Adli Google Hizmete Girdi

Adalet Bakanlığı tarafından yargı alanında yapılan ve yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulan adli verilere ’tek tık’la ulaşılmasını sağlayacak olan ‘Adli Veri Bankası Projesi’ hayata geçti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından "Adli Google" olarak nitelendirilen yeni sistem sayesinde türlerine göre en çok suç hangi ilde,hangi ilçede, hangi mahalle, hangi sokakta, hangi gün , hangi saatte işlendiği,maktulün cinsiyeti, eğitim durumları, mesleği,yaş aralığı gibi bilgilere ulaşılabilinecek.

ADLİ GOOGLE AÇILDI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla hayata geçirilen Adli Veri Bankası projesi Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, Bilgi İşlem ve Eğitim Daire Başkanlıkları tarafından yürütülecek.

Adli Veri Bankası Projesi ilk etapta hukuk, ceza mahkemeleri , Cumhuriyet savcılıkları ve denetimli serbestlik,icra, idari yargı, personel ve adli tıp modülleri tarafından kullanılmaya başlandı.

DOĞRU VERİ- DOĞRU İSTATİSTİK

Adli veri Bankası projesinde veri havuzuna girişler adliyelerdeki varolan UYAP ekranları aracılığıyla zabıt katipleri tarafından girilecek. Adli Veri Bankası bu yapı üzerinde kurularak doğru ve zamanında girilmiş olan verilerin çıktısınında doğru olması ilkesinden hareketle, bu çıktıların uzman sistemler tarafından veri tabanından çekilerek, istatistik üretilmek üzere ilgili birimlere verilecek. Havuzda toplanacak veriler Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce incelecek. Doğru veri-doğru istatistik-doğru analiz üçgeninde hareket eden sistem Türkiye'nin adalet politikalarının şekillenmesine ve suçun önlenmesi için gerekli tedbirler önceden alınmasına katkı sağlayacak.

SUÇ TOMOĞRAFİSİNİ ÇEKECEK

Türkiye'de suçların tomografisini çekecek sistem, değişik parametrelere göre doğru ve tutarlı bilgilere dayalı olarak alınan raporların yorumlanması ile isabetli kararlar verilmesine imkan verecek.

Türkiye'de örneğin hırsızlık suçundan açılan davaların sayısı, sonuçları, bu davaların en çok hangi ilde açıldığı, hangi kuruma veya kuruluşta bu suçların işlendiği, çocuk suçluların sayısı, en çok hangi suçları işledikleri, Türkiye'nin bölgelerine göre bu suçların dağılımına ilişkin istatistikler alınabilecek ve bunların sonuçlarının yorumlanmasıyla doğru politikalar geliştirilebilinecek.

HAKİM SAVCI PERFORMANSI İZLENECEK

Proje ile hakim ve savcıların hatta Adalet Bakanlığı personelinin performansı da ölçülebilecek. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünde aylarca süren yazışmalar ve toplanabilen istatistik verileri, sistem üzerinden otomatik olarak çok kısa sürelerde alınmasıyla hangi personelin hangi dosya üzerinde hangi işlemi yaptığı ya da doğru yapıp yapmadığı anlaşılacak. Bu kapsamda hatalı gerçekleşen adli işlemlerin düzeltilmesi imkanı da doğacak. Kullanıcı hatalarının en aza indirilmesi amacıyla teknik önlemler ve verileri sisteme girecek personelle ilgili eğitim çalışmaları ise sürüyor.

Kimler yararlanabilir ?

Adli Veri Bankası projesinde veri ambarında biriken veriler istenildiğinde,kamu kurum ve kuruluşları,gazeteciler,akademisyenler ve vatandaşlar ile paylaşılacak.

Kaynak: timeturk.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.