
Şevval Orucu Nedir?
Şevval orucu nedir? Şevval orucunun fazileti nedir? Şevval orucu ile ilgili hadis var mıdır? Peygamber Efendimizin (s.a.v) hiç terk etmediği Şevval orucu hakkında bilmemiz gerekenler.
Ramazan’ı oruçlarla, teravihlerle, Kur’an’la, Kadir gecesiyle, sahur ve seherlerle dolu dolu yaşadık. Bu manevi hayatı devam ettirmek için önümüzde bir fırsatımız daha var. Ramazan ayından sonra Kameri aylardan Şevval ayı geliyor. Bu ayda Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimizin hiç terk etmediği bir sünnet olan; altı gün oruç tutmak büyük sevap.
Ramazan bayramı biter bitmez hemen altı günlük Şevvâl oruçlarının müstehab kılınması, bir taraftan vücudu kademe kademe normal düzenine alıştırmaya vesîle olurken, asıl olarak Ramazan’daki oruç rûhâniyetini nâfilelerle devam ettirmenin bir telkinidir.
ŞEVVAL ORUCU'NUN FAZİLETİ İLE İLGİLİ HADİSİ ŞERİF
Ramazan'dan sonra şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz, “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur” (Müslim, Sıyam, 204; Tirmizi, Savm, 53; Ebu Davud, Savm, 58-59) buyurmuştur.
ŞEVVAL ORUCU NASIL TUTULUR?
Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir. (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, Riyad, 2003; III, 421)
Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan'da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan'da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.
YORUMLAR
Ramazan bayramı biter bitmez , Şevval orucuna başlamadım sonra tutmaya başladım olur mu ?
Ramazan da tutulamayan orucu tutmadan sevval orucu tutulanilirmi
Kardeşim tutulur tabi ama takdir edersin ki ramazan oruç u daha hayırlıdır nacizane tavsiyem ekdik günlerimizi şevval oruçu ile bafile yada kaza edlim inşallah
Dün camide Dİyanetin kitapçığından bu konuyu okuyan hocamız bu orucun müstehap olduğunu söyledi.Burada ise sünnettir diyor.Fıkıh kitaplarında da müstehap olduğu yazılıyor.
Müstehap, sünnetten ayrı şey demek değildir. Hadis kaynağını da verdik. Bakabilirsiniz. Müstehap Nedir: Lügatte, "sevilmiş şey" mânâsına gelir. Istılahta ise Resûlüllah Efendimizin (s.a.v) arasıra yapmış oldukları şeydir. Kuşluk namazı gibi. Peygamber Efendimiz (asm), müstehab denilen hususları sevip zaman zaman yapmışlar, Selef-i Sâlihîn de bunları seve seve işlemiş ve diğer ehl-i îmânı da yapmaya teşvik etmişlerdir. Müstehaba, sünnet-i gayr-i müekkede hükmünü verenler olduğu gibi, mendub, nâfile, tatavvu`, edeb ismini verenler de vardır. Bilhassa güzel ve medhe lâyık bir haslet ve davranış olması sebebiyle, fıkıh kitablarında müstehab yerine edeb tabiri çok kullanılmıştır. Edeb`in çoğulu âdâb`dır.