Güzel Bir Ölüm İçin Canlı Bir Hayat Yaşıyoruz

GENÇ Dergisi’nin 135. sayısı çıktı! GENÇ’in kapağında bu ay AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu var. Ekim ayı itibariyle yenilenen GENÇ’in kapakları da taşıdığı özel isimlerle yenilenmişti. Bu anlamda Muhyiddin Şekur ve Shems Friedlander’den sonra Dr. Mehmet Güllüoğlu’nu kapağa taşıdı. Canlı Bir Hayat Yaşıyoruz, Güzel Bir Ölüm İçin diyor Güllüoğlu GENÇ okurlarına...

Genç Dergisi'nin bu sayısı şöyle tanıtılıyor:

Genel Yayın Yönetmenimiz Mehmet Lütfi Arslan’ın yazısı yine yol gösterecek: ”İnsanlığın Son Adası

”Ümidi, sevgiyi ve korkuyu Allah’tan başka- sının yanında arayanlar kalplerinin çağdaş putlara doğru kayıp gitmekte olduğunun farkına varmalıdırlar, çünkü putçuluk sadece dünün değil, bugünün de meselesidir.”

Editörden yazısında Süleyman Ragıp Yazıcılar Zalimlerden Nefret Et, Mazlumları Koru diyor:

”Türkiye zalimlerin nefretini, mazlumların ümidini üzerine çektiği oranda doğru yoldadır. Türkiye sensin, Türkiye benim. Zalimler için de mazlumlar için de elimizden geleni ardımıza koymazsak hatadayız, gafletteyiz, vebaldeyiz.

Niyet edelim her türlü zulümle, kötülükle, vahşetle mücadeleye.

Niyet edelim her türlü iyiliğe, güzelliğe, yardımlaşmaya, dayanışmaya.

Niyet edelim ve bu uğurda gayret edelim.”

Ayşe Yazıcılar çok önemli bir Narsisizim dosyası hazırladı. Soruşturmalar ve açıklamalar, görüşler içeriyor. Dr. Mehmet Güllüoğlu’nun yanında Tarık Ramazan, İbrahim Halil Üçer, Suavi Kemal Yazgıç, Serdar Çam ve Wajd Ghosheh röportajları da bu ay GENÇ’te.

Abone olan herkese Mehmet Lütfi Arslan’ın DEDİ Kİ kitabı hediye. Ödüllü Test’imizin hediyesi ise tüm soruları doğru bilen 1 kişiye Cahid Zarifoğlu’nun kitap seti.

Detaylı muhtevamız aşağıdadır. Keyifli, dertli okumalar dileriz...

OLAYLAR YORUMLAR / SALİH YÜZGENÇ-BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şöyle:

-“Hiçbir Şey Yapmayan Gençler” Araştırılacak

-“Açarken Bize mi Sordunuz?” Diye Biz Sormalıydık!

-İki Musibet Bir araya Gelirse

-Suudi Veliaht Ne Vaad Ediyor?

-Türkiye - Batı Yol Ayrımına Doğru

-Körfez’in Akıl Hocası İngiltere

BİR BAŞKA AÇIDAN / TAHA KILINÇ

Bu Tebliğ mi Yani?

Tebliğ, kelime manası itibariyle “ulaştırmak ve kalbe dokundurmak” demek olduğuna göre, söylediğimiz sözlerin onların kalplerine gitmesine engel olacak her türlü kabalıktan, çirkinlikten, düşüklükten, yalan-dolandan, sövgüden, onur kırıcı ve gurura sebep olucu ağız dalaşından kaçınmamız emredilmiştir.

SEYYAH/ ADEM ÖZKÖSE

Colombo’da Abdulhamid Han Caddesi

Kırmızı Mescid’de namazlarımızı kılıp tekrar otobüse binerek bu sefer de Abdulhamid Han Caddesi’ne geçtik. Sri Lanka’nın başkenti Colombo’da Abdulhamid Han’a ait bir ize rastlamak bambaşka bir duyguydu. Yağan şiddetli yağmura rağmen uzunca bir süre caddede vakit geçirdim.

NARSİSİZM DOSYASI / AYŞE YAZICILAR

AYNA AYNA SÖYLE BANA: Benden Güzeli Var mı Bu Dünyada?

