Genç Dergisi Yenilendi

2006 yılında yayın hayatına başlayan ebedî gençlik dergisi GENÇ, 12. yılına kendini yenileyerek girdi. Kağıt baskısından içeriklerine kadar bir dizi yenilik yapan derginin bu sayısında birbirinden güzel söyleşiler, yazılar ve dosyalar okuyucusunu bekliyor. 12. yılında abone olanlara  Mehmet Lütfi Arslan'ın hazırladığı “365 İzahlı Hikmetli Söz - DEDİ Kİ” isimli çok özel bir kitap hediye ediliyor.

Genç Dergisi 133. sayısını şöyle tanıtıyor:

"Kolay değil; 12 yıldır her ay genç kalabilmek, gönüllerden gönüllere girebilmek. Gençleri hem bir gelecek hem de yaşanılan dönemin sorunu olarak gören nice farklı anlayışların karşısında ”ben varım!” özgüvenini bir bencillik değil; diğergamlık olduğuyla göstermeyi, dünyanın ve Türkiye’nin gündem meselelerine dertli bir bakış atabilmeyi sürdürmek, bundan sonraki yıllarda da GENÇ’in yol haritası olacak.

YENİLENDİK

Bu ayın 12. yılımıza giriş olmasının yanında farklı bir özelliği daha var: Yenilendik. 64 sayfalık GENÇ’e 8 sayfa daha ekledik. Yeni usta yazarlarla daha da güçlendik. Dosya çalışmalarımızı tek konu üzerinden değil; bu ay itibariyle gündemdeki birkaç meseleyi de kapsayacak şekilde güncelledik. Tasarım yepyeni, boyutumuz büyüdü, kağıdımız değişti. Bahtı açık olsun.

YENİ HEDİYE KİTABIMIZ: ”DEDİ Kİ”

Hediye kitabımız ise Yayın Danışmanımız Mehmet Lütfi Arslan Ağabeyimizin hazırladığı “365 İzahlı Hikmetli Söz - DEDİ Kİ” isimli çok özel bir kitap. Abone olan herkese hediye...

Muhtevamız şöyledir:

EDİTÖRDEN / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

Yol Uzun, Dert Büyük, Yenilendik!

”GENÇ’in 12. senesine girmenin sevinci, heyecanı var yüreğimizde.

Öyle bir heyecan ki bu, dergimizin elinize geçeceği ânı iple çekiyoruz bu satırlar yazılırken. Bir an önce yenilenen GENÇ’e kavuşmanızı arzu ediyoruz. Özene bezene bir şey hazırlarsınız da onu ümitle nazarlara sunarsınız ya hani, o cinsten tertemiz, berrak, saf bir heyecan bizimkisi.

On bir yıl geride kalmasına rağmen, her yeni dönemde, biz de büyük bir aşkla, şevkle yenileniyoruz doğrusu.”

SORDUK ÖĞRENDİK / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

GENÇ 12 YAŞINDA

Sorularıma Cevap Olan Dergi (Abdullah Güner)

GENÇ Dergisi Adanmışlığın Adıdır (İlker İnanç Balkan)

OLAYLAR YORUMLAR / SALİH YÜZGENÇ

Haber Başlıkları Şöyle:

- TEOG Kaldırıldı, “Performans Sınavı” Geldi

- Suriyelileri Rahat Bırakın!

Ne Var Ne Yok?

-Kütüphane Kitapları İnternetten Satıldı

- Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Atandı

- Savunma Sanayiinden Roboik Yarışması

OLAYLAR YORUMLAR / BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şöyle:

- İsrail Neden Kürt Devleti İstiyor?

- Türkiye-ABD, Derin Hesaplaşmaya Doğru

- S-400’lerden Herkes Endişeli!

GENÇ NOSTALJİ

- Dert Ne Biliyor Musunuz? (Mehmet Lütfi Arslan / Ekim 2006)

- Kalemin Üç Burcu Var (Taha Kılınç / Kasım 2006)

- Nasıl Mecnun Olacak Leyla’yı Bile Sevemeyen? (Bülent Akyürek / Ağustos 2010)

- Tasavvuf Genç İşidir (Söyleşi, 2016 Haziran / Abdullah Sert)

- Hoşça Kalma, Dertli Kal! (Abdullah Yalnız / Ocak 2010)

- İnternette Kalp Çalışmaz! (Abdurrahman Çetinkaya / Kasım 2010)

YENİ BİR DÜNYA / MEHMET LÜTFİ ARSLAN

EN BÜYÜK HÜNER

İnsanları açık bir araziye topla. Beni bir hurma ağacına as, ok ile ‘gencin Rabbi olan Allah’ın adıyla’ diyerek başıma nişan al. Beni ancak böyle öldürürsün.

