Müslüman İçin Fırsat Bu Fırsat!

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyuruyor: “Kim Allâh’a ve âhiret gününe inanıyorsa ya hayır söylesin, yahut sussun (sükût etsin). Kim Allâh’a ve âhiret gününe inanıyorsa komşusunun şerefini korusun (komşusuna iyilik etsin). Kim de Allâh’a ve âhiret gününe inanıyorsa misâfirine ikrâm etsin.” (Buhârî, Müslim)

“Sizden biriniz akarını (ev, bostan, bahçe gibi sâbit mülkünü) satmak isterse onu evvelâ, komşusuna arz etsin. (Çünkü ona komşusu ya tâlip olur, yahut iyi bir komşuluk edecek hayırlı bir müşteri bulur.)” (Ebû Yâlâ)

KEFARETİ OLMAYAN BEŞ GÜNAH

“Şu beş günahın keffareti yoktur; yani bunlar keffaretle de ödenmezler:

1- Cenâb-ı Allâh’a eş koşmak.

2- Haksız ve hükümsüz cana kıymak.

3- Mü’mine iftira etmek.

4- Muhârebe günü kaçmak.

5- Bir malı haksız olarak kesecek (ve hakkı iptal ve) hapsedecek yemin (ile and-etmek). (Ahmed bin Hanbel)

Hadîs-i şerîfin metninde geçen (صٰابِرَةٌ) sabır, lügatte hapsetmek demektir. Yemin ile ilzam ve hükmedilen ve bundan dolayı gerek oluyorsa hapsolunan adamın andına da örfte “yemîn-i sabr” denilir.

HER AMEL VE HAREKETİNDE ALLAH'IN RIZASI

Yâ Allah! Hakîkî hayat âhiret hayatıdır. Artık sen ensarı da muhacirleri de mağfiret et! Yargıla!” (Buhârî, Müslim)

Enes -radıyallahu anh- rivâyet ediyor:

Rasûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem- Medîne-i Münev-vere’nin müdafaası için hazırlanmakta olan hendeğin yanına doğru çıkmıştı. Gördü ki muhacirlerle ensar sabahın soğuğunda hendeği kazıp duruyorlar. Bu işlerini yapacak köleleri de yok. Onların bu hizmetini ve (buna munzam olan) açlığı görünce bu hadîs-i şerîfi îrad buyurdu. Bunun üzerine ensar ve muhacirler şu recez ile cevap verdiler:

“Biz sağ oldukça (düşmanlara) cihad (etmek, savaşmak) üzere Hazret-i Muhammed -sallallâhu aleyhi ve sellem-’e bey’at ettik, kat’î söz verdik.”

Bu hadîs-i şerîften öğrendiğimize göre müslümanlar, her amel ve hareketinde Allâh’ın rızâsını kazanmaya niyet etmeli ve hareketleri de o niyete uymalıdır.

FIRSAT BİLİNECEK BEŞ ŞEY

“Beş şeyi şu beş şeyden evvel ganîmet (ve fırsat) bil!

1- Ölümden evvel hayatını.

2- Hastalığından evvel sıhhatini.

3- Meşguliyetten evvel boş (ve müsâ-it) vaktini.

4- İhtiyarlıktan evvel gençliğini.

5- Fakirlikten evvel zenginliğini.” (Hâ-kim)

Kula kıyâmet gününde ilk sorulacak nîmet -suali- kendisine -şöyle- denilmesi olacaktır:

Senin bedenine sıhhat vermedik mi? Seni soğuk sudan içirip kandırmadık mı?” (Tirmizî)

“Kim bir hastayı ziyâret ederse oradan dönünceye kadar cennetin devşirilmiş meyveleri içinde kalmakta devam eder. (Yani cennetin nîmetlerine kavuşanların sevabına nâil olur.)” (Müslim)

Hastanın yanına girdiğiniz zaman ona ecel hakkında iyice soluk aldırın (yani ferahlık ve ümit verin). Bu gerçek bir şey gidermez -ecelin önüne geçemez amma- o hastanın rûhuna sükûn ve emînlik verir. (Onu ferahlandırır.)” (Tirmizî)

(Ramazanoğlu M. Sâmi, Musâhabe-5, s. 155-160)

Kaynak: Mahmud Sami Ramazanoğlu, Altınoluk Dergisi, 383. Sayı

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.