Hüdayi Vakfı Burkina Faso'da 'istanbul Camii' İnşa Etti

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nın Burkina Faso’da “İstanbul Camii” inşa ediyor.

Nüfusunun yüzde 60'ı Müslüman olan, "dünyanın en fakir ve okuma yazma oranı en düşük ülkelerinden biri" olarak gösterilen Burkina Faso, Batı Afrika'da bir ülkedir. Yıllarca sömürge ülke olarak yaşayan bu ülkede batılıların sömürge sistemini halen farklı yöntemlerle sürdürdüğü; okul, kütüphane, hastane ve yayın hayatını tamamen ellerinde bulundurduğu görülüyor. Özellikle emekli batılıların veya idealist gençlerin misyonerlik faaliyetlerini hız kesmeden devam ettirdikleri Burkina Faso'ya giden veya bu ülke hakkında bilgi sahibi olan herkesin malumudur. Yaklaşık çeyrek asır öncesine kadar yüzde 90'ı Müslüman olan ülkede bugünkü rakamların yüzde 60'lara kadar gerilediği görülüyor.

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı ise 2005-2006 yıllarından beri Afrika ile özellikle de Burkina Faso ile yakından ilgileniyor; oradaki Müslümanlara “partner kuruluşları vasıtasıyla” bazı alanlarda destek olmaya çalışıyor.

1c

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı'nın Burkina Faso'da yaptığı yardımlardan biri İnsanî Yardım çalışmalarıdır. Bu kapsamda kuyular, kurban faaliyetleri, erzak ve elbise dağıtımı, iftar programları, cami ve okul inşası gibi birçok yardım faaliyeti yapıyor.

Burkina Faso'daki bir diğer çalışma alanı ise Sosyal ve Kültürel faaliyetler. Bu anlamda da farklı ülkelerde konferanslar, paneller, sempozyumlar, mektupla ve radyo ile eğitim ve benzeri programlar gerçekleştirilmektedir. Bu yöndeki çalışmalar da her geçen gün daha da artmakta ve yenilenmektedir.

Vakfın Basın Yayın alanında yaptığı çalışmalar kapsamında birçok ülkeye çok sayıda İngilizce, Fransızca, Arapça ve bazı Afrika lehçelerinde tercüme kitaplar gönderilmiş, bu kitaplar okullarda ders kitabı, camilerde eğitim kitabı olarak dağıtılmış, yine çok sayıda kitap da halka dağıtılarak istifade etmelerine olanak sağlandığı belirtiliyor.

1b

Son olarak Afrika'da en önemli hizmet alanı olarak Eğitim Çalışmaları söylenebilir. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı'nın Afrika’da ve birçok ülkede hem dünyevi derslerin verildiği hem de dinî derslerin verildiği okulları var. Bu okullarda okuyan öğrenciler üniversitelere de girebilme hakkı kazanıyor. Bazı ülkelerde de hissedilen ihtiyaca binaen kreşlerden, ilk ve orta öğretim okullarına, İmam Hatip Liseleri, Meslek Edindirme okulları, Gençlik ve Kültür merkezleri ve öğretmen okullarına kadar eğitim alanında çalışmalarımız sürmektedir.

Hüdayi Vakfı'nın destek verdiği, Burkina Faso’daki partner kuruluşu FOSOPA ile birlikte gerçekleştirdiği son proje ise yapımı devam eden “İSTANBUL CAMİΔ inşaatı.  Çalışmaları hızla devam eden “İSTANBUL CAMİΔnin tamamlandığında; ana ibadet kısmı 350 m2 ve son cemaat kısmı 500 m2’den oluşan toplamda 850 m2’lik nezih bir ibadet mekânı olmuş olacak. Şadırvanı da bulunan caminin inşaatı kısa bir süre sonra tamamlanıp; ibadete açılacağı belirtiliyor.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.