DEİZM DOSYASI / MERVE KURTOĞLU

Adını Biz Koyalım: DEİZM DEĞİL YEİSİZM

Geçtiğimiz aylarda birkaç köşe yazarının peş peşe deizmle ilgili yazılar kaleme almasından sonra pek çoğumuz “Gençler arasında deizm gerçekten yükselişte mi?” diye sordu. Ardından Diyanet Dergisi, “deizm ve ateizm” konulu geniş bir dosyayla çıktı ve tartışma alevlendi. Art arda röportajlar yapıldı, konunun uzmanları konuşturuldu, pazar ekleri meselenin üzerine gitti, farklı görüşler ve yorumlar dile getirildi, haber kanallarında haftalarca deizm üst başlıklı açık oturumlar düzenlendi. Peki sonuç? Gençler arasında gizli bir deizm yükselişi var mı? Varsa kendilerine deist mi diyorlar, yoksa adı konulmamış bir muğlaklık mı kendini gösteriyor? Ateist olduğunu söylemek ayıpken deist olduğunu söylemek yeni bir akım mı? Ya da tüm bunların ötesinde deizm şişirilmiş koca bir balon mu? Bu ve pek çok sorunun cevabı dosyamızda.

DOSYA / SALİH YÜZGENÇ

Cemaatler Bir Tehdit mi?

FETÖ ihanet şebekesinin 15 Temmuz darbe teşebbüsü ile cemaat, hizmet, himmet kavramları karalanmakla kalmadı, ülkemizdeki cemaat ve tarikatlara karşı da ilginç bir karalama kampanyası başladı. Dinin FETÖ örneğindeki gibi istismarından şüphesiz herkes dersler çıkartmalıdır. Ancak Frenklerin deyimi ile bebeği leğendeki su ile birlikte dışarı atmamak gerekiyor. Bu noktada bir kafa karışıklığı olduğunu görerek iyi bildiğimiz isimlere “Cemaatler ve tarikatlar sizce Türkiye için bir tehdit mi?” diye sorduk.

SEYYAH/ ADEM ÖZKÖSE

Selamün Aleyküm Colombo

Bir ülkeye mi yoksa masala doğru mu gidiyordum? Ben de Sri Lanka’da beklenmedik şeylerle karşılaşacak mıydım? Sorular böyle uzayıp giderken önce kısa bir süreliğine Maldiv Adaları’na uğrayıp daha sonra Sri Lanka’nın başkenti Colombo’ya “selamün aleyküm!” dedik.

BİR BAŞKA AÇIDAN / TAHA KILINÇ

HOCAM, NEREYE?

2013’te Mısır’da gerçekleşen askeri darbenin ardından çıktığı ilk Cuma hutbesinde, Kâbe’nin minberinden Müslüman Kardeşler Teşkilâtı’na terörist diyen de Sudeys olmuştu maalesef. Dönemin Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın darbeye verdiği desteği “terörle mücadele” olarak anıp överek hem de…

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN/ ÖMER FARUK ÖZBİL

ARAKAN

Myanmar Devleti’ne, diğer adıyla Burma’ya bağlı 7 eyaletten biridir Arakan (Rakhine). Myanmar’ın Güneybatısında bulunan, Bengal Körfezi’ne kıyısı olan 3 milyon nüfuslu bir eyalettir. Eyaletin bir tarafı deniz, diğer tarafı Myanmar Devleti’dir. Bunun haricinde tek kara bağlantısı Bangladeş ile sağlanıyor.

DURLANMIŞ KELİMELER / SELİM TİRYAKİOL

NASIL DİL ÖĞRENECEĞİM?

Türkiye, dil öğrenmenin problem olduğu bir ülke. İrili ufaklı hiçbir ülkede dil öğrenmek Türkiye kadar problem değil sanırım. Benim kanaatim bunun en temel sebebi anadilimizi de yeteri kadar tanımıyor olmamız olsa da bunun dil öğrenme yöntemleri ile ilgili belli başlı sebepleri de var. Haydi “Nasıl Dil Öğreneceğim?” sorusunun cevabını birlikte verelim.

İKİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ KONUŞUYOR / FARUK SELMAN LEKESİZ – SALİH EROĞLU

TWEET ZİNCİRİ DEĞİL BLOK ZİNCİRİ...

GÖNÜL DERGÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

Bugüne kadar hangi sistem, bir muhârebe sonrası can vermekte olan susuz bir yaralının, kendisine getirilen suyu, diğer yaralı kardeşine gönderip son nefesinde bile başkasını düşünebilen diğergâm şahsiyetler yetiştirebilmiştir?

SÖYLENMELER / AYŞEGÜL GENÇ

KABURGA KEMİKLERİNİ RAHAT BIRAKIN!

Bazı insanlar yüksekte, çok yüksekte, ceza olarak kendileri ile baş başa kalırlar.

TECRÜBE KONUŞUYOR / SALİH YÜZGENÇ

HALİT BEKİROĞLU:

MÜSLÜMANA EL KALDIRANLA İŞİM OLMAZ

Uluslararası Genç Derneği’nde (UGED) geçtiğimiz yıl başlayan ve hâlâ devam eden özel bir programımız var: GENÇ Buluşmalar. Her hafta özel bir ismi derneğimizde ağırlıyoruz. Önce mütevazı bir kahvaltı yapılıyor ardından da konukların hayat hikayesinde özel sorularla eşsiz bir yolculuğa çıkılıyor. Bu zamana kadar hayatın birçok farklı alanından özel konuğumuz oldu. En az üç saat boyunca, misafirlerimizle hoşça vakit geçirdik, çeşitli konuları masaya yatırdık. 9 Eylül Cumartesi günü ÖNDER Başkanı Halit Bekiroğlu bizlerleydi, o güzel buluşmadan aldığımız notlardan bazılarını paylaşmak istedik.

MEHMET DİNÇ İLE GENÇLİK HALLERİ / HAZIRLAYAN: AHMET ÜNAL

Bizler şu an fert olmanın bilincine vardığımız, duygularımızla idrakimizin birbiriyle kıyasıya yarıştığı bir dönemdeyiz; gençlik döneminde. Klinik Psikolog Mehmet Dinç ile gençlik hallerini konuşacağımız uzun bir söyleşiye başlayacağız. Gönlümüzden geçenleri, aklımıza takılanları, cevapsız sorularımızı kendisine sormayı planlıyoruz, sizlerden gelecek sorularla da bu köşeyi zenginleştireceğiz.

BİR ŞEY / BÜŞRA NUR TURAN

Bir Unutulmaz Diyalog

Bir Çağrı

Bir Duvar Yazısı

Bir Samimi Ülke

Bir Peygamber Duası

Bir Utanç Kampı

KIZIL ELMA / GÖKHAN GÖKÇEK

Tarihin Seyri Malazgirt’te Değişti

Zeho Ovası Grakül Tepe’de beyaz bir elbise giyen Sultan Alparslan, eski Türk töresine göre atının kuyruğunu bağlar, askerlerine şöyle seslenir: Burada Sultan ve asker yok. Hepimiz birer neferiz. İslam dini için savaşacağız!

POSTMODERN MENKIBELER / MEHMET KÖPRÜLÜ

KÂBE ÖRTÜSÜ

Elinde bir şey vardı. Yana kayarak bunun ne olduğunu anlamak istedi. Dikkatle baktığında bunun bir jilet olduğunu fark etti. Ne yapacaktı acaba jiletle?

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL

CENNETİN BUSİNESS YOLCULARI

İnsan, arzu ettiği mevki, makam, ortam ve imkâna kavuşmuşsa, onun ekstra güzellikleri, artı değerleri hem kendi dünyasından hem de mahlukata adaması lüzum eden ömründen uzak tutma lüksüne asla sâhip değildir.

YARIM DERVİŞ / SİNAN ÖZGENÇ

KURUMSALLAŞARAK KAYBETTİKLERİMİZ

Şunu düşünsenize bir; insanlar devletten de yardım alırlar ama hiç memnun olmazlar. Hep şikayet hep şikayet… Ama bir insandan yardım gördüklerinde bunun minnetini unutmazlar asla. Devlet, robotlar eliyle yardım dağıttığından olmasa gerek…

MANEVİ KİŞİLİĞİN İNŞASI / ADEM ERGÜL

YALNIZLIK ZAYIFLIKTIR

İnsan yalnız kaldığında yine yalnız değildir; kendi iç vesveseleriyle beraberdir. Hatta yalnızlık, kendi iç seslerimizin daha fazla belirginleştiği demlerdir. İç fısıltılarımız da çoğu zaman pozitif fısıltılar değildir.

