
Hulul ve Tecelli Ne Demektir?
Hulul ve tecelli ne demektir? Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.
Şimdi hulûl ile tecelli farklı şeylerdir. Hulûl, bir şeyin içerisine girmek, onun mahiyetine bürünmek anlamına geliyor. Tecelli ise orada Allah’ın nimetlerinden bir nimetin görünmesi anlamına geliyor. Şöyle düşünün: Dışarıda bir ışık var; ışık sizin bulunduğunuz yere yansıyor ve sizdeki güzellik ortaya çıkıyor. Veya ışık ambiyansını güzel tutturduğunuzda fotoğraf daha kaliteli çıkıyor, diye düşünün.
Cenâb-ı Allah kulunu çok özene bezene yaratmıştır. İnsanoğlu, diğer mahlûkattan farklı olarak çok özel surette yaratılmış bir varlıktır. Cenâb-ı Allah’ın sıfatlarını insan taşır. Şöyle ki Allah rahîmdir, rahmândır; insanda da merhamet duygusu aranır. Binaenaleyh, eğer bir insanda merhamet duygusu normalin üstüne çıkmışsa, burada Allah’ın rahmet tecellileri ortaya çıkmıştır, denilir.
Bundan dolayıdır ki bakarsanız Allah dostları, büyük insanlar, kimselerin semtine uğramadığı garibanların yanında olmayı tercih ederler. Çünkü böylelikle Allah’ın rahmet sıfatı onlarda tecelli etmiş olur. Bu, Allah’ın sıfatlarıyla sıfatlanabilme meselesidir. Allah’ın bir sürü sıfatı vardır: Adil olması, âlim olması, basîr olması, rahîm olması… Bütün bu sıfatların kulda bir kıvam kazanmasına, Cenâb-ı Allah’ın o kula tecellisi, o sıfatın tecellisi denir. Eğer kul hakikaten bütün bu ilâhî sıfatların yansımasını üzerinde taşıyorsa, o zaman orada bir küllî tecelli söz konusu olur. Yani Cenâb-ı Allah’ın kulu, Allah’ın murat ettiği bir kul mahiyetine dönüşür.
YORUMLAR