Son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan “narsisizm” kavramı ne anlama geliyor? Narsistik kişilik bozukluğu ne demek? Narsistik özellikler ve narsisizm çeşitleri nelerdir? Profesyonellerde narsisizm nasıl kendini gösteriyor? Sosyal medya narsisizmi besliyor mu? Gerçek narsistler ve pasif narsistler arasında ne gibi farklar var? Peki, biz ne diyoruz? Bunlar ve daha fazlasını “Narsisizm” dosyamızda masaya yatırıyoruz.

MEHMET DİNÇ İLE GENÇLİK HALLERİ / HAZIRLAYAN: AHMET ÜNAL

Bugünün Sorumlulukları, Yarının Gelişimi Önemli

Okul hayatın bir parçasıdır, hiç bir zaman tamamı değildir, olmayacaktır. Dolayısıyla bir parçaya aşırı dikkat verip diğer parçaları ihmal etmek insanı eksik bırakır. Bu anlamda okulla beraber mutlaka insan kendi yapısı içerisinde önemli ve eksik gördüğü diğer parçaları da dikkate almalıdır. Eksik kalan parça bazen bir spor faaliyeti, bazen bir sanat becerisi, bazen bir sivil toplum hareketi, bazen ise hepsi birden olabilir. Hangisinin ya da hangilerinin olacağı kişinin okuduğu bölüme, yaşam hede erine, diğer sorumluluklarına ve kapasitesine göre değişir. Burada önemli olan öncelikle insanın kendi açıklarını ve ihtiyaçlarını bilmesidir. Kendini hangi yönde nasıl geliştirmeye ihtiyacı var tespit etmeli ona göre kendine yatırım yapmalıdır. Ayrıca bu süreçte hem almaya hem vermeye de dikkat etmeli, sadece tüketici pozisyonda olmayıp üretici olmaya da gayret göstermelidir. Ancak insan zaman zaman özellikle gençlik döneminde bu konu- da kafa karışıklıkları yaşayabilir. Hangi faaliyeti kiminle ne kadar yapacağı konusunda yanlış tercihlerde bulunabilir. Bu nedenle sürecin başında ve içerisinde güvendiği insanlara danışmasında, onların yönlendir- mesinden istifade etmesinde fayda vardır.

HİKÂYE / HARUN KIRKIL

HAYALLER ve GERÇEKLER

Hocalarımız biraz sonra da başka bir grup ajanın Uluslararası Eğitim Sempozyu- mu tuzağına düşerler. Bu tehlikeyi de Mehmet Hoca’nın ferasetiyle atlatırlar...

MİNYEHLİ / ABDULLAH YALNIZ

BİLDİRİM YORGUNU BİR GENÇLİK

Bazı günler, saatler boyunca kafamız bir milyon dolaşıyoruz. Aynı anda birçok işi yapmanın, birçok konuyu düşünmenin, birçok şeye yetişmenin gerekliliği bizi yıpratıyor. Bir şeyleri ve işleri anımsamak, organize etmek ve arşivlemek konusunda beceri kaybı yaşıyoruz. Yoruluyoruz azizim, makale aramak için girdiğimiz platformlarda kedi videoları izlemekten yoruluyoruz.

GÖNÜL DERGÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

Kulluğun Özü: Dua

Mü’min, her şeyden önce acziyetini müdrik bir şekilde huzûra durmalı, teslîmiyet

ve sükûnetle boyun eğmelidir. Yöneldiği kapının her ihtiyacı karşılamaya gücünün yeteceğini bilmeli, fakat Rabbinden dâimâ “hakkında hayırlısı”nı istemelidir. Zira kul, kendisi hakkında neyin hayır, neyin şer olduğunu her zaman bilemez.

TECRÜBE KONUŞUYOR / SALİH YÜZGENÇ

Mustafa Enesoğlu:

İslamcılardaki En Büyük Handikap Cami Cemaati Olmamalarıdır

Genç Buluşmalar’da geçtiğimiz ay çok değerli isimleri ağırlamıştık. Bu isimlerle olan buluşmalardan aldığımız notları fırsat buldukça sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Bu vesileyle YediHilal Başkanı Mustafa Enesoğlu ağabeyle olan notları da paylaşmak isterim. Has bir ekiple yaptığımız kahvaltının ardından çocukluğundan gençlik yıllarına, ticari faaliyetlerinden farklı yönlerine değin birçok güzel hatırayı, hayatındaki dönüm noktasını konuştuğumuz birlikteliğin notları eminim ki sizler için de çok istifadeli olacaktır.

