Renkli Beslenin Kış Hastalıklarıyla Savaşın

Renkli sebze ve meyvelerin sıhhate birçok yararı bulunuyor. Özellikle vücut direncinin düştüğü kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kilo almayı önlemek için...

Uzm. Dyt. Nilay Keçeci renkleriyle sofralarımızı süsleyen sebze ve meyvelerin yararları hakkında bilgi verdi.

KIRMIZI SİZE ÇOK YAKIŞACAK

Kırmızı renkli besinler, kış aylarında sıhhatin korunması için önemli sebze ve meyvelerdendir.

Nar: İçerdiği vitamin ve mineraller ile hastalıklara karşı koruyan, ara öğün olarak yoğurt ile birlikte tüketildiğinde de zayıflamaya yardımcı olan en iyi antioksidanlardandır. Yaşlanma karşıtı narı, salatalarınızda 2 yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz.

Kırmızı üzüm: Kanser ve kalp hastalıklarına karşı tüketilmesi önerilen kırmızı üzüm, kuvvetli bir antioksidandır. Kırmızı üzümü günde 1 avuç içi kadar 2 defa tüketmek bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Pancar: Bağışıklık sistemini güçlü tutarak kışın hastalıkları önleyen bir besindir. Salatalarda rahatlıkla tüketilebilecek pancar, aynı zamanda yemeklerin yanında turşu olarak da tüketilebilir.

Çilek: Antioksidanların en kuvvetlisi çilek, afrodizyak etkisi ile vücuda enerji verir.  En az kalorili, tok tutan meyvelerden biridir ve zayıflamaya yardımcıdır. Bağışıklık sistemine ve kronik hastalıklara iyi gelen çilek, cilt hastalıklarının tedavisinde de mühim bir yer tutar.

Kırmızıbiber: C vitamini içeriği yüksek olan kırmızıbiber tok tutucu ve yüksek lif ağırlığı ile vücut kitle endeksinin düzenlenmesine yardımcı olur. Salata, haşlama ya da ızgara olarak tüketilebilen kırmızıbiber, kış hastalıklarından korunmayı sağlar.

YEŞİL BESİNLERLE CANLANIN

Yüksek posa, mineral ve vitaminler ile yeşil renkli besinler sıhhatin dostudur.

Brokoli: Kış aylarının vazgeçilmezi ve zayıflama listelerinin olmazsa olmazı brokoli, içerdiği C vitamini ile vücudu korumaktadır. Yüksek oranda antioksidan içerir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasında birebirdir. Haşlama, ızgara olarak tüketilebilir. Yoğurt ile birlikte tüketilmesi vücuda gerekli kalsiyumun alınmasında yardımcıdır.

Yeşilbiber: C vitamini içeriği oldukça yüksek olan yeşilbiber kış aylarının vazgeçilmezidir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle ve gribe karşı koruyucu olan yeşilbiberin özellikle her gün tüketilmesi gereken besinlerin başında gelir. Böbreklerin ve karaciğerin çalışmasına sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcıdır.

Kivi: A-C vitaminlerinden zengin olan kivi özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve hastalıkların önlenmesi için oldukça önemlidir. Öksürük ve astım gibi hastalıkların tedavi süreçlerinde beslenme planında yer verilmesi gereken bir meyvedir. Çok kuvvetli bir antioksidandır.

SARI MEYVELERİ HER GÜN TÜKETİN

İmmün sistemi güçlendirerek hastalıklara karşı tam bir koruma sağlayan sarı renkli besinlere sofranızda yer verin.

Ayva: Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kış hastalıklardan korunmak için bire bir olan ayva, aynı zamanda yağ yakımı ve zayıflama reçetelerinin de olmazsa olmazıdır. Ayva, limon ve tarçınla birlikte tüketildiğinde de şeker dengesi ile diyabet hastalığında etkindir.

Limon: En yüksek C vitamini içeriğine sahip limon; her gün salata ve içeceklerin içerisinde rahatlıkla tüketilebilir. Tüm üst solunum yolu enfeksiyonları ve kulak burun boğaz hastalıkları döneminde de sıklıkla beslenme planında yer almalıdır.

ENFEKSİYON SAVAN TURUNCU BESİNLER

Güçlü bir antioksidan ve C vitamini açısından zengin olan portakal, mandalina gibi turuncu renkli meyveler kış aylarında mutlaka beslenme planında yer almalıdır. Bu meyveler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve toksinlerin atılmasını sağlar. Özellikle salatalarda sıkça yer alması gereken havuç da; astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ve öksürüğe karşı yararlıdır.

 

DOĞRU BESLENMEK İÇİN BEYAZ BİR SAYFA AÇIN

Pek çok yararı olan beyaz renkli sebzeleri tüketmek için kış ayları oldukça kaliteli besinler sunmaktadır. Karnabahar, soğan, sarımsak, kereviz, lahana, turp gibi beyaz renkli besinler içerdikleri vitaminler ile vücuttaki zararlı maddelerin etkisiz kalmasını sağlar.  Bu tür sebzeler bağışıklık sisteminin güçlenmesini de sağlamaktadır. Haşlanarak pişirilen bu beyaz renkli sebzeleri yoğurt ile de tüketilebilirsiniz. Soğan ve sarımsak içerdiği allisin ile iltihabik hastalıkların önlenmesine ve vücudun savunma direncinin artmasına yardımcıdır. Yemeklere mutlaka eklenmelidir. Kereviz, özellikle zayıflamak için diyet listelerinde yer alır. Portakal ile tüketilmesi ise renkli ve sıhhatli beslenme için kış aylarında oldukça yararlıdır.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.