Atıklar Muhtaç Ailelere Ramazan Kolisi Olarak Döndü

Malatya'nın Darende ilçesinde, Mustafa İclal Başer Anadolu Lisesince yürütülen proje kapsamında, öğretmen ve öğrencilerin atıklardan yaptığı dekoratif ürünlerin satışından elde edilen gelirle, ihtiyaç sahibi 30 aileye yardımda bulunuldu.

Malatya'nın Darende ilçesinde bir lise tarafından yürütülen proje kapsamında, öğretmen ve öğrencilerin atıklardan yaptığı dekoratif ürünlerin satışından elde edilen gelirle, ihtiyaç sahibi ailelere yardımda bulunuldu.

“ATIKLARIM DEĞERLENİYOR”

Mustafa İclal Başer Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan “Atıklarım Değerleniyor” projesi kapsamında yapılan dekoratif ürünler, okul bünyesinde açılan kermeste satışa çıkarıldı.

Kermesten elde edilen gelirle de ilçedeki 30 aileye gıda malzemelerinden oluşan ramazan kolisi hazırlandı.

Okulun İngilizce öğretmeni Zeynep Asya Çağlayan, temiz bir dünya, bilinçli ve duyarlı bir nesil yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Atıklardan hazırlanan ürünlerin, bir yardım kampanyasına dönüşmesinin öğrencilerin çevreye ve insanlara karşı duyarlılığını artırdığını ifade eden Çağlayan, “Öğrencilerimiz artık kendi çevrelerine kör bakmayacaklar ve insanlara yardım etmenin verdiği hazzı tattıkları için ömür boyu bu ihtiyacı hissedecekler. Biz de projenin böyle güzel bir etkinlikle bitmesinden dolayı çok mutluyuz.” dedi.

Okulun kimya öğretmeni Meltem Esen Bulut da atıkları nasıl değerlendirebileceklerini düşünürken, öğrencilerinin böyle bir fikri ortaya koyduğunu söyledi.

Atıkları değerlendirerek kendi imkanlarıyla bazı tasarımlar yaptıklarını, hazırlanan dekoratif ürünleri kermesle satışa çıkardıklarını belirten Bulut, elde ettikleri geliri de muhtaçlara yardım için kullandıklarını kaydetti.

Öğrencilerden Fatıma Öztürk de projeden önce atıkları değerlendirebileceğini hiç düşünmediğini belirterek, çöpe attıkları ürünlerden çok güzel şeyler ürettiklerini söyledi.

Proje sayesinde yardıma muhtaç aileler için de yardım kampanyası düzenlediklerini aktaran Öztürk, “Bu sayede çok güzel bir duygu yaşadım. Bana gerçekten çok şey kattı. Çöpe attığımız malzemelerin nelere dönüşebileceğini gördüğümde çok mutlu oldum.” şeklinde konuştu.

Geri dönüşüm kermesinden elde edilen gelirle hazırlanan ramazan kolileri, öğretmen ve öğrenciler tarafından ilçedeki ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.