Dünyanın Yoksul Çocukları

Dünyada her 5 çocuktan 1’i aşırı yoksulluk, yarısı ise orta yoksulluk sınırında yaşıyor.

Dünyada her 5 çocuktan 1’inin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı ve bunun sayısal olarak 385 milyon çocuğa denk geldiği ortaya kondu.

ILO ve UNICEF tarafından yayımlanan “Çocuklar için evrensel düzeyde sosyal korumaya doğru” başlıklı raporda, dünyada her 5 çocuktan 1’inin aşırı yoksulluk içinde ve günlük 1,90 doların altına yaşadığı belirtildi.

Sayıları 689 milyonu bulan dünya genelindeki çocukların yarısının ise “orta” yoksulluk içinde ve günlük 3,10 doların altında yaşadığı kaydedildi.

Rapora göre, çocukların yoksulluk içinde yaşama oranı, yetişkinlere kıyasla neredeyse iki kat fazla.

Günlük 1,90 dolar gelir seviyesinin altında hayatını idame ettiren çocukların yarısının Afrika’da ve üçte birinin Güney Asya’da yaşadığı bildirildi.

“ÇOCUKLARIN YÜZDE 35’İ SOSYAL KORUMA ALIYOR”

UNICEF ve ILO’nun raporunda, sosyal korumanın çocukların yoksulluktan ve yoksulluğun yıkıcı etkilerinden kurtulmasında kritik önem taşıdığına vurgu yapılarak, çocukların büyük çoğunluğunun etkili sosyal koruma kapsamında yer almadığına dikkat çekildi.

Ülkelerin sosyal korumaya para aktarmasının, yoksulluk ve kırılganlık kısır döngüsünün kırılmasında hayati rol oynadığına işaret edilirken, dünya genelinde çocukların yaklaşık yüzde 35’inin sosyal korumadan faydalanabildiği belirtildi.

Çocukların Avrupa ve Orta Asya’da yüzde 87’si, Amerika’da yüzde 66’sı, Asya’da yüzde 28’i ve Afrika’da yüzde 16’sı sosyal koruma alabiliyor.

Çocuklar için oluşturulan sosyal korumanın, varlıklı ülkelerin bir ayrıcalığı olmadığı vurgulanan raporda, hem çocuklar için evrensel sosyal koruma sağlamak hem de BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (SKH) gerçekleştirmek amacıyla, çocuk ve aile yardımlarının hızla genişletilmesi çağrısı yapıldı.

Son yıllarda BM üyesi devletlerin uluslararası kuruluşlar ve aktivistlerin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarla, sosyal korumanın küresel bir öncelik haline getirilmesi ve bu noktada özellikle çocuklar ile savunmasız gruplara ayrı bir önem verilmesinde ilerlemeler sağlandı.

Raporda, Arjantin, Brezilya, Şili, Moğolistan gibi ülkelerde evrensel sosyal korumaya yönelik harcamaların arttığı ancak diğer birçok ülkede, sosyal koruma programlarının sınırlı kapsamda ve yetersiz düzeyde olduğuna dikkat çekildi.

ÇOCUKLAR İÇİN DAHA FAZLA YATIRIM GEREKSİNİMİ

ILO ve UNICEF raporunda, çocuklarla ilgili sosyal koruma projelerini genişletmek için daha fazla mali kaynağa ihtiyaç olduğu ve bunun en fakir ülkeler için bile aslında mümkün olduğuna işaret edildi.

Mali konsolidasyon uygulayan bazı hükümetlerin ise yardımların genişletilmesinin aksine ödenekleri kısıtladığı anımsatıldı.

Bunların yanı sıra koruma projesinin beslenme, sağlık ve eğitime erişimin iyileştirilmesinin yanı sıra çocuk işçiliği, çocuk yoksulluğu ve kırılganlığını azaltmaya yönelik politikaların ana unsurunu oluşturduğuna vurgu yapıldı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.