Sigarayı Bırakan Üniversiteliye Ücretsiz Yemek

Amasya Üniversitesi Rektörlüğünce "Sigarayı bırakan öğrenciye bir yıl ücretsiz yemek" kampanyası ile 3 bin öğrencinin bu bağımlılıktan kurtulması hedefleniyor.

Amasya Üniversitesi Rektörlüğü ile üniversitenin Yeşilay Kulübü'nün iş birliğiyle başlatılan "Sigarayı bırakan öğrenciye bir yıl ücretsiz yemek" kampanyası ile 3 bin öğrencinin sigarayı bırakması hedefleniyor.

Rektör Prof. Dr. Metin Orbay, kampüste kampanyayı duyurmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Sigara bağımlılığı bulunan öğrencileri üniversite bünyesinde tıp fakültesindeki sigara bırakma birimine yönlendirdiklerini belirten Orbay, bir şekilde zararlı alışkanlıkla tanışmış öğrencileri bir an önce bundan vazgeçirmeyi istediklerini vurguladı.

Kampanya ile sigara kullanmayanlarda da farkındalık oluşturmayı amaçladıklarına dikkati çeken Orbay, sigarayı bıraktığı tespit edilen öğrencilere üniversite yemekhanelerinde bir yıl ücretsiz yemek imkanı sağlayacaklarını ifade etti.

Kampanyaya öğrencilerin ilgi gösterdiğini dile getiren Orbay, şunları söyledi:

"Sigaranın hem sağlığa hem de bütçeye büyük kayıplar verdiğini biliyoruz. O yüzden 'Sigara sizi bırakmadan siz sigarayı bırakın' diyoruz. Bir yıl ücretsiz yemek sunarak da ödüllendirme sağlıyoruz. Öğrencilerimiz orta gelirli insanların çocukları. Kampanya ile öğrencilerimizin hem sağlıklı yaşam sürmelerine hem de bütçesine katkı sağlayalım istedik. Buradan mezun olan öğrencilerimiz öğretmen, mühendis gibi mesleklere sahip olacak. Bu insanlar sigara içmeyerek topluma da örnek olacaklar. Hedefimiz olan 3 bin öğrenciye ulaşacağımıza inanıyorum."

Orbay, uygulamanın belirli bir süresi bulunmadığını aktardı.

ÖĞRENCİLER UYGULAMADAN MEMNUN

Üniversite öğrencisi Ebuyasir Çakmak da daha önce sigarayı bırakmayı düşünmesine rağmen bunu hayata geçiremediğini dile getirdi.

Kampanyaya katıldığını bildiren Çakmak, "Maalesef sigara kullanıyorum. Bu kampanya bence üniversitemizin ortaya koyduğu çok güzel ve etkili bir uygulama. Üniversite yetkililerine böyle bir uygulamayı hayata geçirdikleri için teşekkür ediyorum. Sigarayı bırakan öğrenci sigaranın maliyetinden kurtulduğu gibi bir de ücretsiz yemek yiyecek. Çok güzel bir uygulama bence." ifadesini kullandı.

Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Gizem Canikli de uygulamadan sonra çevresinde birçok arkadaşının sigarayı bırakmayı düşündüğünü dile getirerek, "Ben de sigara kullanıyorum. İnşallah bu kampanya vesile olur, ben de dahil herkes sigarayı bırakır. Sigaranın zararlarını görmezden geliyoruz aslında. Öğrencilere maddi anlamda da çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.