SÖYLENMELER / AYŞEGÜL GENÇ

Arttırılmış Gerçeklik, Azaltılmış İnsanlık!

İyilik ile ilgili refekslerimizi kaybediyoruz. Bir kötülüğe anında tepki veren, yere düşen çocuğu düştüğü an kucaklayıp kaldıran, aç bir hayvana o an el uzatan, yani iyiliği düşünmeden reflekssen yapan insanlar azaldı.

SENARYO ATÖLYESİ / BÜLENT ATA

Bunu Kim İzler?

Senarist olmak isteyen arkadaşların temel bilgilerden yanı sıra ona yazma coşkusunu sağlayan motivasyona ulaşması daha önemlidir. Yazabiliyorsan, bu bilgiler mutlaka işine yarayacaktır. Ama önce açık ya da gizli var olan yazma korkusunu yenmekle işe başlamalıyız.

BİR ŞEY / BÜŞRA NUR TURAN

Destanlaşan Eşsiz İnsanlar

İki İbretlik Cevap

Bir Acının Şarkısı

Bir Film

Bir Güzel Kelime

Bu Ülkeyi Ayakta Tutan Ruh

MANEVİ KİŞİLİĞİN İNŞASI / ADEM ERGÜL

ÂH ALMA DUA AL!

Kimi enerjiler şahsiyetimize gıda olurken, bazıları da yok edici virüsler eker maddî- manevî bünyemize. İşte mahâret, bu ilişkiler ikliminde “âh” almamaktır. Daha iyisi, yerden gökten “dua” alabilmek ve rahmete nâil olabilmektir.

MÜŞÂHİD / S. BİLGEHAN EREN

Kemiyet Reisliğinden, Keyfiyet Beyliğine Ruhî Bir Yolculuk

“Yaradan, rahmetini kahrından üstün saydı; Ne olurdu hâlimiz, gözyaşı olmasaydı?”

ÖMÜRLÜK GÜNLÜKLER / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

 Gerçekten Büyüksün Engelli Kardeşim

Asillik ve onur deyince, hakkından fazlasını alamayacağı için para üstünü geri vermek üzere arkamdan canhıraş bir şekilde koşuşturduğu dakikalar gelecek aklıma. Dua deyince, fiziksel engellerine rağmen rızkını arama hususunda Allah’a tam tevekkül edip gayret içinde olan, türlü zorluklara rağmen kendisinden ümit kesmeyen, insanlardan “duanın” dışında bir şey istemeyi zül sayan bebek sa ığındaki çehresi düşecek gönlüme...

YARIM DERVİŞ / SİNAN ÖZGENÇ

KAPATIYORUZ MALİYETİNE ŞOK TESPİTLER

Hazır; GENÇ Dergi de belki tarihinin en büyük, güzel ve keyifli; değişim/yenilenme sürecinin içerisindeyken ben de bu rüzgarı kaçırmayayım; okurlarımızın karşısına daha geniş, daha rahat, daha sosyal içerikli yeni bir konseptle çıkayım istiyorum. Tabii ki dergideki büyüklerimizin de izni ve himmetleriyle.

MİKRO ÂLEMDEN MAKRO ÂLEME / MUAZ ERDEM

Türkiye’nin Uydu Macerası

Geçtiğimiz 9-10 Kasım’da Global SatShow etkinliğinin üçüncüsü düzenlendi. Geçen yıl bu etkinliğe katılma fırsatı bulamamıştım. Ancak bu sefer bir grup üniversiteli gençle Haliç Kongre Merkezi’ndeki etkinliğe katıldım ve izlenimlerde bulundum. Etkinliğin hitap ettiği kitleden dolayıdır mı bilinmez ama Global SatShow’un çok fazla reklamı yapılmadığı için önceki senelerde çoğu insan bu etkinlikten habersizdi. Bu sene de yine çok duyurulma- masına rağmen, birçok insan Türkiye’ye gelen meşhur bir yabancı girişimci sayesinde Global SatShow’u öğrenmiş oldu.

