
Peygamberimizin Sünneti Ne İfade Ediyor?
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünneti olmadan Kur’ân nasıl yaşanır? İslâm’ın hayata geçirilmesinde sünnetin vazgeçilmez rolü ne?
Sünnetʼi ve hadîs-i şerîfleri dışlamak, İslâm’ı tahrif projesine hizmet etmektedir. Bunlara karşı son derece uyanık olmak gerekir.
PEYGAMBERİMİZİN SÜNNETİ NE İFADE EDİYOR?
Peygamber Efendimiz’in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Sünnet’i, Kur’ân ile nasıl amel edileceğini gösteren yegâne rehberdir. Dolayısıyla Sünnet’e yapılan îtirazların ucunun, Kur’ân-ı Kerîm’e ve netice itibarıyla İslâm’a ve Cenâb-ı Hakk’a varacağını, aslâ hatırımızdan çıkarmamalıyız.
Âyet-i kerîmede buyruluyor:
“Kim Rasûlʼe itaat ederse Allâhʼa itaat etmiş olur…” (en-Nisâ, 80)
Nitekim tâbiîn neslinin büyük âlimlerinden Abdullah bin Deylemî -rahmetullâhi aleyh- der ki:
“Bana ulaştığına göre dînin yok olup gitmesi, Sünnet’in terkiyle başlayacaktır. Halatın tel tel çözülüp nihayetinde tamamen kopması gibi, din de sünnetlerin bir bir terk edilmesiyle elden gidecektir.” (Dârimî, Mukaddime, 16/98)
Dolayısıyla sünnetlerin birer birer hayatımızdan çıkması, -Allah korusun- ebedî kurtuluşumuzu da pamuk ipliğine bağlı hâle getirir.
Rasûlullah Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-;
“Size iki emânet bırakıyorum; Kitap ve Sünnet’imdir.” buyuruyor. (Bkz. Hâkim, I, 171/318)
Dolayısıyla, Sünnet düşmanlığının kasıtlı bir hâdise olduğunu hiçbir zaman unutmayalım. Sünnet-i Seniyye’ye sımsıkı sarılalım. Zira Sünnet düşmanlarının asıl hedefi, İslâm’ın içini boşaltmaktır!
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Rahmet Toplumu Hayırlı Gençlik 2, Erkam Yayınları
YORUMLAR