Bayburt'ta 263 Hafız İcazet Aldı

Bayburt İl Müftülüğüne bağlı Kur’an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 263 öğrenci için "Hafızlık İcazet Merasimi" düzenlendi.

Bayburt İl Müftülüğüne bağlı Merkez Kaleardı Erkek Kur'an Kursu, Oruçbeyli Köyü Erkek Kur'an Kursu, Adabaşı Kıyasi Şentürk Erkek Kur’an Kursu, Merkez Zinnet Taştan Erkek Kur’an Kursu, Danişment Kız Kur'an Kursu, Arpalı Zakire Hanım Kız Kur'an Kurslarında ve Erdem Bayazıt Hafızlık Proje İmam Hatip orta okulunda hafızlığını tamamlayan 263 öğrenci için "Hafızlık İcazet Merasimi" düzenlendi.

Bayburt Üniversitesi Busenaz Sürmeneli Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen program hafızların Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programda konuşan Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, "Bugün Bayburt için çok anlamlı bir gün. Bayburt insanının Kur'an'a saygısını Kur’an-ı hayat tarzını yaşamak istediğini, hafızlık kültürünün Bayburt'ta çok güçlü bir şekilde yaşandığını bizler çok derinden hissediyoruz. Bu gelenek çok derinlerden gelmiştir. Anadolu irfan geleneğinin en önemli şehirlerinden biri olarak çok önemli alimleri, çok önemli insanları, çok önemli tasavvuf büyüklerini çıkarmış bir şehrin evlatlarıyız.  Bu manada Kur'an kursuna gönderme geleneğinin de çok güçlü yaşandığını hep birlikte müşahede ediyoruz ve bunun mutluluğu içerisindeyiz." dedi.

"Diyanet İşleri Başkanlığımızın bizlere çok güçlü destekleri var"

Vali Epcim, "Diyanet İşleri Başkanlığımızın bizlere çok güçlü destekleri var. Son 3-4 yılda özellikle Kur'an kursu altyapısında Bayburt'ta çok önemli gelişmeler yaşandı. Bu gelişmelerin sonucu olarak 263 hafız yetiştiren bir ortama doğru geldik.  Daha önce Bayburt diğer illere özellikle çevre illere öğrenci gönderiyordu. Bu hususta Diyanet İşleri Başkanlığımızın desteğini aldık. Ama tabiki buna liderlik eden Bayburt Müftüsü Hasan Başoğlu beyefendiye çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir organizasyon yaptı. Kendi bedeniyle inşaatlarda çalıştı. Ve imam arkadaşlarımızı da o inşaatlarda beden gücüyle çalıştıran bir yaklaşımı ortaya koydular. Bundan dolayı Müftülüğümüzü ve müftülük personelimizi canı gönülden tebrik ediyorum. Diyanet İşleri Başkanlığımıza bir kez daha teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç ise "Sözlerimin başında Muhterem Diyanet İşleri başkanımız Prf. Dr. Ali Erbaş Hocamızın sizlere olan selamlarını, sevgilerini, hayır dualarını, tebrik ve takdir dileklerini iletmek istiyorum. Alimler diyarı Baberti Hazretlerinin mekanı Bayburt'a bu tablo bu  hafız kardeşlerimizin görüntüsü nekadar da yakışıyor. Hafızlarımızı, hafız kardeşlerimizin anne babalarını ve onlara akşam sabah emek veren Kur'an kursu öğreticilerimizi ve Kur'an kurslarımızın yaşatılması için bütün vaktini mesaisini harcayan başta İl Müftümüz ve ekibi olmak üzere bütün Bayburtlu kardeşlerimizi, hayırsever kardeşlerimizi de tebrik ediyorum." diye konuştu.

"En hayırlı meclis içinde Kur'an'ın konuşulduğu  meclistir"

Başkan Yardımcısı Dinç, "En hayırlı merasim Kur'an için yapılan merasimdir. En hayırlı meclis içinde Kur'an'ın konuşulduğu meclistir. En hayırlı sadaka Kur'an-ı Kerim hizmetine yapılan sadakalarıdır. Peygamber (sas) içinde Kur'an okunmayan evlerin mezarlıktan farkı yoktur buyuruyor. Şu anda bu hafız kardeşlerimiz Bayburt’umuzu bir mezarlık görünümünde olmaktan kurtarmıştır. İçinde Kur'an kursu bulunmayan mahallenin, semtin ilçenin köyün kendisinde Kur'an okunmayan yerin Mezarlıktan farkı yoktur. Şuanda bu kardeşlerimiz hem Bayburt’umuz hem de bütün ülkemiz için rahmetin  ve bereketin kaynağı olmuşlardır." dedi.

"Hafızlarımızla ülkemizin dört bir köşesinde Kur’an'ın sesi yankılanmaktadır"

Kur’an kurslarındaki sayısal verilere de değinen Dinç, şunları kaydetti:

"Ülkemizde sadece 2022 yılı hafızlık belgesi verdiğimiz hafız sayısı 12 bin 500 olmuştur. Bu tarihinin en yüksek rakamıdır. Hamd olsun  şu anda bizim 4-6 yaş grubunda Kur'an kursuna devam eden 175 bin yavrumuz bulunmaktadır. Bu yavrularımız besmele çekmekte hamdüsena getirmekte anne babaya saygıyı, Allah sevgisini, peygamber sevgisini, vatan sevgisini, canlılara hürmet ve Merhameti öğrenmeye başlamıştır.  Kur'an kurslarımızda  şu an itibariyle 1500 yatılı Kur'an kursumuzda 84 bin hafızlığa çalışan yavrumuzla ülkemizin dört bir köşesinde Kur’an'ın sesi yankılanmaktadır. Ne kadar hamd etsek ne kadar şükretsek azdır."

Programda selamlama konuşması yapan Din Hizmetleri Genel Müdürü Şaban Kondi de "Bayburt'taki bu merasimde ülkemiz, milletimiz ve insanlık için yeni yıldızların doğduğunu görmekteyiz. Kur'an'ı hem ezberleyen hem de Kur'an'ın ahkamı ile hayatını düzenleyecek olan gençlerimizin icazet merasiminde bulunuyoruz. Bu icazet merasiminin hazırlanmasında çocuklarımızın Kur'an kurslarına gönderilmesinde katkıları olan anne babalarından, onları yetiştiren çok değerli hocalarından, bu imkanları sağlayan devlet büyüklerimizden ve hayır sahiplerimizden Yüce Rabbim razı olsun." ifadelerini kaydetti.

Tüm katılımcılara teşekkür eden İl Müftüsü Hasan Başoğlu ise "Bayburtlu hemşehrilerimiz halkı tekrar eski günlere dönmek için yeni kursları inşamıza, eski kurslarımızın, tadilat ve onarımına destek verdiler. Yeni binalarımızla, onarılan binalarımızla ve Erdem Beyazıt Hafızlık Proje İmam-Hatip Ortaokulu ile öğrenci sayımızı 550'lere çıkardık. İşte bugün son üç yılda hafızlığını bitren 263 hafızımızı mezun ediyoruz." şeklinde konuştu.

Tören sonunda 263 hafıza hayırseverler tarafından altın hediye edildi.

Törene, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Demirci, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, jandarma Komutanı Kıdemli Albay Talha Övet, Emniyet Müdürü Nihat Uzun, Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Tevhit Ayengin,  Erzurum Müftüsü Şahin Yıldırım, Trabzon Müftüsü Osman Aydın, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: Diyanet Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.