Gören Göz Projesi Hayatlarını Kolaylaştırıyor

"Gören Göz Projesi" kapsamında aldıkları cihazlarla günlük yaşamlarında kolaylık sağlayan görme engelli vatandaşlar, ulaşmak istedikleri yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebiliyor.

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde yaşayan görme engelli vatandaşlar, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından dağıtılan "gören göz" yazılımı sayesinde, gitmek istedikleri yerlere başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan ulaşabilmenin rahatlığını yaşıyor.

Bakanlıkların işbirliğinde 41 ilde görme engelli vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılan cihaz, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla tasarlanmış bir sistemi içerisinde barındırıyor.

"Gören göz" yazılımının yüklenmiş olduğu ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek akıllı telefon cihazı olan "gören göz", sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırıyor.

Alaplı ilçesinde yaşayan görme engelli İsmail Korkut ve Ercan Turan, 2 ay önce başvurdukları "Gören Göz" projesi kapsamında cihazlarını ücretsiz aldı. Daha önce aradıkları adresleri yardım almadan bulmada zorlanan Korkut ve Turan, gören göz yazılımının sesli komutları eşliğinde istedikleri yere tek başına gidebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

"HAYATIMI ÇOK KOLAYLAŞTIRDI"

Ercan Turan, yaptığı açıklamada, "Gören Göz" cihazı sayesinde hayatının eskiye göre çok daha kolaylaştığını söyledi.

Yanında bir arkadaşına ihtiyaç duymadan cihaz sayesinde istediği yere gidebildiğini ifade eden Ercan, şöyle konuştu:

"Görme engellilerin istedikleri yere tek başına gidebilmeleri için navigasyonu yüklü telefonu 2 ay önce ücretsiz olarak teslim etti. İstediğimiz yere gitmek için telefona gideceğimiz yeri, ili, ilçeyi, konumu yazarak gidebiliyoruz. Mesafeleri bizlere sesli olarak söylüyor. Sağa, sola dönün ikazları vererek bizi yönlendiriyor. Gitmek istediğim her noktaya giderken bu cihazı kullanıyorum. Hayatımı çok kolaylaştırdı."

Ercan, program sayesinde yanlarında herhangi birine ihtiyaç duymadıklarını belirterek, "Eskiden gitmek istediğim yere bir başkasının beni getirmesi gerekiyordu. Şimdi bu cihazla istediğimiz yere komutlar yardımıyla gidebiliyoruz. Büyükşehirler de gezerken çok işimize yarıyor." diye konuştu.

Anadolu Engelliler Birliği Derneği Başkanı İsmail Korkut da cihazı kullanmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Korkut, "Görme engelliler için her şey düşünülmüş. Kimseden yardım almadan bir yerden bir yere ulaşmamıza büyük fayda sağlayacaktır. " ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.