KELİMELER / RABİA GÜLCAN KARDAŞ

Trend Hayat

Neden aldığını bilmediği onlarca eşya ile dolu evde, bir insan ruhen nasıl sağlıklı kalabilir? Zihni nasıl tam verimle işler? Hayatın amacına dair düşünebilir mi?

SENARYO ATÖLYESİ / BÜLENT ATA

ÇEK BİR FİLM!

Sanatçılar çoğu kez eser verme biçimlerini sil baştan inşa etmeleri gerekir. Bazen taklitle, bazen keşifle ama çok çalışarak, merak ederek ve cesaretle deneyerek ulaşılır buna.

MİKRO ALEMDEN MAKRO ALEME / MUAZ ERDEM

TÜBİTAK’TAN İKİ ÖNEMLİ KEŞİF

Ülkemizde ulusal bir gözlemevi kurulması ve bu gözlemevinin ülkemizdeki tüm gökbilimcilere hizmet vermesi fikri 1960’larda ilk kez Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan v e Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak tarafından gündeme getirilmeye başlanmıştı. Bu fikrin olgunlaşıp çeşitli süreçlerden geçerek hayata geçirilmesi 1997’yi bulmuştu. Antalya Saklıkent’te 2500 rakımlı Bakırlıtepe’ye kurulan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin resmi açılışı 5 Eylül 1997’de yapıldı. Ulusal gözlemevinin ilk teleskobu 40 cm çaplı T40 teleskobuyla Ocak 1997’de, 150 cm çaplı RTT150 teleskobuyla ise Eylül 2001’de bilimsel gözlemlere başlandı.

BİRAZ KÜLTÜR, BİRAZ SANAT/ YUSUF TEMİZCAN

- Kitap Ve Kültür Rehberiniz Okur’un Yeni Sayısı Çıktı

- Ev Alma Komşu Al Demişler

- At Fav’a Bekle

BKZ: 12 / MUHAMMET SAMİ YAYLALI

- On İki

- 12 Kızgın Adam

- Düzine

- On İkiden Vurmak

- Genç Dergi’nin 12. Yılı

- Futbol Taraftarı

- 12 Dev Adam Yola Devam

- Saat Sistemi

- On İki Havari ve On İki İmam

- On İki Ada Meselesi

- Şanlıurfa’nın Onikileri

- 12 Hayvanlı Türk Takvimi

GEZİ-YORUM / HANDE BERRA

KORKMA!

23 Nisan 1920, Hacı Bayram Veli Camisi’nde Cuma namazını kıldıktan sonra Sakal-ı Şerif ve Sancak-ı Şerif alınarak kurban kesip dualarla açılan Millet Meclisi’nde başkanlık oylaması yapıldı ve Celaleddin Arif Efendi bir oyla kaybetti meclis başkanlığını. Yeni devlet yaklaşık yüz yıl önce bu binada kuruldu.

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

Usta yazar Metin Karabaşoğlu, yazar adaylarının gönderdiği yazıları yorumluyor. Birbirinden güzel, taze hikâyeler Karabaşoğlu’nun elinden geçme; tavsiyesini alma imkânı buluyor!

BİLİŞİM / MUHAMMED MURAT TUTAR

Geleceğin Ekonomisi: Dijital Paralar

Biraz Dur Sakinleş!

Yabancı Dil Öğrenmenin Tam Zamanı!

FOTO HİKÂYE / MERVE ÖZKAN

Büyüyen Şehirler ve Küçülen Zürafalar / Kenya – Nairobi

ÖDÜLLÜ TEST / AYŞE YAZICILAR

10 Soruda “GENÇ”

23 Ekim’e kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Kindle New Touch E-Kitap Okuyucu hediye ediyoruz.

test@gencdergisi.com

Geçen Sayının Talihlisi: Fatih Aslan

Ekim ayı röportajlarımız ise şöyle:

Muhyiddin Şekûr: Her Gözünü Kapayan Uyumaz, Her Veda Eden Gitmiş Sayılmaz Konuşan: Yusuf Temizcan

Davud İbrahimî: Türkiye’de Her Halime Şükrettim Konuşan: Ömer Faruk Özbil

Yıldıray Oğur: Yeni Gençlik Hareketleri Tekke Kültüründen İlham Alabilir Konuşan: Yusuf Temizcan

Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.