Suçlu Başbakan Netanyahu Mahkemeye Çağrıldı

Mavi Marmara’da bulunan İspanyol vatandaşların İspanya’da açtığı davayla ilgili, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve altı İsrailli bakan İspanya Ulusal Mahkemesi tarafından çağrıldı.

Karar, 31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail tarafından Gazze Özgürlük filosuna yapılan saldırıda Mavi Marmara’da bulunan İspanya vatandaşlarının açmış olduğu davayla ilgili verildi. Mavi Marmara’daki İspanya vatandaşları, İspanya’daki Mavi Marmara avukatları vasıtasıyla suç duyurusunda bulunmuş, bunun üstüne soruşturma başlatılmıştı. İsrail’in de baskısı ile zorluklarla yürütülen dosya en son İspanya Ulusal Mahkemesi'ne götürülmüştü.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEMEKTEN YARGILANIYORLAR

Ulusal Mahkeme davayla ilgili; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Dönemin Savunma Bakanı Ehud Barak, dönemin Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Dönemin Başbakan Yardımcısı Moshe Yaalon, Mavi Marmara saldırısında görevli Yardımcı Amiral Eliezer Marom, dönemin Devlet Bakanı Benny Begin ve İçişleri Bakanı Eli Yishai olmak üzere toplam 7 kişiyi mahkemeye çağırdı.

İspanya Ulusal Mahkemesi Netanyahu ve diğer sanıkların mahkeme önünde işledikleri suçlardan dolayı ifade vermelerini istedi.

Sanıklar 'İnsanlığa Karşı İşlenmiş' suçlardan dolayı yargılanıyor. İspanya Ulusal Mahkemesi'nin Hâkimi Jose de la Mata, Mavi Marmara davasını açıp sanıkların bilgilerini İspanya polisine gönderme kararı aldı. Sanıkların listesi İspanya Ulusal Emniyeti'ne gönderilerek de süreç başlatılmış oldu.

Bu kişiler İspanya'ya giriş yapmaları halinde soruşturmada ifadelerine başvurulmak üzere gözaltına alınabilecek.

İspanya'daki sivil toplum örgütü "Rumbo a Gaza" (Gazze'ye Doğru), Ulusal Mahkeme Hâkimi Jose de la Mata'nın soruşturmayı tekrar açmak için güvenlik güçlerine gönderdiği talimatın önemli bir gelişme olduğunu ancak temkinli davranılması gerektiğini belirtti.

İSRAİL ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın sitesinde yer alan bilgiye göre karar, İsrail’in bu davayı engellemek için çeşitli çabalar sarf etmesine rağmen alındı.

İspanya’da evrensel yargı yetkisiyle ilgili mevzuat değişikliği yapılmıştı. Haziran 2015’te Hâkim Pablo Ruz, evrensel yargı etkisi İspanya’da iptal olduğu için ve siyasi durumlardan dolayı olumsuz bir karar almış, soruşturma kapatılmıştı. İspanyol hükümetine de davayı Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıması tavsiyesinde bulunulmuştu.

Ancak bu karar rağmen Mavi Marmara mağdurları ve avukatları adalet arayışlarını sürdürmüştü. İspanya Ulusal Mahkemesi Hâkimi Jose de la Mata da Mavi Marmara dosyasını tekrar açmıştı.

Aralarında İHH ve Avrupalı sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu gönüllüler 31 Mayıs 2010’da İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze’ye insani yardım götürürken uluslararası sularda İsrail'in saldırısına uğramıştı. Saldırıda 10 kişi ölmüş, 54 kişi yaralanmıştı.

Kaynak: El Mundo, El Pais ve Al Jazeera

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.