Sallallahu Aleyhi ve Sellem Ne Demek?

"Sallallahu aleyhi ve sellem" ne demek? "Sallallahu aleyhi ve sellem" anlamı nedir? "Sallallahu aleyhi ve sellem" Arapça yazılışı ve "Sallallahu aleyhi ve sellem" ifadesine örnek kullanım şekilleri.

Sallâllâhu aleyhi ve sellem: "Allâh -celle celâlühû- O’na (Hazret-i Peygamber’e) salât ve selâm etsin!." anlalamına gelmektedir.

  • Sallâllâhu aleyhi ve sellem Arapça:

SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM NERELERDE KULLANILIYOR?

Oruç, sırf belli bir zaman aç kalmaktan ibâret değildir. O, gerçek mâhiyetiyle tutulursa, merhamet tohumunu filizlendirir. Bu yüzden oruç, sadece uzuvlarla tutulmamalı, gönlün de nasîb aldığı duygulu ve feyizli bir ibâdet olarak icrâ edilmelidir. Nitekim yalnız mîdeyi aç bırakarak tutulan oruç hakkında Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-: “O kişiye yalnız açlık ve susuzluk kaldı.”  buyurmuştur.

*****

Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir hâdîs-i şerîfte: “Bir yerde vebâ çıktığını duyarsanız oraya girmeyiniz.” buyurur. (Buhârî, Tıbb, 30) Mevlânâ Hazretleri’nin kıssasındaki hikmet ise, hastaya doktor müdâhalesi kabîlindendir. Yâni bu hastalıkta herkes için geçerli olan ölçü, doktorlar için farklılık gösterir. Çünkü onlar, hastalık olan yere tedâvî için girmeye mecburdurlar. Kıssadaki hikmet, bu tedâvînin mânevî olanına dikkat çekmektir. Yâni Allâh’ın garip kullarını merhamet ve muhabbete muhâtap kılarak onları mânen tedâvi ve tesellî etmenin ehemmiyetini gösterir.

*****

Söz ile tesire gelince: Salât ü selâma devâm et. Peygamber Efendimiz - sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in adını çokça zikret. Bütün âlemlerin, yüzü suyu hürmetine yaratıldığı O mübârek varlığın muhabbetini gönlünde zirveleştirdikten sonra, feyizli ve hikmetli konuşmaya başlarsın. Yoksa irfan hâline gelmeyen kuru bir bilgi, insanları iknâ etmeye yetmez. Şimdilik sen bir stajdasın. Stajını bu söylediklerimi harfiyen îfâ ederek tamamladığında, sana özü kullanmak sûretiyle müessir olma salâhiyetini bahşederler ve usûlünü öğretirler.

*****

Şeytan; Hazret-i İbrâhim, Hazret-i İsmâil ve Hacer Vâlidemize vesvese vermek için peşlerinden koşmuştur. Haccın vâcip bir rüknü olan şeytan taşlama da, onların şeytanı kovup taşlamalarının bir hâtırasıdır. Burada şekil itibâriyle yerden alınıp atılan taş, aslında günâha atılmış bir taştır. Maksat, Cenâb-ı Hakk’ın rızâsına ulaşmaktır. Nitekim Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

«(Şeytan) taşlamak ve Safâ ile Merve arasında sa’y yapmak, ancak Allâh’ın zikrini ikâme etmek için emredilmiştir.»

*****

Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in nur menbaı olan kalp âlemindeki esrârı ümmetine fâş etmesi, ilk defa Hazret-i Ebû Bekir -radıyallâhu anh- ile bu mağarada başlamış, ucu kıyâmete kadar devâm edecek Altın Silsile’nin ilk halkası oluşmuştur. Daha sonra bu ulvî hikmet ve esrar denizinin bir limanı da Hazret-i Ali -kerremallâhu vecheh- olmuştur.

İslam ve İhsan

ALEYHİSSELAM NE DEMEK?

Aleyhisselam Ne Demek?

HZ. MUHAMMED (S.A.V.) KİMDİR?

Hz. Muhammed (s.a.v.) Kimdir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.