İslamî Sanatlara İlgi Artıyor

Ebru, hat, tezhip, minyatür ve cilt gibi geleneksel İslam sanatlarıyla Selçuklu sanatına ilgi her geçen gün artıyor.

Konya'da bu sanat dalları üzerine açılan yaz okuluna, yerli öğrencilerin yanı sıra farklı ülkelerden gelen yabancı öğrenciler ilgi gösteriyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite olarak bu yıl ilk kez "Yaz Okulu" eğitimine başladıklarını söyledi.

Eğitime katılanların çoğunun yurt dışından öğrenciler olduğunu aktaran Çaycı, başta Selçuklu dönemi olmak üzere İslam sanatı konusunda eğitim vermeyi amaçladıklarını dile getirdi. "Selçuklu'nun başkentindeyiz. Programımız da Selçuklu sanatı üzerine yoğunlaştı" diyen Çaycı, bu medeniyetin sanat ve kültürünü dünyaya tanıtmak istediklerini vurguladı.

Selçuklu sanatının yanı sıra İslam sanatının diğer unsurlarını da programlarına dahil ettiklerini aktaran Çaycı, "Bu kapsamda atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Geleneksel İslam sanatlarından ebru, hat, tezhip, minyatür, cilt programlarını da dahil ederek çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

'AMERİKA'DAN İKİ KATILIMCIMIZ VAR'

Çaycı, eğitim programında Türkiye'nin yanı sıra sekiz ülkenin üniversitelerinden katılımcı bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Amerika'dan iki katılımcımız var. Bu katılımcılar grafik tasarım alanında profesör. Bunun dışında Bosna Hersek'ten de iki misafirimiz var. İnternette  İslam sanatı alanında yayın yapan bir ekibin editör ve yardımcısı. Yine Mısır'dan öğrencilerimiz var. İslam sanatı ve özellikle deSelçuklu sanatı üzerine çalışmak isteyen öğrenciler bunlar. Türkiye'nin güzide üniversitelerinde görev yapan ve sahasında oldukça başarılı akademisyen adayı öğrencilerimiz de yine eğitim programımıza dahil oldu."

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde İslam sanatları alanlarında kendini yetiştirmiş çok değerli hocalar bulunduğuna değinen Çaycı, şunları kaydetti:

"Selçuklu'nun başkentinde bulunmanın avantajlarını çok iyi değerlendiriyoruz. Mimari zenginliklerimiz var. Bu yapıların bulundukları alanlarda bire bir uygulamalı eğitim veriyoruz. Hem teori hem de pratik olmak üzere iki boyutlu bir eğitim gerçekleştiriyoruz. Eğitimimiz sabah İlahiyat Fakültesi'nin sanat odasında teorik ders şeklinde başlıyor. Öğleden sonra ise saha çalışması şeklinde geziler düzenliyoruz."

KAZI ÇALIŞMALARINA KATILACAKLAR

Çaycı, kent merkezinin yanı sıra Akşehir, Beyşehir ve Ereğli gibi Selçuklu eserlerinin çokça bulunduğu ilçeleri ziyaret ettiklerini dile getirdi.

Eğitim kapsamında Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden Çatalhöyük'te de incelemelerde bulunduklarını belirten Çaycı, "Üç yıldır fakültemizin kazı çalışmalarını yürüttüğü, Konya'da 'Takkeli Dağ' olarak da bilinen Gevele Kalesi de eğitim programımıza dahil edildi. Öğrencilerimizin alan uygulaması dahilinde kazı çalışmalarına katılımını sağlayacağız. Selçuklu sanatının güzelliklerini ve inceliklerini dünyaya duyurma çabası içindeyiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.