Türkiye Ramazan’da Da Arakanlılara Yardım Eli Uzatacak

Türkiye, Ramazan’da da hem Arakan’da zorlu şartlarda yaşayan hem de Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların umudu olmaya devam edecek.

Türkiye, hem topraklarından koparılarak komşu ülke Bangladeş’e sığınan ve hem de Myanmar’daki kamplarda kalmaya devam eden Arakanlı Müslümanları Ramazan’da da yalnız bırakmayacak.

Arakan’da yıllardır uğradıkları zulüm nedeniyle birçok Müslüman, evlerini terk edip eyaletin iç bölgelerindeki kamplara sığınarak hayata tutunmaya çalışıyor.

Bölgede geçen yıl 25 Ağustos’ta başlayan şiddet olayları, yaklaşık 10 bin kişinin vahşice katledilmesine yol açtı, aralarında çok sayıda kadın, çocuk, bebek ve yaşlının bulunduğu 700 binden fazla kişiyi de topraklarından kopardı.

Daha önceki şiddet olayları nedeniyle Myanmar’dan kaçarak komşu ülke Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların kaldığı kamplardaki nüfus, bu yeni göç dalgasıyla bir milyonu aştı.

Kamplardaki bir milyon kişi, derme çatma barakalarda, hiçbir gelirleri ve hijyenik ortamları olmadan yardıma muhtaç şekilde yaşam mücadelesi veriyor.

Arakanlı Müslümanların umut kapısı olan ve bölgeye yardımın yanı sıra manevi desteğini de götüren Türkiye, Ramazan ayında da bu kişilerin elinden tutacak.

TİKA, BÖLGEDEKİ ÇALIŞMALARINA RAMAZAN’DA HIZ VERECEK

Kamplarda faaliyet gösteren başlıca Türk kuruluşların arasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) bulunuyor.

Hem Bangladeş’e sığınan hem de Arakan’daki kamplarda kalan Arakanlı Müslümanlara sağlıktan gıdaya birçok alanda yardımlarını sürdüren TİKA, Ramazan ayında da bu çalışmalarına hız verecek.

Başkanlık, Arakan’daki kamp ve köylerde kalan Müslüman nüfusa ve öncelikle acil ihtiyacı bulunan 5 bin aileye gıda paketi dağıtacak.

Bölgede muson mevsiminin yaklaşması nedeniyle barınaklarda zorlu koşullarda yaşayan 180 ihtiyaç sahibi aile için yeni barınaklar inşa edecek TİKA, Arakan’daki kamplarda yaşayan çocuklara yönelik sağlık taraması ve beslenme yardımı da yapacak.

TİKA, Bangladeş’teki kamplarda kalan Arakanlı Müslümanlara yönelik sıcak yemek dağıtımını Ramazan ayında yeniden düzenleyerek her gün 30 bin kişiye iftarda vermek üzere sıcak yemek ulaştıracak.

Mültecilere yönelik gıda dağıtımlarının pirinç, mercimek ve yağdan oluştuğu dikkate alınarak 30 bin kişiye belli aralıklarla meyve dağıtılacak.

Ramazan ayında hem iftar hem de sahurda yemeklerin muhafazasını ve taşınmasını kolaylaştırmak için 30 bin kişiye sefertası dağıtacak başkanlık, 30 bin kişiye şeker, tuz, bisküvi, şekerleme, tatlı, hurma, çay, nohut, soğan, patates, biberden oluşan Ramazan paketi ulaştıracak.

TİKA, 30 bin kişiye de sabun, deterjan, diş macunu-fırçası, çocuk ve yetişkinler için iç çamaşırı, seccade, yer örtüsü, hijyenik ped gibi malzemelerden oluşan hijyen paketini ulaştırmayı amaçlıyor.

Başkanlık, Arakanlı Müslümanlar ile yerel halkın katılabileceği iftar programları düzenlemeyi planlıyor.

TDV DE HEM MYANMAR’DA HEM BANGLADEŞ’TE OLACAK

TDV de Ramazan ayı boyunca hem Myanmar’daki hem de Bangladeş’teki Arakanlı Müslümanlara yardım eli uzatmaya devam edecek.

Myanmar’daki Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplarda Ramazan süresince 6 bin 200 gıda kolisi dağıtacak vakıf, 5 bin aileye de iftar verecek.

Vakıf, Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesindeki kamplarda kalan Arakanlı Müslümanlara ve Bangladeş’in birçok bölgesindeki yerel halka yönelik de çalışmalar yürütecek.

Kamplarda 10 bin gıda kolisi dağıtacak TDV, 13 bin kişiye de iftar verecek.

KIZILAY’DAN HEM GIDA PAKETİ HEM İFTAR

Kızılay, halihazırda gıda ve gıda dışı yardım faaliyetlerine ağırlık verse de kısa vadede barınma, beslenme, eğitim, psikososyal destek, hijyen, su, sosyal alanlar, sağlık gibi alanlarda üretilebilecek program ve projelerin tespiti, fizibilitesinin yapılması ve nihayetinde kaynağın insani yardıma dönüştürülmesi konusunda çalışmalarına devam ediyor.

Türk Kızılayı Bangladeş Delegasyon Başkanlığı, Ramazan ayında da her hafta yaklaşık bin aileye normal gıda, bin aileye de hijyen seti dağıtımı yapacak.

Her hafta yaklaşık bin aileye Ramazan gıda paketi ve sebze-meyve paketi ulaştırmayı hedefleyen Kızılay, ayrıca yerel halkın ve Arakanlı Müslümanların da katılacağı iki ayrı iftar programı düzenleyecek.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.