Hamile Kalmak İsteyenler Bunları Yesin

Hamile kalmak istiyorsanız beslenme düzeninizde birkaç değişiklik yapmalısınız. İşte hamile kalmak isteyenler için örnek menü...

Diyetisyen ve Hayat Koçu Gizem Şeber, anne olmak isteyen kadınlar için beslenme tâvsiyesinde bulundu.

Doğurganlığı artıran besinler hakkında bilgi veren Şeber, ayrıca hamile kalmak isteyen kadınlar için örnek menü hazırladı.

DOĞURGANLIĞI ARTTIRAN 5 BESİN

Somon: Yale Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma sonucunda araştırmaya katılan, çocuk sahibi olamayan kadınların yüzde 63'ünde D vitamini yetersizliği olduğu saptanmıştır. Her ne kadar D vitamini için güneş en ideal kaynak olsa da, somon da D vitamininin zengin besinsel kaynaklarındandır.

Badem: Sağlıklı doymamış yağlar içeren badem kadınlarda doğurganlığı artırırken, içerdiği E vitamini sayesinde de erkeklerde sperm üretimini olumlu yönde etkiliyor.

Ay çekirdeği: Zengin çinko içeriğiyle hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme sağlığı açısından mühim besinler arasındadır. Ancak kalorisi yüksek olduğu için tüketim miktarına dikkat etmek gerekir.

Bulgur: Doğurganlık için kan şekeri dengesi ve insülin duyarlılığı mühim bir konudur. Bulgur, kan şekerini yavaş yükseltir ve yavaş düşürür. Ayrıca metabolizma ve doğurganlık açısından mühim olan B vitaminlerinden de zengindir.

Mercimek: Harvard Üniversitesi'nin yaptığı bilimsel çalışmada, bitkisel protein ve demirin doğurganlık için çok mühim olduğu kanıtlanmıştır. Bitkisel kaynaklı protein ve demir tüketen kadınlarda doğurganlık oranının yüzde 30 fazla olduğu bildirilmiştir.

HAMİLE KALMAK İSTEYEN KADINLAR İÇİN ÖRNEK MENÜ

Aşağıdaki menü, hamile kalmak isteyen 20-35 yaş arası kadınlar için doğurganlığı desteklemek gayesiyle örnek olarak verilmiştir. Tıbbi teşhis ve tedâvi özelliği taşımaz. Doğurganlıkla alâkalı problemleriniz için öncelikle bir jinekoloğa başvurmanız gerektiğini belirtelim. Size husûsî beslenme programı için bir diyetisyenden yardım alın.

Kahvaltı:

1 adet yumurta

1 dilim peynir

1 dilim tam tahıllı ekmek

1 adet muz

2 adet tam ceviz

Ara öğün:

12 adet badem

Öğle:

1 porsiyon ızgara balık

Bol yeşil salata (1/4 avokado ile)

Ara öğün:

1 bardak süt

1 porsiyon meyve

Akşam:

8 yemek kaşığı dolusu mercimekli kısır

Cevizli ıspanak salatası

1 bardak kefir

Gece:

1 bardak süt

1 avuç ay çekirdeği

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.