerim. Belediyeler, sizler de ormanlara çöp atmayın. Vatandaşlar piknik yaparken ateş yakmasınlar ne olur, etlerini evde kızartıp gelsinler çünkü geçen sene Trabzon'da çıkan yangın orada piknik yapanların ateşinden çıktı. Bir de şu sigara içenler var. Kardeşim, aracında küllük var, oraya at. Sen o izmariti aracından dışarı atıyorsun, zaten otlar alışmaya hazır durumda. İçme daha iyi, zaten yasak."

 

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.