BİRAZ KÜLTÜR, BİRAZ SANAT/ YUSUF TEMİZCAN

-Kasım’da Kitap Bir Başkadır

-Kaçırmayın!

BKZ: TROLL / MUHAMMET SAMİ YAYLALI

-Türkiye Hiç Köpek İhraç Etmedi

-Aselsan İsrail’in Değil Türkiye’nin

-Ölmeden Önce Ölenlerden: Asım Gültekin

-Trol mü Troll mü?

-Mustafa Kemal ve 19 Şifresi

-Münir Özkul da Kadir Mısıroğlu da Ölmedi

-Mevlana ve Yunus Emre’den Arabesk Sözler

-Uganda Devlet Başkanı Adına Kütüphane

-Hiç Açılmadı

-Moussau Sow Rektörü Ziyaret Etti mi?

-İstanbul Boğazı Yakın

Zamanda Hiç Donmadı

GEZİ-YORUM / HANDE BERRA

ATEŞİN ÇOCUKLARI

Müzedeki ziyaretçiler yüzlerce yıllık heykellere, budanın kıvırcık saçlarına, tanrıçanın şişman bileklerine dokunurken biraz daha aşınıyor ihtiyar taşlar. Krişna’ya ithaf edilen minyatürler camekânlara sıkışmamış olsa, bu dokunuşlar altında parıldayan altın ve renkli çiçekler solar, kolyeleri süsleyen asırlık boncuklar dökülürdü ve tarih bir daha yok olurdu insanoğlunun elinde.

ÂLEMİN RENKLERİ / ABDULLAH KİBRİTÇİ

Zanzibar’da Güneş Doğarken

BİLİŞİM / MUHAMMED MURAT TUTAR

Dilimizden Anlayan Türkiye’nin Arama Motoru Yaani

Robotların Çağı Yaklaşıyor!

Artık Yanlış Mesajlar Silinebilecek

Mozilla’dan Kuantum Gücünde Tarayıcı

Twitter’da Karakter Sınırı Artırıldı

Gereksiz Programları Silin!

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

FAZLALIKLAR BİR EKSİKLİKTİR

Usta yazar Metin Karabaşoğlu, yazar adaylarının gönderdiği yazıları yorumluyor. Birbirinden güzel, taze hikâyeler Karabaşoğlu’nun elinden geçme; tavsiyesini alma imkânı buluyor!

FOTOĞRAF / HALİL İBRAHİM KURUCAN

Çarpıcı Fotoğraflar İçin ALAN DERİNLİĞİ KONTROLÜ

FOTO HİKÂYE / MERVE ÖZKAN

2000’li Senelerde Bedevilik

ÖDÜLLÜ TEST / AYŞE YAZICILAR

10 Soruda 10 Soruda “Naim Süleymanoğlu”

23 Aralık’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Cahid Zarifoğlu’nun kitap setini hediye ediyoruz.

test@gencdergisi.com

Geçen Sayının Talihlisi: Yakup Arslan

Aralık ayı röportajlarımız ise şöyle:

Mehmet Güllüoğlu: Canlı Bir Hayat Yaşıyoruz, Güzel Bir Ölüm İçin Konuşan: GENÇ Yazı İşler

Tarık Ramazan: Batı’nın Karşısında Bir Tek İslam Medeniyeti Direniyor Konuşan: Abdullah Güner

İbrahim Halil Üçer: İslam Düşüncesi ”İslam Düşünce Atlası” İle Somutlaşacak Konuşan: Salih Yüzgenç

Suavi Kemal Yazgıç: Parçalanmış Dünyayı Bütün Olarak Görmeye Çalışıyorum Konuşan: Merve Kurtoğlu

Serdar Çam: Önce Niyet, Sonra Samimi Gayret Konuşan: Yusuf Temizcan

Wajd Ghosheh:  Türk Olsaydım Üsküdarlı Olmak İsterdim Konuşan: Ömer Faruk Özbil

Ocak ayında görüşmek üzere, afiyette kalınız…

Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.