Genç Dergisinin 199. Sayısı Çıktı

Genç dergisinin 199. sayısı çıktı. Genç dergisinin Nisan 2023 sayısı “Benimle Evlenir misin?” kapağıyla yayınlandı.

“Benimle Evlenir misin?” başlığıyla çıkan Genç dergisinin 199. sayısının sunuş yazısında, okurların bu sayıda, özellikle evlilik öncesi söz ve nişan dönemleriyle ilgili hayati soruların cevaplarını ve kıymetli tavsiyelerini bulacağı belirtiliyor.

GENÇ DERGİSİNİN NİSAN 2023 SAYISI ÇIKTI

Gençlik dönemi bir anlamda sorularla, sorgulamalarla piştiğimiz, mücadele ile yoğrulduğumuz, neyi nasıl yapacağımızı öğrendiğimiz dönemin adı. GENÇ dergi olarak gençliğin gönlüne yansıyanları, diline düşenleri, zihnine takılanları konu edinirken gençliğe bunlar hususunda yol gösterme mesuliyeti ile hareket ediyoruz. Bu sayımızda da bu niyetimizin bir yansıması olarak mühim bir konu var masamızda: “Söz ve Nişan Dönemi Yol Haritası”

Söz ve nişan dönemleri nice insanın bocaladığı, ne yapacağını kestiremediği, bazen hissi bazen çekinik bazen de fevri davranarak hatalara kapı araladığı bir dönem olabiliyor. Bu hususta zihinlerde birçok soru, gönüllerde nice şüphe var. Bu dönemlerde imtihan kapıyı çalıyor ve yaşanan bu imtihanlarda taraflar sayısız yara alabiliyor. Bu sayımız, özellikle evlilik öncesi söz ve nişan dönemleriyle ilgili hayati sorular soruyor ve sorulara verilen güzide cevapları, kıymetli tavsiyeleri içeriyor.

“Evlilikten beklentimiz ne olmalı? Sözlenmenin, nişanlanmanın manası ne ve bu dönemlerde tarafların sorumlulukları neler? Mutlu bir nişanın altın formülü nedir? Karşılıksız bir sevdaya tutulan genç ne yapmalı? Evlilik birçok külfeti beraberinde getiriyorken ve boşanmalar son dönemde artıyorken neden evlenme zahmetine katlanalım?” gibi zihne kanca atan pek çok soruya; evliliğin hakikati, ailelerin tutumları, söz nişan dönemlerindeki hatalar, evliliğe hazır olup olmadığımızı ve adayımızın doğru olup olmadığını anlayacağımız noktalar, evlilikle sonuçlanmayan nişanlarda yapılması gerekenler gibi gönlü bunaltan pek çok konuya cevap bulabileceksiniz bu sayımızda.

Gündemi okumak, takip etmek bir genç için çok mühim. Nurcan Doğan’ın hazırladığı, gündeme dair özgür, özgün yaklaşımlar içeren genç tarzı haber bülteni “Neler Olmuş Öyle?” sayfalarımız arasında. Cesaret, azim, sebat ve kararlılık bir gencin taşıması gereken en önemli nitelikler. Peki, bunlara sahip olmak için ne yapmalı sorusuna güzel cevaplar sundu Furkan Özkul. “Vefa” köşesinde Mekke-Medine hatıralarını yazdı Süleyman Ragıp Yazıcılar. Mehmet Yüzücü, hikayeleri ile gönlümüzü şad eden Mustafa Kutlu’yu tanıttı “Anadolu Postası” köşesinde.

Hitabet ve diksiyon eğitmeni, sunucu, yazar ve kıymetli bir isim: Nur Haktan. Kendisiyle güzel bir söyleşi yaptı Hanife Palta. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü, Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili, İlahiyat Fakültesi Vakfının kurucularından Prof. Dr. Saffet Köse. Rumeysa Betül Tuncay 20 soru sordu kendisine, o da nice güzel cevap sundu bize. Çocuk edebiyatı yazarı ve editör Şeyma Üstün’le çocuklara ve edebiyata dair konuştu Ahmet Burak Can. İllüstratör ve grafik tasarımcı Nadide Zamanoğlu ile tasarım ve illüstrasyon yolculuğuna dair bir söyleşi yaptı Sefa Soner Kurt. Kudüs Bilinci Derneği Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Emine Çınar Hanımefendi ile Kudüs bilincini konuştu Şehadet Özek.

Tuğçe Şifa Zorlu, gönle dokunan, kalpten vuran yazılar kaleme alıyor “Turnusol Kâğıdı” köşesinde. Emre Topoğlu, “İzi Kalır” köşesinde güzel bir iz bıraktı yeni sayımızda. Muhammed Esat Altıntaş, gençlere yeni ve güzel tekliflerle geliyor “Bir de Böyle Baksak” köşesinde. “Şifahane” köşesinde dimağımızı tatlandıran, gönlümüzü güzelleştiren cümleler sunuyor Abdullah Uçar. Prof. Dr. Soner Duman, “Kafadaki Sorular” köşesinde gençliğin sorularına gençliğin dilinden yanıtlar veriyor. Haşim Akın, yine farklı ve derin bakışlar sunuyor “Bagomoyo” köşesinde.

“Yolun Öğrettikleri” köşesindeki yazılarına devam ediyor Erhan İdiz. Hande Berra gezdiği diyarlarda biriktirdiği hatıraları ve heybesine koyduklarını paylaşıyor “Gezi-Yorum” köşesinde. Burak Çetik, köşe taşlarını dizmeye devam ediyor “Köşe Taşları” köşesinde. Burak Genç, “Sanat Defteri” köşesiyle kültür sanat dünyasının nabzını tutuyor, kıymetli tavsiyeler sunuyor. Süleyman Çınar, “Tecrübe Konuşuyor” köşesiyle gençlerin gönlündeki sorularla büyüklerin tecrübeleri arasında köprü olmaya çalışıyor.

Ayrıca ülkemizden, gönül coğrafyamızdan ve dünyadan özgün yaklaşımlarla hazırlanmış haberlere, kültür sanattan bilim teknolojiye, yazılardan röportajlara birçok güzide içerik GENÇ dergisinde sizleri bekliyor.

Daha fazlası için GENÇ'in yeni sayısını almayı, çevrenize duyurmayı unutmayın, unutturmayın.

GENÇ Dergisi, Ebedi Gençlik Dergisi...

Dergiye ulaşmak için tıklayınız.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.